Actualitate

A murit omul de cultură Mihnea Gheorghiu

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/12_ziua/mihnea-gheorghiu.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Comunitatea academică anunţă cu durere că în ziua de 11 decembrie s-a stins din viaţă scriitorul, traducătorul şi cineastul, omul de cultură, Mihnea Gheorghiu, membru titular al Academiei Române, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, informează Biroul de presă al prestigiosului for de cultură, citat de Agerpres.</p>

Născut la 5 mai 1919 în Bucureşti, Mihnea Gheorghiu a făcut studiile liceale la Craiova, cele universitare la Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti şi în 1947 şi-a dat doctoratul în litere şi filozofie. A continuat specializarea în Franţa, Italia, Marea Britanie şi SUA. În anul 1964 a devenit doctor docent. De-a lungul anilor a desfăşurat o bogată activitate didactică fiind lector şi conferenţiar de limbă engleză la Academia de Studii Economice, profesor şi şeful Catedrei de limbă engleză la Universitatea din Bucureşti, profesor şi şef al Catedrei de teatrologie şi filmologie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A fost redactor fondator al revistei „Secolul XX” şi preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România.

Mihnea Gheorghiu a debutat în anul 1937 cu o suită de poeme și a scris romane, povestiri, drame istorice și scenarii de film.O bună parte din activitatea sa a fost dedicată traducerilor antologice din limba engleză a întregii opere a lui Shakespeare şi Walt Whitman.

Ca recunoaştere a valorii operei sale, Mihnea Gheorghiu a fost ales ca membru în numeroase instituţii de prestigiu din ţară şi din străinătate: membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Cineaştilor din România, al Academiei Mondiale de Prospective sociale, al Academiei de Istorie din Caracas, al Asociaţiei internaţionale Shakespeare, al Academiei de Ştiinţe din New-York ş.a. Oraşul New Orleans i-a decernat titlul de cetăţean de onoare.

A fost ales membru corespondent al Academiei Române în anul 1974, titular în 1996.

Ultimele Stiri
abonare newsletter