Administrație

PUZ-ul pentru reamenajarea Cetățuii, pe masa comisiei de urbanism. Cum va arăta dealul emblematic al Clujului? FOTO

Planul urbanistic zonal pentru reamenajarea ansamblului Cetățuia va fi dezbătut marți, 30 mai, în comisia de urbanism a municipiului Cluj-Napoca. Cum va arăta Cetățuia după modernizare și ce schimbări vizează proiectul?

PUZ-ul pentru reamenajarea Cetățuii, pe masa comisiei de urbanism. FOTO: proiect CTATU PUZ-ul pentru reamenajarea Cetățuii, pe masa comisiei de urbanism. FOTO: proiect CTATU

 

 


Cetățuia „își schimbă fața”. Documentația privind reamenajarea Ansamblului Urban Cetățuia va fi discutată în ședința comisiei de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca marți, 30 mai. Proiectul a fost realizat din inițiativa administrației locale, iar propunerea pentru modernizare a fost aleasă în urma unui concurs de soluții organizat de Primărie împreună cu Ordinul Arhitecților din Romania, în anul 2019.

 


Proiectul vizează integrarea Cetățuii, unul dintre cele mai vizitate spații din Cluj-Napoca datorită vederii pe care o oferă asupra centrului orașului, într-un sistem mai larg de agrement format din Cetățuie, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și Pădurea Hoia. De asemenea, Parcul Cetățuia face parte din ansamblul de spații verzi aferente Someșului, care cuprinde Parcul Central, Parcul Babeș, Parcul Rozelor, Parcul Feroviarilor și malul nordic al râului, între podul Garibaldi și Bulevardul 1 Decembrie 1918.

PUZ-ul pentru reamenajarea Cetățuii, pe masa comisiei de urbanism. FOTO: proiect CTATU

Principalele modificări ce urmează să aibă loc pe Cetățuie se referă la accesibilizarea parcului și punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu Cetățuia Cluj-Napoca, a Turnului parașutiștilor, a stratelor de stâncă de pe versant și diversificarea vegetației parcului. De asemenea, se va realiza stabilizarea versantului.


Dispare parcarea de la Belvedere

Proiectanții propun desființarea parcării din spatele hotelului Belvedere, arătând că aceasta împiedică perceperea acestui ansamblu, „fiind subordonat unei amenajări cu scop utilitar fără sensibilitate față de amplasament”. În locul actualei parcări a Hotelului Belvedere se propune realizarea unei piațete minerale cu insule de vegetație cu o geometrie ce urmează traseul valului de pământ.

Hotelul Belvedere își va păstra arhitectura originală, însă curtea de serviciu situată în partea nord-estică va fi restrânsă ca suprafață, deoarece în prezent incomodează legătura dintre platoul central și bastionul sud-estic.


PUZ-ul pentru reamenajarea Cetățuii, pe masa comisiei de urbanism. FOTO: proiect CTATU

Tot în zona Hotelului Belvedere, este propusă reactivarea scării exterioare de pe latura estică a hotelului prin reamplasarea unei funcțiuni culturale sau de alimentație publică la nivelurile superioare.

În ceea ce privește clădirea propriu-zisă, proiectul permite amplificarea volumului existent al clădirii cu un etaj 1 retras peste zona de recepție, cu aria construită maximă de 430 mp, respectiv 90mp în zona curții de serviciu dacă aceasta se reconfigurează. Acoperișul terasă va fi prevăzut cu sistem de acoperiș terasă înierbat pentru protejarea biodiversității arealului.


Turnului Parașutiștilor va deveni punct de observație

Turnul Parașutiștilor, ridicat la 1951 și cu o înălțime de 42 metri, se va transforma în obiectiv turistic. Împrejmuirile vor fi înlăturate și perimetrul va fi redat către utilizarea publicului. De asemenea, se propune realizarea unui ascensor care să faciliteze accesul la nivelul superior și transformarea turnului în punct de observație.

