Administrație

Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile”

Până în 2028, întreaga flotă de transport public din Cluj-Napoca va fi nepoluantă, în oraș vor mai ajunge 11 autobuze electrice și în următorii ani se vor planta 100.000 de copaci, a precizat primarul Emil Boc. Edilul a adăugat că principalele surse de poluare sunt transportul și construcțiile.

Tramvaie în Cluj-Napoca. Sursă foto Facebook Emil Boc Tramvaie în Cluj-Napoca. Sursă foto Facebook Emil Boc

 

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit în deschiderea conferinței „Adaptarea comunităților locale la schimbările climatice” organizat cu prilejul lansării Catedrei UNESCO în domeniul Dezvoltării Durabile și Schimbărilor Climatice la Universitatea Babeș-Bolyai.


„Pe bună dreptate, mulți cetățeani s-ar întreba ce impact pozitiv pentru ei poată să aibă o asemenea Catedră UNESCO pentru schimbări climatice? De ce primăria privește conceptul de schimbări climatice ca fiind o politică importantă, strategică a orașului nostru? Rolul nostru este să vorbim pe limbajul oamenilor să înțeleagă cât e de important este pentru oraș ceea ce dumneavoastră faceți și noi în practică, prin implementare. Mulți se întreabă de ce este orașul ceea ce este el, apreciat în multe privințe, oraș de referință în România. Schimbările climatice care înseamnă până la urmă ce ne afectează viața zi cu zi, de la dezastrele naturale provocate de schimbările climatice (incendii, inundații, cutremure) se întâmplă. Dacă aceste elemente știm cu siguranță că se vor întâmpla, e de datoria noastră, a profesioniștilor și a celor din administrație, să prevină consecințele negative atât cât se poate. Apreciez inițiativa dumneavoastră. Acest proiect ne va ajuta pe noi, administrația locală, să conturăm cele mai bune politici și să luăm măsurile potrivite pentru a preveni lucrurile negative în oraș. Ele se vor întâmpla mai devreme sau mai târziu. Incendiii am avut și vom avea, inundații am avut și vom avea, cutremure, din nefericire, au fost și vor fi. Să nu mai vorbesc de pandemii”, a spus Emil Boc.

Edilul Clujului mai spune că până în 2028 întreaga flotă a Companiei de Transport Public va fi verde, nepoluantă. 


„Am constituit la primărie un grup de lucru pentru anticipare și măsuri de prevenire a dezastrelor naturale. Orașul nostru este prins într-un proiect european câștigat care se numește «100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030» prin care ne propunem să îmbunătățim calitatea vieții la Cluj. 

Cum putem face ca poluarea să fie la un nivel mai jos? Principalele surse de poluare sunt transportul (mașinile, în primul rând), construcțiile (prin consumul de energie pe care îl au). Trebuie să lucrăm la aceste componente pe care trebuie să le ținem sub control, în caz contrar, vom avea o viață tot mai grea de trăit aici pe Pământ și tot mai mulți oameni vor muri din cauza poluării. În România, Croația, Ungaria și Ucraina avem 200 de morți din cauza poluării aerului la 100.000 de locuitori. Aceste lucruri sunt realități. 


Până în 2028, întreaga flotă de transport public a orașului va fi verde, nepoluantă. Deja jumătate din flota de transport public e verde, nepoluantă, acum achiziționăm 11 autobuze electrice, avem proiecte legate de metrou, de trenul metropolitan, centura metropolitană care va scoate tot traficul greu, realizarea pasajului de la Tăietura Turcului. Până în 2030 vom planta 100.000 de copaci în oraș, alții decât cei existenți. Obiectivul nostru este să atingem acest plan mai repede de 2030 și lucrăm cu Comisia Europeană la acest plan”, a mai spus Boc. 

Scopul Catedrei UNESCO în domeniul Schimbărilor Climatice și Dezvoltării Durabile, pe care UBB, prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM), o va găzdui începând din acest an, este de a coagula într-un mod multi-/inter-/trans-disciplinar activitățile educaționale, de cercetare avansată și de relație cu societatea ale UBB și partenerilor internaționali în domeniile strategice ale schimbărilor climatice și dezvoltării durabile.

CITEȘTE ȘI:

Poluarea de la Pata Rât. După 5 ani, Consiliul Județean Cluj NU ȘTIE cât levigat este în zonă. Levigatul curge, banul public se duce!

Poluare intensă a aerului de Revelion, la Cluj! Artificiile au eliberat praf de pușcă și coloranți: „Avem depășiri îngrijorătoare”

Cazul consilierului care a criticat poluarea de la „diesel-Electric Castle”, dar a mers cu mașina Primăriei la festival. Gabriela Firea îl acuză pe Nicușor Dan că nu a luat nici o măsură

abonare newsletter