Actualitate

Starlink, autorizat în România. Serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, activat recent în Ucraina

Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit al lui Elon Musk, a fost autorizat și în România, anunță deputatul clujean Sabin Sărmaș.

Starlink, autorizat în România Starlink, autorizat în România

 

 


Sabin Sărmaș, deputat PNL de Cluj, a anunțat joi că serviciul de internet prin satelit Starlink a fost autorizat în România. Alături de rețeaua de internet de mare viteză prin fibră optică, serviciul Starlink va face posibilă extinderea pe scară largă a conexiunii la internet pe teritoriul României.  Sabin Sărmaș a fost președintele Autorității pentru Digitalizarea României și numele său a apărut pe lista scurtă a propunerilor pentru funcția de ministru al Digitalizării.

 


„Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit”, a arătat deputatul clujean.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Rețeaua, activată recent în Ucraina

Rețeaua de sateliți Starlink a fost activată sâmbătă pentru a oferi Ucrainei internet, după ce numeroase voci i-au cerut lui Musk să pună la dispoziția statului atacat de Rusia rețeaua de sateliți, în perspectiva unei limitări a accesului la internet odată cu avansul trupelor rusești.

„Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurilor cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.


Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu”, a mai afirmat Sabin Sărmaș.

România, în topul țărilor cu cel mai rapid internet

Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali, a adăugat deputatul. 


„Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte - sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România. Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți.

Beneficiile? Nenumărate”, a conchis acesta.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul legislativ „Internetul pentru toți”, vot favorabil în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter