Administrație

Clujul va avea peste 450 de insule ecologice digitalizate. Deșeurile, aruncate pe bază de cartelă de acces

La Cluj se vor construi peste 450 de insule ecologice digitalizate, cu bani din PNRR, care costă între 10 și 50 de mii de euro bucata.

Insule ecologice digitalizate, , expuse pe platoul Cluj Arena / Foto: monitorulcj.ro Insule ecologice digitalizate, , expuse pe platoul Cluj Arena / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Un număr de 167 de cereri de finanţare au fost aprobate în cadrul apelului de proiecte pentru construcţia de insule ecologice digitalizate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) 2020-2026, a anunţat, miercuri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit ministerului de resort, autorităţile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanţare în cadrul apelul de finanţare deschis în perioada 15 septembrie - 24 noiembrie 2022, cu o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei. Dintre acestea, au fost aprobate 167 de cereri de finanţare pentru un total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.


Clujul a cerut peste 450 de insule ecologice digitalizate, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Barna Tanczos. Estimarea autorităţilor este că semnarea contractelor de finanţare în cadrul acestei sub-investiţii va avea loc până la finalul lunii februarie.

„Îi felicit pe toţi cei care s-au mobilizat şi au depus în timp util cererile de finanţare, mai ales autorităţile locale din judeţele Hunedoara, Constanţa şi Cluj, fiecare cu peste 450 de insule ecologice solicitate. Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât şi cei care nu au reuşit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă. România trebuie să treacă cât mai urgent la un nou tip de gândire în ceea ce priveşte managmentul deşeurilor, astfel încât fiecare să plătească pentru cantitatea de deşeuri pe care o produce. (…) Finanţăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporţie a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care ţarcurile actuale îl au. De asemenea, îndeamnă la o colectare separată oferind operatorilor locali un sistem smart de gestionare a deşeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul”, a declarat ministrul Barna Tanczos.


Sisteme europene de colectare selectivă a deșeurilor, expuse pe platoul Cluj Arena / Foto: monitorulcj.ro

În urma implementării acestei sub-investiţii, până pe data de 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puţin 13.752.

Arunci deșeurile pe bază de cartelă de acces

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor.


Ele sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel: subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj); protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat; dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate; modul GSM pentru transmisie date; bază de date privind beneficiarii serviciului; interfaţă de facturare pentru toate Unităţile Administrativ-Teritoriale beneficiare.

Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.


Un beneficiar are dreptul să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro/beneficiar.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere - alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale - alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale - alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA

În luna septembrie 2022, o expoziţie de prezentare a acestor ecoinsule digitalizate a avut loc la Cluj-Napoca, unde a participat și ministrul Mediului.

CITEȘTE ȘI:

Boc dă explicații privind gunoaiele neridicate de Supercom: „Au două săptămâni la dispoziție ca să aducă orașul la normal”

Gunoaie neridicate de câteva zile și mizerie în punctele gospodărești din tot Clujul. „Mă mir că nu ne mănâncă șobolanii!”

abonare newsletter