Actualitate

„Anul porţilor deschise” la Teatrul naţional

<p>Comedia „Bolnavul închipuit” de Moliere va fi primul spectacol din „Anul porţilor deschise” al Naţionalului clujean.</p>

 

Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca va începe anul 2012, declarat „Anul porţilor deschise” în instituţia de cultură, cu celebra c omedie „Bolnavul închipuit” de Moliere, în regia Sandei Manu.


Spectacolul se va juca pe 10 ianuarie, cu marii actori ai Naţionalului clujean Anton Tauf, Melania Ursu, Cornel Răileanu şi Irina Wintze. Decorul a fost realizat după desenele marelui scenograf Teodor Th. Ciupe (1933 - 2010), costumele sunt semnate de creatoarea Adriana Grand, muzica aparţine Dorinei Crişan-Rusu, iar coregrafia poartă semnătura lui Florin Fieroiu.

Reputatul istoric şi critic literar Ion Vartic, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi iniţiator al învăţământului clujean de artă teatrală, în 1990, afirmă că, „după 330 de ani, ultima piesă a lui Moliere este la fel de actuală ca şi atunci”.


„Este contemporană cu noi, pentru că circumscrie, în zorii modernităţii europene, o problemă intimă, esenţială, a omului, într-un moment în care omul nu mai acceptă că moare pentru că e muritor, ci pentru că e «bolnav»; de aici relaţia lui neliniştită, obsedantă, cu boala şi, deci, cu ipohondria, în momentul în care, pentru el, moartea «naturală» se transformă într-o moarte «medicalizată». Acest lucru se simte în spectacol, fiindcă Sanda Manu «umanizează» comedia - dacă facem abstracţie de povestirile absurde, decupate atât de ionescian, ale doctorilor. Iar în epilog regizoarea răstoarnă, brusc şi tăios, comedia în tragicomedie, înscenând magnific - cu fluturări de aripi negre şi ricanări dansante - ultimul vers, grotesc şi crud, al piesei: «Sanguis luare, moarte dare». Un final de mare Moliere”, spune Ion Vartic.

Alte piese care pot fi văzute în luna ianuarie la Naţionalul clujean sunt „Un cuplu ciudat” de Neil Simon, regia Cristian Hadji-Culea, „Machiavelli: Arta terorii” de Robert Cohen, în regia lui Răzvan Mureşan, „La răscruce de vânturi” după Emily Bronte, în regia Adei Lupu, „Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare, regia Sorin Militaru, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, după romanul cu acelaşi titlu de Ken Kessey, în regia lui Marius Oltean, „Florenţa sunt eu” de Gellu Naum şi Jules Perahim, regior Alexandru Dabija, şi „Insula” de Gellu Naum - un spectacol-concert de Ada Milea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter