Administrație

LOVITURĂ. Primăria Cluj-Napoca nu cumpără, deocamdată, clădirea BCR de pe George Barițiu. Consiliul Local nu și-a dat acordul!

Deși au majoritate în Consiliul Local și toate proiectele trec „ca prin brânză”, PNL și Emil Boc nu au reușit să convingă consilierii să dea undă verde cumpărării sediului BCR de pe George Barițiu.

 

Primăria Cluj-Napoca urma să plătească 5,8 milioane de euro pe clădirea de 7 etaje de pe George Barițiu aparținând Băncii Comerciale Române. Inițial, prețul cerut de vânzător se ridica la 6,5 milioane de euro. Cu alte cuvinte, municipalitatea plătește 714 euro/metrul pătrat.


Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de luni, 5 decembrie, s-a aflat un proiect de hotărâre privind cumpărarea imobilului de pe strada George Barițiu nr 10-12 de către Primăria Cluj-Napoca urmare a exercitării dreptului de preempțiune. 

În ședință, consilierii locali USR au declarat că se abțin de la votul acestui proiect.


„Proiectul de achiziție a sediului BCR a fost prezentat de primăria ca un mare succes, totuși există câteva elemente pe care ne permitem să le aducem în fața Consiliului Local. În primul rând, terenul pe care e construit este proprietate publică a municipiului Cluj-Napoca și concesionat către BCR în urmă cu 20 de ani. Clădirea achiziționată are, totuși, o vechime de peste 20 de ani și în condițiile actuale de piață a companiilor e considerată amortizată de către banca respectivă. Nu, în ultimul rând, obligațiile asumate inițial de către BCR, odată cu permisiunea de a construi clădirea, realizarea acelui parking peste Someș nu a fost realizat. Parkingul reprezenta contravaloarea acelei concesionări fără licitație a terenului primit de către bancă. În aceste condiții, votul grupului de consilieri locali USR este de abținere la acest proiect”, a spus Călin Groza, consilier local USR.

Vladimir Mătușan, consilier local PSD, a precizat că va vota „pentru” doar pentru buna funcționare a primăriei, deși prețul i se pare mare.


„Eu voi vota pentru, dar din alte considerente. Subscriu la ce a spus colegul meu și mie mi se pare un preț mare în condițiile în care nu vorbim de teren, terenul este proprietatea noastră, pe lângă neîndeplinirea obligațiilor BCR-ului care și le-a asumat. Consider că problema lipsei spațiului din primărie, cât și de pe Eroilor, este o problemă despre care se știa înainte și îmi pun întrebarea ce făceam dacă nu eram puși în situația de a ne exercita acest drept de preempțiune. Necesitatea relocării și bunei funcționări a primăriei acesta e singurul argument pentru care eu votez pentru”, a spus Mătușan.

În comisie de negociere cu BCR fiecare partid politic a avut un reprezentant. 


„Această concesiune are o periodă de 99 de ani. Prin cumpărarea imobilului suntem în situația de confuziune și concesiunea încetează de drept. Cu privire la îndeplinirea sau nu a obligațiilor de către bancă, consiliile locale de la vremea au hotărât, au convertit, obligația de construire a parkingului la nivelul anului 2005 într-o obligație de plată a contravalorii acestuia manifestată printr-un act de sponsorizare la nivelul sumei de 300.000 de euro, sumă achitată autorității locale. Nu putem spune că Banca Comercială nu și-a îndeplinit obligațiile”, a spus Iulia Ardeuș, șefa Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei în ședința de Consiliu Local.

„Așa cum a menționat și domnul primar la începutul ședinței, acest proiect trebuie văzut și din prisma prin care noi, după ce vom cumpăra această clădire și după ce vom avea activitate în ea și nu mai este considerată necesară, o putem vinde. Discutăm de o clădire în centrul orașului, terenurile din zona centrală nu mai sunt disponibile. Clădirile nu mai au o perioadă de amortizare de 20 de ani, ci între 50 și 70 de ani”, a spus Tarcea.


Când s-a trecut la vot, viceprimarul Clujului a anunțat că proiectul a înregistrat 18 voturi pentru și 5 abțineri. Și a trecut mai departe la următorul proiect de pe ordinea de zi. Fără să menționeze în concret că proiectul a trecut sau nu. Fiind vorba de patrimoniu, ca să treacă, proiectul avea nevoie de votul a jumătate plus unu din consilierii prezenți.

Primăria va mai face o încercare, luni, 12 decembrie, pentru a cumpăra acest sediu, după ce a convocat consilierii locali într-o ședință extraordinară.

Ordinea de zi de luni, 12 decembrie, conține o singură hotărâre și anume Proiect de hotărâre privind cumpărarea imobilului-construcție, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada George Barițiu nr. 10-12, de către Municipiul Cluj-Napoca, urmare a exercitării dreptului de preempțiune. Proiect din inițiativa primarului.

În documentul citat se menționează că s-a (re)pus pe ordinea de zi pentru că proiectul nu a întrunit numărul de voturi necesari aprobării acestuia la ședința din 5 decembrie. 

Imobilul de pe George Barițiu este clasat ca și monument istoric și este compus din:

Demisol: 11 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 1 coridor, lift
Parter: 13 încăperi, 13 ghișee, 2 holuri, 3 lifturi
Etaj I – 14 încăperi, 2 holuri, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj II – 12 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj III – 10 încăperi. 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj IV - 20 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 5 balcoane
Etaj V - 16 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 5 balcoane
Etaj VI - 12 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 2 balcoane, 3 terase, 1 cupolă, 3 băi
Etaj VII - 14 încăperi, 1 grup sanitar, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane, 3 băi, 1 terasă, 4 cupole

Inițial, proprietarul imobilului a cerut 6.500.000 de euro. În urma negocierilor succesive, s-a ajuns la punctul în care oferta municipalității a fost de 5.820.000 euro față de 5.900.000 euro cererea vânzătorului.

Clădirea, sediu pentru mai multe servicii ale Primăriei

O parte din angajații primăriei își vor muta activitatea aici, începând de anul viitor. Este vorba, pe de o parte, de angajații care își duc activitatea în clădirea din curtea Primăriei, pe Calea Moților 7, imobil ce va fi demolat în cadrul lucrărilor la magistrala de metrou, pentru a face loc unor spații de urgență. De asemenea, angajații din clădirea de pe Bulevadrul Eroilor numărul 1 vor fi mutați, întrucât Primăria Veche va fi supusă unor lucrări de consolidare și renovare. Totodată, angajații de la etajul superior al Primăriei Cluj-Napoca vor trebui relocați, odată cu începrea unor lucrări de cionsolidare a podului și repararea a acoperișului clădirii.

CITEȘTE ȘI:

Este oficial. Primăria Cluj-Napoca cumpără sediul BCR de pe George Barițiu. Tranzacție de 5,8 milioane de euro până de Crăciun!

Primăria va cumpăra clădirea BCR de pe George Barițiu. Circa 500 de angajați vor fi relocați

POZA ZILEI. Cum arăta strada George Barițiu, înaintea acoperirii Canalului Morii

Ultimele Stiri
abonare newsletter