Actualitate

AFIN IFN SA, proiect de investiții sociale participativ, se pregătește de înregistrare (P)

Primul IFN cu capital privat dedicat exclusiv operatorilor economici cu impact social din România a mobilizat aproape integral capitalul necesar înregistrării. 112 persoane - fizice și juridice - au decis deja să intre în acționariatul AFIN IFN SA.

În luna martie  inițiatorii AFIN vor organiza două întâlniri cu potențiali investitori sociali din Iași (2 martie) și București (10 martie). 

Inițiatorul AFIN IFN SA este  un consorțiul format în principal din Fundația „Alături de Voi” România și FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative. AFIN va  acorda credite operatorilor economici cu impact social din România.


„Ne face o mare bucurie să vedem că deja peste 100 de persoane au ales să devină acționari fondatori AFIN IFN SA. Vorbim în primul rând de persoane cu ADN social, care vor constitui fundația acestei instituții. AFIN IFN SA este un model nou în România, construit pe ideea unei investiții sociale participative, care va asigura o strategie de lucru orientată către economia socială, pentru antreprenori sociali. Noi ca antreprenori sociali, care am dezvoltat una din cele mai mari întreprinderi sociale de inserție UtilDeco, autorizată și ca unitate protejată, știm cât de necesar e să ai un astfel de instrument în piață pentru inovare, digitalizare și creșterea competitivității economice”, explică Angela Achiței, președintele Fundației „Alături de Voi” România și membru fondator AFIN IFN SA.

Întâlniri cu investitorii sociali la Iași și București


Luna martie va fi dedicată întâlnirilor cu investitorii sociali. Prima întâlnire în format fizic va avea loc la Iași, pe data de 2 martie, iar următoarea va fi la București, pe data de 10 martie. Scopul principal al întâlnirilor este atragerea de noi investitori pentru AFIN IFN SA. La întâlniri se vor prezenta întreprinderi sociale, modelul de afaceri al acestora, nevoile specifice de finanțare și modul în care AFIN va deservi această piață.. „ Economia socială reprezintă răspunsul potrivit la problemele sociale din România.  AFIN este agentul unei schimbări semnificative în România și Europa. Invităm investitori care doresc să stimuleze sectorul întreprinderilor sociale din România să ni se alăture”, explică Ancuța Vameșu, expert economie socială & Președinte RISE - Rețeaua română a întreprinderilor sociale de inserție și membru fondator AFIN IFN SA. Persoanele care sunt interesate să participe la aceste întâlniri trebuie să completeze formularele de înregistrare accesibile pe site-ul afin.org.ro.

Credite pentru întreprinderi cu impact social din România


AFIN IFN SA  răspunde unei nevoi stringente existente în piață: aceea de a asigura accesul la finanțare pentru operatorii economici cu impact social din România. AFIN va oferi soluțiile financiare alternative organizațiilor din aria economiei sociale, prin instrumente de creditare flexibile și accesibile (credite pentru capital de lucru, credite pentru investiții, credite punte pentru cofinantare fonduri europene etc). 

„În afara unor produse de creditare inovative și adaptate, AFIN IFN SA își va baza modelul operațional pe trei piloni. Originarea aplicațiilor de credit se va realiza cu voluntari recrutați din rândul personalului cu experiență relevantă în creditare, care să acopere teritoriul țării. Digitalizarea procesului de creditare va fi end to end, iar o platformă de crowdfunding va funcționa pentru cofinanțare și risk sharing. Nu în ultimul rând, prin intermediul Social Finance Association, se va asigura suport pentru operatorii economico-sociali pentru a avea un comportament de creditare performant și sustinerea acestora pentru o dezvoltare sustenabilă pentru ca, mai apoi, în timp, să devină eligibili în sistemul bancar tradițional”, explică Bogdan Merfea, social banking promotor și membru fondator AFIN IFN SA.


AFIN IFN SA  vine cu o nouă abordare a politicii de finanțare, adaptată specificului economiei sociale. Instituția va face analiza de bonitate ținând cont atât de viabilitatea economică și financiară a proiectului, cât și de indicatori de impact sociali și de mediu, specifici operatorilor din acest sector.

Cum poți deveni acționar AFIN?


Participarea la înființarea AFIN IFN SA se face în acest moment prin transmiterea unei scrisori de angajament. Tichetul minim pentru a deveni acționar în cadrul AFIN IFN SA este de 1.500 lei. Etapa depunerii de capital social se va încheia în luna martie 2022.

Deschiderea cererilor pentru creditare se va face în luna mai 2022, în cadrul Conferinței Europene de Economie Socială organizată de către ADV România. Primele credite vor putea fi acordate începând cu luna iulie 2022. Se estimează acordarea a cel puțin 25 credite în primul an de activitate, ajungând la 170 credite noi acordate în al cincilea an.

Persoanele interesate să afle mai multe despre cum pot deveni acționare AFIN IFN SA, care sunt condițiile și documentele necesare, pot accesa direct pagina afin.org.ro.

CONTACT
email: comunicare@afin.org.ro
wesite: www.afin.org.ro
phone: 0232 275 568

CITEȘTE ȘI:

Primul IFN cu capital românesc dedicat exclusiv întreprinderilor sociale este pe punctul de a se înființa (P)

abonare newsletter