„Deschiderea accesului public pe platforma superioară a turnului permite o panoramă la 360 grade asupra orașului. Adiacent bazei turnului se poate amplasa un corp de clădire cu regim de înălțime P cu suprafața construita maximă de 300 mp, pentru a deservi activitatea dedicată publicului: bileterie, alimentație publică, pază, grupuri sanitare”, arată proiectanții.

PUZ-ul pentru reamenajarea Cetățuii, pe masa comisiei de urbanism. FOTO: proiect CTATU

Rotonda și pergola, aduse la forma inițială

Proiectanții arată că rotonda și pergola „au fost amplificate parazitar”, fiind transformate în funcțiuni comerciale permanente prin „închideri ilegale și transformări străine cu arhitectura originală”. Astfel, proiectul propune demolarea elementelor parazitare și revenirea la forma inițială a Rotondei: o copertină circulară din beton sprijinită pe stâlpi metalici și protejată de un parapet metalic cu mână curentă din beton. 

Pentru acest obiectiv se propune funcțiunea de alimentație publică sezonieră cu terasă cu umbrele de soare: „Toate elementele vor fi demontate pe timpul sezonului rece, se interzice permanentizarea oricărei funcțiuni”, arată proiectanții.

Pergola, situată la o cotă inferioară față de Rotondă, va fi de punct de belvedere, fără activități comerciale.

PUZ-ul pentru reamenajarea Cetățuii, pe masa comisiei de urbanism. FOTO: proiect CTATU

Bustul Împărătesei Elisabeta de Austria, reamplasat pe Cetățuie

Prin proiect se mai propune ca, pe soclul bustului aflat astăzi în stare avansată de degradare, să fie reamplasat bustul din bronz al Împărătesei Elisabeta de Austria, depozitat în prezent la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Acest ansamblu statuar se va amplasa la baza versantului, pe strada Dragalina, în continuarea podului cu același nume.

„În 1900, la inițiativa primarului Clujului la acea vreme, Károly Haller, cel căruia i se datorează și amenajarea Parcului Central, a fost amplasat bustul din bronz al Împărătesei Elisabeta de Austria pe vechea alee care lega Podul Elisabeta de Cetățuie. Locul monumentului nu fusese ales întâmplător, în partea de sud a Cetățuii aflânduse locul de plimbare preferat al împărătesei Elisabeta în timpul vizitei întreprinse la Cluj în anul 1887, denumită și «promenada Elisabeta». 

Monumentul Eroilor Neamului rămâne, deocamdată

Monumentul Eroilor Neamului, ridicat în 1997, „diminuează vizual amploarea colinei naturale” prin amplasarea nepotrivită și prin gabaritul său, arată proiectanții. Ei propun refacerea bastionului sud-estic prin înlăturarea amenajărilor adiacente (scări, parapeți) și recomandă reconfigurarea monumentului, într-o fază ulterioară, prin scăderea gabaritului acestuia.

Amintim că, în urma apariției pe rețelele de socializare și în presa locală a informației potrivit căreia Monumentul Eroilor Neamului de pe Dealul Cetățuie, în formă de Cruce, ar urma să fie demolat fiindcă nu s-ar potrivi cu ce planul de modernizare a zonei, viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări că monumentul nu va fi atins.

În total, un număr de cinci proiecte aparținând Primăriei Cluj-Napoca urmează să fie dezbătute în cadrul ședinței comisiei de urbanism de marți, 30 mai. Este vorba despre: 

  • PUZ ansamblu urban Science Campus Cluj;
  • PUD construire imobil mixt (locuințe sociale și sp. administrativ), Str. Sobarilor nr. 31;
  • PUD amenajare zona de recreere Str. Gheorghe Dima;
  • PUZ amenajare ansamblu urban Cetățuia;
  • SF/PUZ dezvoltare infrastructură educațională în cartierul Bună Ziua.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se dă startul exproprierilor pentru reamenajarea Ansamblului Cetățuia

abonare newsletter