Actualitate

12 incendii în spitalele din România, izbucnite într-un an! În orice clipă se poate întâmpla și la Cluj

Încă un incendiu a avut loc într-un spital din România, în Ploiești, soldat cu victime. În aproximativ un an de zile, 12 incendii au izbucnit în spitalele din țară, lucru care se poate întâmpla oricând, chiar și în Cluj, din cauza lipsei securității la incendiu din spitale, în special în pandemie când sistemul medical este suprasolicitat.

Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, din 14 noiembrie 2020 Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, din 14 noiembrie 2020

 

 


Un incendiu a izbucnit, la 11 noiembrie 2021, într-un salon al Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, care este unitate suport COVID. Doi pacienţi în vârstă de 74, respectiv 75 de ani au decedat, iar o infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului fiind transferată la Spitalul Floreasca din Capitală, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu. Alţi 20 de pacienţi au fost evacuaţi. În salonul în care se manifesta incendiul erau doar doi pacienţi, cei care au decedat, a precizat ISU Prahova.

 


Incendiul s-a manifestat la parterul unităţii sanitare, pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi, fără flacără, cu degajare de fum. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, Bogdan Nica, a afirmat că incendiul ar fi pornit cel mai probabil de la o scânteie produsă între pat şi parchet. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, la Ploieşti, că incendiul a fost lichidat în trei minute.


Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Ancheta este coordonată de procurori.

Cele mai grave incendii la spitale

14 noiembrie 2020, la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ. Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit manifestat cu flacără deschisă şi degajare mare de fum şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Medicul de gardă de la secţia ATI a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe circa 80% din suprafaţa corporală.


1 octombrie 2021, la secţia ATI COVID a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, autorităţile activând Planul roşu de intervenţie. Nouă pacienţi au murit. Întregul spital a fost evacuat, iar toate unităţile sanitare din judeţ au fost pre-alertate pentru preluarea pacienţilor, menţionează IGSU. La faţa locului au acţionat peste 40 de autovehicule de intervenţie din Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi. Autorităţile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

29 ianuarie 2021, la un pavilion al Institutului de boli infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală. Cinci pacienţi au murit la această dată, iar alţi 53, din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul V, au fost transferaţi la alte unităţi sanitare. Dintre pacienţii transferaţi, au murit ulterior, până la 11 februarie, alţi 20.


Deși s-a petrecut în urmă cu mai bine de 10 ani, incendiul de la maternitatea Giulești a fost unul dintre cele mai grave incidente de acest fel. Pe data de 16 august 2010, la secţia de Reanimare a maternităţii Giuleşti din Capitală. Trei nou-născuţi au decedat în seara zilei tragediei. Opt bebeluşi au fost transportaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre aceştia, cu arsuri pe 30, 40 şi 50 la sută din suprafaţa corpului. A doua zi, încă un nou-născut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai târziu un alt bebeluş a decedat, ridicând numărul morţilor la cinci. În urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii şi 60 de femei.

Incendii similare

11 septembrie 2021 - Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Vulcan, în urma acestuia neînregistrându-se nicio victimă.

24 iulie - Un incendiu a izbucnit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, într-o sală de operaţie, patru medici autoevacuându-se.

21 aprilie - Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean din Slatina, fiind activat planul roşu de intervenţie. Incendiul a fost lichidat. Acesta s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la nivel parter şi etaj 1, precizează IGSU. Potrivit sursei citate, au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum şi transportate la UPU.

8 martie - Un incendiu s-a produs la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de 20 mp şi a fost lichidat. S-au înregistrat trei victime, cadre medicale, care au fost în afara oricărui pericol. Cele trei persoane rănite au suferit traumatisme uşoare la membrele inferioare. În total, 19 pacienţi şi opt cadre medicale au fost evacuate ori s-au autoevacuat.

21 februarie - Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul "Marius Nasta", unde a fost anunţat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Nu au fost victime.

5 ianuarie - Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID. Potrivit ISU Timiş, a luat foc o saltea dintr-un salon din care au fost evacuate două persoane. Nu au existat intoxicaţii sau probleme medicale.

2 ianuarie - Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon.

În anul 2020:

25 decembrie - Un incendiu, în urma căruia un pacient a decedat, a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.

Doar 6 spitale din Cluj au autorizație de incendiu

La ultima verificare din luna aprilie 2021, doar 6 spitale din județul Cluj au autorizație de incendiu, în timp ce 21 de secții ATI nu dețin autorizație și o tragedie poate avea loc în orice clipă.

În tot județul Cluj au primit autorizație de incendiu doar șase spitale care funcționează în 12 clădiri diferite.

- Spitalul Clinic Județean Clădire Chirurgie 1 Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic Județean Clădire Diabet Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic Județean Ortopedie 2 Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic Județean Clădire lmogen Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic Județean Pavilion 2 Psihiatrie 1 Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic Județean Pavilion 4 Psihiatrie 1 Si 2 Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic De Urgenta Pentru Copii Secția Distrofici Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic De Urgenta Pentru Copii Secția Prematuri Cluj-Napoca
- Spitalul Clinic De Pneumofiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca
- Spitalul De Boli Psihice Cronice Borșa
- Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
- Institutul Oncologic Cluj-Napoca

La Cluj, nici jumătate din spitale nu au autorizație

Situația în județul Cluj este una cu adevărat dureroasă și totodată periculoasă pentru pacienți. Conform datelor obținute de monitorulcj.ro, situația arată astfel:

- au fost controlate 45 de spitale care funcționează în 73 de clădiri
- 32 de clădiri funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, dintre care 12 au obținut aviz de securitate la incendiu pentru lucrări de modernizare
- 21 secții ATI funcționează în spații sau clădiri care trebuiau să fie autorizate pentru securitate la incendiu și nu au fost
- 29 de clădiri dețin autorizație pentru securitate la incendiu
- 12 funcționează în clădiri care nu au nevoie de autorizare privind securitatea la incendiu

Asistentele unui spital din Gherla devin „electricieni”

În luna octombrie situația Covid-19 era de-a dreptul îngrijorătoare în Gherla, unde spitalul și ambulanțele erau supraaglomerate.

Având în vedere că există mulți pacienți care au nevoie de oxigen, asistentele „devin electricieni”, de teama că instalația electrică nu face față și va izbucni un incendiu, susținea directorul medical al spitalului:

„Acum asistentele medicale sunt și electricieni, verifică periodic fiecare priză, să nu se încingă, verifică să nu scape oxigen, se aerisesc încăperile din oră în oră. Ne este frică să nu se întâmple ceva rău, după nenorocirile care s-au întâmplat la alte spitale, unde au izbucnit incendii”, a spus directorul medical.

CITEȘTE ȘI:

Doar 6 SPITALE au autorizație de INCENDIU în Cluj. 21 de secții ATI funcționează în spații care NU au AUTORIZAȚIE

Primele imagini cu medicul EROU, de la incendiul din Piatra Neamț. „Când m-am trezit eram la Terapie Intensivă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter