Administrație

Cantitatea de deșeuri reciclate aproape s-a dublat în 2022, la Cluj-Napoca. Un milion de ambalaje, colectate la automatele cu bilete de autobuz

În 2022, cantitatea de deșeuri reciclate în municipiul Cluj-Napoca aproape s-a dublat raportat la anul anterior. Clujenii au dus peste un milion de ambalaje la automatele de colectare în schimbul biletelor de transport în comun.

Cantitatea de deșeuri reciclate aproape s-a dublat în 2022, la Cluj-Napoca. FOTO: Facebook/ Primăria Cluj-Napoca Cantitatea de deșeuri reciclate aproape s-a dublat în 2022, la Cluj-Napoca. FOTO: Facebook/ Primăria Cluj-Napoca

 

 


Clujenii au colectat în 2022 aproape de două ori mai multe deșeuri reciclabile decât în anul anterior, potrivit raportului de activitate al edilului Emil Boc pentru anul 2022

 


Cantitatea de deșeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, metal, sticlă) colectate în primele 10 luni ale anului 2022 a crescut de 1,8 ori faţă de aceeași perioadă a anului 2021. Evoluţia cantităţii de deșeuri reciclabile colectate a evoluat de la 5.965,25 tone în 2020 la 7.501,24 tone în 2021 şi respectiv 13.649,82 tone în anul 2022.

Peste 73.000 de bilete de transport, eliberate în schimbul ambalajelor

Anul 2022 a adus și un nou proiect pilot pentru promovarea reciclării ambalajelor, de mare succes. În piețele agroalimenatare Zorilor și Mănăștur au fost amplasat, în luna iulie, containere pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi - sticlă, plastic, aluminiu/metal. În schimbul a 15 ambalaje reciclate, orice persoană primește un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban.


În mai puțin de jumătate de an, prin intermediul celor două echipamente, s-au colectat un număr 1.095.916 ambalaje (echivalentrul a 73.061 de bilete gratuite pentru transport în comun), din care 13.000 kilograme de plastic, 62.440 kilograme de sticlă şi 2.340 kilograme de aluminiu, peste 77 de tone de deşeuri reciclabile.

Obiectivul Primăriei este stimularea cetățenilor cu privire la colectarea selectivă, dar și încurajarea alegerii transportului în comun ca alternativă la utilizarea mașinii, susținând astfel Misiunea UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și „Acordul pentru Orașele Verzi” la care municipiul s-a aliniat.


Noi platforme subterane pentru colectarea selectivă

Tot în anul 2022 au fost finalizate 21 de platforme subterane pentru colectare selectivă, astfel că în prezent există 212 astfel de platforme funcţionale. Gurile de alimentare au o inscripționare distinctă pentru fiecare fracție. 

De asemenea, separat de punctele gospodăreşti, există amplasate în oraş 342 de containere de tip clopot (pe trei culori: albastru - pentru hârtie, galben - pentru plastic și metal, verde - pentru sticlă). Aceste recipiente au fost amplasate în locuri intens populate.


În 2022 s-au organizat cinci campanii de colectare a deșeurilor voluminoase, pe lângă cele două centre permanente de colectare. Primăria Cluj-Napoca a încheiat două parteneriate prin care asigură servicii gratuite de colectare selectivă pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE): parteneriat cu operatorul RoEcollect și cu operatorul TGP-The Green Project SRL. 

„Aceste servicii garantează faptul că deșeurile electrice ajung la fabrica de reciclare și nu la groapa de gunoi. Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile, corpuri de iluminat, vechi, defecte, care nu mai sunt utilizate, intră în categoria DEEE și trebuie reciclate”, se arată în documentul citat.

Încă 11 sisteme inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Pentru a încuraja colectarea selectivă, Primăria municipiului Cluj-Napoca a amplasat în 11 locații din oraș încă 33 unități inteligente pentru colectarea separată a deșeurilor de hârtie/carton, plastic și a deșeurilor stradale reziduale. În total, în Cluj-Napoca sunt amplasate 75 de astfel de unități.

Unitățile inteligente de colectare a deșeurilor sunt echipate cu: 

  • panouri solare pentru asigurarea independenței energetice; 
  • compactoare alimentate cu energie furnizată de panourile solare (care asigură mărirea cantității de deșeuri stocate); 
  • sistem GSM wireless pentru transmiterea datelor (sistemul GSM indică în timp real unitatea care trebuie golită, crescând astfel eficiența activității de colectare a deșeurilor).

Cele 33 unități inteligente sunt grupate câte trei (o unitate pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, o unitate pentru deșeuri de plastic și o unitate pentru deșeuri reziduale), alcătuind astfel 11 sisteme inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor stradale.

CITEȘTE ȘI:

Clujul va avea peste 450 de insule ecologice digitalizate. Deșeurile, aruncate pe bază de cartelă de acces

abonare newsletter