Actualitate

Proiectul legislativ „Internetul pentru toți”, vot favorabil în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor

Proiectul, coinițiat de un deputat clujean, prin care internetul ar urma să devină serviciu universal, a trecut de Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Parlamentului.

Proiectul legislativ „Internetul pentru toți”, vot favorabil în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor Proiectul legislativ „Internetul pentru toți”, vot favorabil în Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor

 

 


Deputatul clujean Sabin Sărmaș (PNL) și deputatul George Tuţă (PNL ) au depus în septembrie 2021 iniţiativa legislativă prin care internetul ar urma să devină serviciu universal. Marți, în ședința Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, proiectul privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă a primit votul favorabil al deputaților.

 


„ «Internetul pentru toți» era, anul trecut, o idee îndrăzneață a colegului meu, George Tuță. O idee pe care, împreună, am transformat-o în proiect legislativ, pentru numeroasele beneficii pe care aprobarea legii le-ar avea asupra calității vieții cetățenilor, a procesului educațional și a competitivității României la nivel european. În ședința de ieri a Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor, proiectul privind asigurarea accesului persoanelor fizice la servicii de internet în bandă largă a primit votul favorabil al tuturor colegilor mei deputați. Am decis, în unanimitate, emiterea unui Raport de admitere, cu speranța că proiectul se va bucura de același succes și în Plen”, a anunțat deputatul Sabin Sărmaș.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

De asemenea, deputatul a explicat cum va fi posibilă asigurarea dreptului persoanelor fizice la cel puțin un serviciu funcțional de internet în bandă largă:


- ANCOM va publica periodic lista localităților în care nu există disponibilitate cu privire la serviciul de internet ca serviciu universal și va comunica autorităților administrațiilor publice toate localitățile din aria lor care se regăsesc în această situație;

- După informarea lor de către ANCOM, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să adopte un plan de măsuri concrete pentru facilitatea extinderii rețelelor publice de comunicații electronice în localitate și termenele limită de realizare a măsurilor;


- Propunerea prevede și obligația pentru toate instituțiile și autoritățile publice, ca în termen de 3 ani, toate clădirile aflate în proprietatea sau administrarea lor, și care au ca destinație principală prestarea de servici publice, să fie conectate la o rețea de internet cu viteză de transfer și condiții de calitate adaptate nevoilor specifice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a unei rețele publice de comunicații electronice capabile să ofere servicii de internet.

CITEȘTE ȘI:

Clujeanul Sabin Sărmaș, despre transformarea digitală a țării: „E o maximă urgență”

abonare newsletter