Actualitate

Fabrica de Pensule de la Cluj se închide definitiv după 13 ani: „Închiderea fabricii reprezintă un eșec”

Fabrica de Pensule din Cluj, unul dintre primele proiecte colective ale comunității artistice din România, își închide porțile după o activitate de 13 ani de zile.

Fabrica de Pensule se închide definitiv. Foto: Facebook/ Fabrica de Pensule. Fabrica de Pensule se închide definitiv. Foto: Facebook/ Fabrica de Pensule.

 

 


Reprezentanții Fabricii de Pensule au anunțat, vineri seara, pe Facebook decizia de închidere definitivă a proiectului, printr-un comunicat.

 


„În aceste momente în care atenția întregii lumi, inclusiv a noastră, e orientată spre criza din Ucraina vecină, anunțul nostru vine într-un context mai complicat decât ne-am fi așteptat. Cu toate acestea, Fabrica de Pensule anunță decizia de închidere definitivă a proiectului său.

După 13 ani de activitate la Cluj (fără limitare locală), în trei schimburi, linia de producție a Fabricii de Pensule se oprește. 13 ani cu sute de evenimente și zeci de mii de oameni care au vizitat spațiile și evenimentele sale.


Închiderea fabricii reprezintă un eșec. E eșecul nostru colectiv, al comunității Fabricii care nu reușește să păstreze o rețea vie dincolo de spațiul fizic împărtășit, dar și eșecul autorităților locale și naționale care nu reușesc să identifice bunul cultural comunitar și să susțină pe termen lung pe cei care contribuie la producerea acestuia; e și eșecul partenerilor internaționali (mai mici și mai mari) de a pune degetul pe proiecte, activități, organizații, artiști și de a contribui la susținerea acestora (tot pe termen lung) dincolo de ceea ce pare imediat capitalizabil sau confirmă/mimează programe convenabile orientate tot mai mult spre festivalism și divertisment”, se arată în anunțul postat.

Un proiect de renume în Cluj

Fabrica de Pensule a reprezentat un proiect care a reunit artiști și lucrători culturali din spațiul artelor vizuale și performative, oameni interesați de management și politici culturale, dar și organizații civice. Proiectul a construit strategii și programe pentru publicul local, regional și internațional și a dezvolat în perioada de ascensiune un capital de imagine însemnat.


„Deși deja evaluată, planificată și consumată intern în câteva rânduri, închiderea de facto a Fabricii de Pensule ne lovește, pe toți cei implicați în acești ani în desfășurarea proiectelor ei, în moalele capului. Un șoc deloc surprinzător. Marea majoritate dintre noi rămâne însă aici, la Cluj, regruparea se desfășoară descentralizat, setul de valori convergente care ne-au definit de-a lungul timpului rămânând neatins. Vom continua să acționăm individual sau colaborativ acolo unde este nevoie”, au mai transmis reprezentanții.

CITEȘTE ȘI:

Fabrica de Pensule sărbătorește 10 ani de la inaugurare. La mulți ani!

abonare newsletter