Administrație

Consiliul local a votat achiziționarea clădirii BCR, bancă deținută de austrieci. Dan Tarcea: „Necesitatea pentru acest spațiu nu a dispărut, banii nu-i dăm Austriei”

Consiliul local a votat cumpărarea sediului BCR de pe strada George Barițiu din municipiul Cluj-Napoca, cu 20 de voturi „pentru”, 1 vot ”împotrivă” și 5 abțineri. Valoarea achiziției este de aproape 6 milioane de euro. Edilul Emil Boc nu a fost prezent la ședința extraordinară - cu un singur punct pe ordinea de zi - privind achiziția clădirii BCR pentru extinderea activităților din Primărie într-un nou spațiu.

Ședință Consiliu local pentru achiziția sediului BCR/ captură Primăria Cluj-Napoca/youtuibe.com Ședință Consiliu local pentru achiziția sediului BCR/ captură Primăria Cluj-Napoca/youtuibe.com

 

 


Monitorulcj.ro semnala recent că PNL și Emil Boc nu au reușit să convingă consilierii să dea undă verde cumpărării sediului BCR de pe George Barițiu în ședința de consiliu local de săptămâna trecută. 

 


Astfel, Consiliul local s-a întrunit luni, în ședință extraordinară, pentru a vota asupra unui singur proiect: achiziția clădirii BCR de pe strada George Barițiu contra unei sume de 5,8 milioane de euro. 

În urma votului Austriei de săptămâna trecută, prin care România a pierdut șansa de aderare la Spațiul Schengen, o parte a consilierilor locali au semnalat că achiziția este una improprie în condițiile în care BCR este deținută de grupul financiar austriac Erste Group.


Reprezentanții USR s-au abținut de la vot, după cum au procedat și în ședința anterioară de Consiliu local. 

Călin Groza, din partea USR, a arătat că partidul rămâne consecvent cu votul anterior dat de USR, adică abținere. 


„Lipsa de consecvență dintre fapte și vorbe” a administrației locale a fost invocată de USR.  USR a amintit declarația primarului Emil Boc, potrivit căreia, „Austria este Rusia Uniunii Europene”, iar astfel Groza a apreciat drept inconsecventă poziția edilului în privința acestei situații: primarul Emil Boc consideră că Austria a blocat pe nedrept intrarea României în Schengen, însă permite achiziția sediului BCR, bancă deținută de austrieci.  

Vladimir Mătușan (PSD) a felicitat comisiile pentru efortul depus în elaborarea documentației pentru posibilitatea achiziției sediului BCR de pe strada George Barițiu. 


Dar, având în vedere votul Austriei care a blocat aderarea României la Spațiul Schengen, consilierul PSD a arătat că va vota împotriva acestui proiect.

„Da, Austria a făcut o mare nedreptate poporului român, România merită să fie în Schengen. 

În altă ordine de idei, necesitatea pentru acest spațiu nu a dispărut. Nevoia rămâne, banii nu-i dăm Austriei, ci pentru nevoile clujenilor, care au nevoie de un spațiu adecvat ca să-și desfășoare activitățile în relația cu Primăria. 

În plus, este o clădire care revine patrimoniului municipiului Cluj-Napoca”, a arătat Dan Tarcea, care a condus ședința de Consiliu local. 

Proiectul a trecut cu 20 voturi „pentru”, 1 vot „impotrivă” și 5 abtineri.

Cvorumul de ședință a fost de 26 de voturi. 

Primarul Emil Boc a lipsit de la ședința extraordinară a Consiliului Local. 

Clădirea, sediu pentru mai multe servicii ale Primăriei

O parte din angajații primăriei își vor muta activitatea aici, începând de anul viitor. Este vorba, pe de o parte, de angajații care își duc activitatea în clădirea din curtea Primăriei, pe Calea Moților 7, imobil ce va fi demolat în cadrul lucrărilor la magistrala de metrou, pentru a face loc unor spații de urgență. De asemenea, angajații din clădirea de pe Bulevadrul Eroilor numărul 1 vor fi mutați, întrucât Primăria Veche va fi supusă unor lucrări de consolidare și renovare. Totodată, angajații de la etajul superior al Primăriei Cluj-Napoca vor trebui relocați, odată cu începrea unor lucrări de cionsolidare a podului și repararea a acoperișului clădirii.

O achiziție dificilă

În urmă cu o săptămână, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de luni, 5 decembrie, s-a aflat un proiect de hotărâre privind cumpărarea imobilului de pe strada George Barițiu nr 10-12 de către Primăria Cluj-Napoca urmare a exercitării dreptului de preempțiune. 

În ședință, consilierii locali USR au declarat că se abțin de la votul acestui proiect.

„Așa cum a menționat și domnul primar la începutul ședinței, acest proiect trebuie văzut și din prisma prin care noi, după ce vom cumpăra această clădire și după ce vom avea activitate în ea și nu mai este considerată necesară, o putem vinde. Discutăm de o clădire în centrul orașului, terenurile din zona centrală nu mai sunt disponibile. Clădirile nu mai au o perioadă de amortizare de 20 de ani, ci între 50 și 70 de ani”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Când s-a trecut la vot, viceprimarul Clujului a anunțat că proiectul a înregistrat 18 voturi pentru și 5 abțineri. Și a trecut mai departe la următorul proiect de pe ordinea de zi. Fără să menționeze în concret că proiectul a trecut sau nu. Fiind vorba de patrimoniu, ca să treacă, proiectul avea nevoie de votul a jumătate plus unu din consilierii prezenți. Astfel, proiectul a reprezentat motivul unei noi convocări a consilierilor locali într-o ședință extraordinară în care să voteze asupra acestui punct: achiziția clădirii BCR. 

 România a ratat aderarea la Spațiul Schengen după ce Austria și Olanda au votat, joi, la Consiliul JAI de la Bruxelles împotriva aderării Bulgariei și României la acest spațiu.

Grupul financiar austriac Erste Group, care deține Banca Comercială Română, a reacționat, joi, la decizia Guvernului Austriac la Consiliul European JAI de a împiedica accederea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Grupul austriac are 5.000 de angajați în România și 2,8 milioane de clienți.

Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece”, a notat CEO Erste Group pe pagina de Facebook a BCR.

CITEȘTE ȘI:

LOVITURĂ. Primăria Cluj-Napoca nu cumpără, deocamdată, clădirea BCR de pe George Barițiu. Consiliul Local nu și-a dat acordul!

Ultimele Stiri
abonare newsletter