Administrație

Primăria va cumpăra clădirea BCR de pe George Barițiu. Circa 500 de angajați vor fi relocați

Consilierii locali au decis ca Primăria Cluj-Napoca să își exercite dreptul de preemțiune pentru achiziționarea clădirii BCR de pe strada George Barițiu. Primarul Emil Boc a avut de dus „muncă de convingere” cu consilierii pentru adoptarea proiectului.

Clădirea BCR de pe strada George Barițiu numerele 10-12. Foto: Google Maps Clădirea BCR de pe strada George Barițiu numerele 10-12. Foto: Google Maps

 

 


 

Primăria Cluj-Napoca a primit, în urmă cu 15 zile, notificare legală cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de preemțiune pentru achiziționarea clădirii BCR de pe strada George Barițiu numerele 10-12. O parte din angajații primăriei își vor muta activitatea aici, începând de anul viitor. 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Clădirea, sediu pentru mai multe servicii ale Primăriei

Este vorba, pe de o parte, de angajații care își duc activitatea în clădirea din curtea Primăriei, pe Calea Moților 7, imobil ce va fi demolat în cadrul lucrărilor la magistrala de metrou, pentru a face loc unor spații de urgență. De asemenea, angajații din clădirea de pe Bulevadrul Eroilor numărul 1 vor fi mutați, întrucât Primăria Veche va fi supusă unor lucrări de consolidare și renovare. Totodată, angajații de la etajul superior al Primăriei Cluj-Napoca vor trebui relocați, odată cu începrea unor lucrări de cionsolidare a podului și repararea a acoperișului clădirii. 

„Am analizat în profunzime și cu responsabilitate această solicitare și ea a primit din partea executivului un răspuns favorabil bazându-ne cel puțin pe următoarele argumente: în perioada următoare, urmează să avem cel puțin trei dislocări de spații ale primăriei unde zilnic avem un flux între 1.000 și 1.400 de persoane. (…) Nu poți găsi o altă soluție realistă pe piață care să satisfacă aceste nevoie urgente pe care primăria le va avea începând cu anul viitor. Venim cu propunerea de a ne exercitatea dreptul de preemțiune în vederea achiziționării acestui imobil. Reprezintă și din punct de vedere a investiției una extrem de consistentă și care rămâne în patrimoniul primăriei și care înseamnă că nu dau banii pe chirie, ci cu banii aceia cumnpăr imobilul. Este o situație în care utilizăm eficient banul public și asigurăm în continuare servicii de calitate cetățenilor”, a arătat primarul Emil Boc, în ședința Consiliului Local.


Banca cere 6,5 milioane de euro pentru clădire, însă prețul de achiziție urmează să fie stabilit prin negociere, pentru care va fi înființată o comisie specială. Terenul de sub clădire aparține Primăriei și concesionat către bancă.

Propunerea, primită cu rețineri de consilierii locali

Propunerea a fost privită cu scepticism atât de consilierii locali USR, cât și de ce din PSD. Emil Boc a avut de dus „muncă de convingere” cu consilierii locali pentru adoptarea proiectului și, cu câteva ocazii, a apărut iritat de intervențiile acestora. 


Consilierul local Vladimir Mătușan (PSD) a intervenit, solicitând răspunsuri la mai multe întrebări, inclusiv unde ar fi fost relocate birourile din cadrul primăriei dacă această oportunitate nu s-ar fi ivit, de ce este oportună achiziționarea acestei clădiri și care este suma maximă pe cae primăria este dispusă să o plătească pentru a intra în posesia acestei clădiri. Consilierul local a arătat că angajații primăriei ar fi putut fi relocați în imobile închiriate, iar banii – folosiți pentru construirea de locuințe sociale, de care Clujul are mare nevoie. 

Primarul i-a răspuns acestuia. În casul clădirii de pe Calea Moților numărul 7, că administrația locală avea pregătite soluții alternative pentru relocarea unor structuri ale primăriei, prevăzute în caietul de sarcini pentru metrou, fie că e vorba de imobile ori de corturi amplasate în această zonă. În celelalte două cazuri, edilul a arătat că ar fi trebuit ca primăria să găsească spații pe piață. Primarul a arătat că, dacă nu va mai fi nevoie de clădire pentru funcțiunile prezentate anterior, această poate fi vândută de către primărie, dată în chirie sau pusă la dispoziția altor instituții publice.


„În acest moment, noi ne exprimăm doar intenția de principiu, după care urmează să se facă raport de evaluare, urmează negocierile și reîntoarcerea în consiliul local pentru etapa finală, când vom știi și prețul final. E o etapă transparentă, deschisă, la care toată lumea poate avea acces și să o cunoască. Suma finală va fi cea care va rezulta din raportul de valoare și pornind de la negocierea care se va face în baza prevederilor legale”, a mai arătat primarul.

Ulterior, consilierul local Anca Ciubăncan a arătat că imobilul nu dispune de parcări care să poată fi folosite de cetățenii care se adresează serviciilor publice ce vor fi relocate aici. Emil Boc a arătat că clujenii își vor putea lăsa mașinile în parcările publice din centrul orașului - cea de la Primărie, respectiv cele de la Cluj Arena sau BT Arena.

Consilierul local USR Radu Boloveschi a criticat decizia la rândul său, anunțând că grupul politic din care face parte se va opune acestui proiect, întrucât nu îl consideră util sau justificat. 

Votul a decurs fără mari surprize, iar proiectul a fost adoptat cu 22 de voturi „pentru” și 4 voturi „împotrivă”.

CITEȘTE ȘI:

Când încep lucrările pe Cetățuie? Zona se modernizează, devine un „hotspot” al socializării

Ultimele Stiri
abonare newsletter