Actualitate

Protest al tinerilor ecologişti în Parcul Central

<p>Directorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca, Vasile Cristea, a participat, luni, la protestul unui grup de tineri ecologişti, care au manifestat în Parcul Central din municipiu.</p>

 

Manifestanţii, în jur de 30 la număr, sunt membri ai diferitelor organizaţii civice sau ecologiste. Ei au purtat asupra lor afişe pe care au desenat sau scris lozinci precum „Opriţi mutilarea Parcului Central”.

Tinerii şi-au manifestat astfel dezaprobarea faţă de modul în care se realizează toaletarea celor 2.200 de arbori din Parcul Central al Clujului, unde există şi copaci care au aproape o sută de ani.

„Există o problemă majoră pentru primărie în ceea ce priveşte toaletarea arborilor din Parcul Central. Toaletarea este, de fapt, o mutilare a acestor copaci. Nu s-a făcut un studiu atent pentru fiecare copac în parte, astfel încât parcul să nu aibă un aspect golaş. Au fost mai multe sesizări la primărie, dar nu am primit răspunsuri pozitive din partea autorităţilor”, a declarat luni reprezentantul Grupului de Lucru al Organizaţiilor Civice (GLOC) Cluj, Adrian Dohotaru, care este cel care a organizat protestul.

La rândul său, directorul Grădinii Botanice din Cluj, Vasile Cristea, a criticat modul în care s-a realizat tăierea arborilor, precizând că ea ar fi trebuit făcută în februarie, nu acum când urmează geruri care ar putea ataca copacii, şi că pe crengile retezate ar trebui puse anumite substanţe care să apere arborii de infecţii.

„După părerea mea, toaletarea arborilor este hidoasă ca aspect. Toate tăierile în uscat se fac într-o perioadă care nu mai este ameninţată de geruri puternice. Orice tăiere la ramuri groase se face cu un tratament ulterior pentru a preveni infecţiile şi putrezirea, or acestea nu s-au făcut. Apoi e nevoie ca toaletarea să ţină cont de aspectul în viitor al Parcului Central”, a spus Vasile Cristea.

Reprezentantul firmei care se ocupă de aceste lucrări, Mircea Crăciun, s-a apărat explicând că s-a ales această perioadă din an deoarece s-a observat o încălzire a vremii şi că tratamentele vor fi aplicate arborilor în perioada următoare.

„Noi am făcut intervenţii de tăiere a crengilor atât în ţară, cât în străinătate şi toate s-au făcut după aceeaşi modalitate. Rezultatele au fost foarte bune”, a spus Crăciun.

El a adăugat că nici nu poate repara în câteva luni ce nu s-a făcut ani în şir şi că parcul, până la această intervenţie, arăta mai degrabă ca o pădure.

Parcul Central din Cluj-Napoca fost creat în 1839 la iniţiativa doamnelor din societate. La acel moment suprafaţa sa era mult mai mare, dar de-a lungul timpului, bucăţi din parc au fost tăiate pentru realizarea diferitelor construcţii. Acum, în vecinătatea Parcului Central se află stadionul Cluj Arena, Teatrul Naţional Maghiar, precum şi alte clădiri importante din oraş.

Parcul a fost inclus de municipalitate, anul acesta, într-un proiect de modernizare, care are o finanţare europeană de 7 milioane de lei. În ultimii ani, s-au mai realizat lucrări de modernizare, însă ele nu au cuprins toaletarea arborilor, ci mai mult schimbarea mobilierul, restaurarea unei fântâni arteziene şi pavarea unor alei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter