Actualitate

Românii se mută la țară, aproape de marile orașe. În Cluj, 5.600 de oameni s-au mutat la țară

Românii se mută la țară, dar aproape de marile oașe, din cauza pandemiei de Covid-19, dar și pentru că pot lucra de la distanță. În județul Cluj, 5.600 de oameni s-au mutat în mediul rural, la țară.

În județul Cluj, 5.600 de oameni s-au mutat la țară În județul Cluj, 5.600 de oameni s-au mutat la țară

 

 


Efectele pandemiei susţin dezvoltarea pieţei rezidenţiale din suburbii şi din mediul rural, odată cu creşterea numărului românilor care renunţă la aglomeraţia urbană şi aleg locuinţe mai spaţioase şi mai accesibile în jurul marilor oraşe, arată o analiză realizată de consultanţii Colliers România.

 


„2020 a înregistrat, pentru prima dată în ultimii 14 ani, o creştere a populaţiei din mediul rural în România. Lucrul de oriunde şi distanţarea socială au condus la o tendinţă de migraţie a populaţiei către zone mai liniştite din suburbii sau localităţi din jurul marilor oraşe, cu efecte importante asupra pieţei rezidenţiale”, susţin consultanţii companiei.

Astfel, numărul românilor care renunţă la aglomeraţia urbană şi aleg locuinţe mai spaţioase, la preţuri mai accesibile, a crescut, iar tendinţa este estimată să se menţină pe termen mediu, conturând noi perspective pentru dezvoltatorii de spaţii rezidenţiale.


„Creşterea populaţiei rurale rezidente din România cu 28.000 de locuitori în 2020 nu este mare, dar este o premieră din 2007 încoace şi trebuie ţinut cont şi că, în deceniul anterior, populaţia din rural scădea în medie cu aproximativ 50.000 de locuitori pe an. Mai mult, populaţia din mediul urban din România a scăzut cu 170.000 de locuitori în 2020, faţă de o scădere medie tot de aproximativ 50.000 de locuitori pe an între 2010 şi 2020, semnalând că, pe lângă emigrarea obişnuită, undeva între 50.000 şi 100.000 de români au ales să se mute de la oraş la ţară, susţinuţi şi de efectele pandemiei care impun distanţare socială şi susţin lucrul de la distanţă”, susţine Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Populația rurală a crescut cu 5.600 locuitori în Cluj

În Cluj, populaţia urbană a scăzut cu 4.800 locuitori, iar populaţia rurală a înregistrat o creştere de 5.600 locuitori.


În Timiş, populaţia urbană a scăzut cu 9.900 locuitori, pe când populaţia rurală a crescut cu 9.200 locuitori. Iar în Iaşi, populaţia urbană a scăzut cu 1.900 locuitori, pe când populaţia rurală a crescut cu 2.000 locuitori, arată datele oficiale.

„Aceste mişcări ample ale populaţiei dinspre zona urbană spre zona metropolitană vor avea efecte importante în piaţa rezidenţială, o piaţă în care pandemia a accentuat preferinţa oamenilor pentru locuinţe mai mari, fie cu o cameră în plus, fie cu un birou, terasă sau grădină. Aceste date ne arată că preferinţa românilor s-a transformat în acţiune, mai ales că zona metropolitană este mai atrăgătoare atât din punct de vedere al suprafeţelor medii ale unei locuinţe, mai mari decât în oraşe, cât şi al preţurilor mai mici, iar îmbunătăţirea treptată a infrastructurii de transport facilitează această migraţie. Suprafaţa medie a unei locuinţe terminate în Ilfov anul trecut a fost de 102 metri pătraţi faţă de 47 de metri pătraţi în Bucureşti, dar acest raport este influenţat puternic de faptul că în Ilfov se construiesc mult mai multe case. Altfel, chiar dacă o locuinţă mai mare din suburbii poate să ajungă să coste mai mult decât un apartament la oraş, diferenţa de preţ pe metrul pătrat este semnificativă - în Bucureşti-Ilfov, de exemplu, ecartul de preţ porneşte de la 20% şi merge chiar spre jumătate de preţ în anumite cazuri”, a explicat Gabriel Blăniţă.


Oportunitate pentru dezvoltatori

Această migraţie reprezintă o oportunitate pentru dezvoltatorii de locuinţe, iar un avantaj mare al suburbiilor este reprezentat de abundenţa semnificativă de terenuri şi costurile de achiziţie mai reduse, arată analiza citată.

Acestea permit dezvoltatorilor o flexibilitate mai mare a proiectelor construite şi pot propune cumpărătorilor locuinţe cu suprafeţe mai mari şi cu grădini. Astfel de facilităţi sunt apreciate în condiţiile în care, în ultimul an şi jumătate, a crescut mult timpul petrecut în interiorul şi în apropierea locuinţei.

Dormitorul Clujului

Florești este o comună clujeană, situată pe malul drept al Someșului Mic, la intersecția dintre Munții Apuseni și Podișul Transilvaniei, care a primit porecla „dormitorul Clujului”.

Aceasta devine de multe ori prima opțiune a celor care doresc să lucreze în Cluj, dar aleg să plătească mai puțin pentru a-și cumpăra un apartament decât în Cluj-Napoca. În anul 2000, comuna Florești avea o populație de 6.400 de locuitori, pe când în 2021 a înregistrat 45.000. Asta înseamnă că a crescut cu 38.600 de locuitori.

În zonele în care mai demult erau case, copaci și câmpuri, acum sunt amplasate blocuri și diverse construcții, care mai de care. Dealurile sunt pline și ele de clădiri noi de locuințe, iar acesta este doar începutul. Comuna se află într-o continuă dezvoltare.

Din Florești până în Cluj-Napoca sunt 9 km, un drum de aproximativ 45 minute cu autobuzul, iar cu mașina 12 minute, când traficul nu este aglomerat. Așadar, mutatul în Florești este o „afacere” chiar bună, pentru cei care vor să plătească mai puțin și să fie aproape de Cluj-Napoca.
 

CITEȘTE ȘI:

Locuitorii din Florești, de 7 ori mai mulți decât acum două decenii. Unde erau case și câmpuri, în prezent sunt blocuri

Explozie de prețuri la chirii cu +55% pentru apartamentele din Iris. În ce cartiere au scăzut prețurile?

abonare newsletter