Actualitate

Sărbătoarea celor 90 de ani ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/09_ziua/08 img_3205.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />La 90 de ani de la reînfiinţarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat la Cluj-Napoca, alături de alţi ierarhi, pentru a liturghisi în Catedrala mitropolitană şi pentru a inaugura Muzeul mitropolitan, instituţie ce oferă publicului monumente de artă şi spiritualitate unice în lume.</p>

Manifestările dedicate sărbătorii au început încă de luni, 5 decembrie, când în Aula 'Nicolae Ivan' a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj a avut loc sesiunea de comunicări ştiinţifice 'Eparhia Clujului la 90 de ani. Istoric, evenimente, personalităţi'. Cu această ocazie a fost lansat volumul 'Ortodoxia în Transilvania. Aspecte istorico-statistice privind oraşul Cluj în anul 1922', editat de pr. prof. Alexandru Moraru şi pr. prof. Ioan Bolovan.

În ziua de sărbătoare a Sfântului Nicolae, ziua de renaştere a Eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Sfânta Liturghie de la Catedrala clujeană a adunat mii de oameni, între care preoţi, autorităţi, oaspeţi de seamă, reprezentanţi ai altor confesiuni creştine, profesori universitari şi studenţi din oraş, dar şi din alte părţi ale Transilvaniei.

Soborul de ierarhi condus de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost format din Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române al Europei de Nord, Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

La Sfânta Liturghie au fost pomeniţi toţi ierarhii care au păstorit eparhia reînfiinţată la 6/19 decembrie 1921, ca o reînnodare a tradiţiei bisericeşti de la Vad şi Feleac, instituită de Sfântul Domnitor Ştefan cel Mare al Moldovei. la data de 6 decembrie 1921, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, a luat fiinţă Eparhia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, prin instalarea ca întâi arhipăstor a vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan (1921-1935). El a păstorit Eparhia cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii măreața Catedrală din inima Clujului, reşedinţa eparhială, Academia Teologică, revista „Renaştera”, dar, în primul rând, împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.

Lui i-a urmat în scaunul de Episcop al Vadului, Feleacului şi Clujului, Nicolae Colan (1936-1957), mare ierarh şi cărturar, diortositor al Noului Testament, membru al Academiei Române, român care’n vremi de grea cumpănă n’a ştiut ce e frica.

Din 1957 şi până în anul 1992, Eparhia Clujului a fost păstorită de bunul şi blândul Episcop Teofil Herineanu, un om care s-a ridicat deasupra vremurilor sale, pe care le-a depăşit prin propriile sale calităţi sale sufleteşti, arătând că cea mai mare victorie a omului este libertatea interioară şi a cărui loialitate faţă de Ortodoxia românească e pecetluită de însăşi moartea sa. În anul 1973, Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie.

Lui, i-a urmat în scaunul de Arhiepiscop al Clujului teologul şi omul de cultură Bartolomeu Valeriu Anania (1993-2011), un om care a ştiut să facă istorie şi care a deschis o nouă pagină în devenirea acestei eparhii Transilvane. Tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, Arhiepiscopul Bartolomeu a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. Ca o recunoaştere a locului pe care Clujul îl ocupă pe harta ortodoxiei româneşti, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, astfel că Arhiepiscopul Bartolomeu Anania a fost întronizat ca primul ei Mitropolit, la 25 martie 2006, la praznicul Bunei Vestiri, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist.

Din data de 25 martie 2011, Arhiepiscop şi Mitropolit al Clujului a fost înscăunat Înaltpreasfinţitul Andrei, care s-a angajat cu multă fermitate şi dăruire în păstorirea credincioşilor din această parte a Transilvaniei, sporind şi împlinind moştenirea iluştrilor săi înaintaşi.      

Muzeul spiritualităţii clujene


După oficierea Sfintei Liturghii din acestă dimineaţă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 13 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi, evenimentele dedicate celor 90 de ani de la reînființarea eparhiei au continuat cu sfințirea muzeului Mitropoliei Clujului de către Patriarhul României. Muzeul este amenajat la demisolul Catedralei Mitropolitane şi adăposteşte tezaurul de artă veche românească, precum şi cele mai vechi obiecte bisericeşti din patrimoniul Mitropoliei Clujului.

Cu această ocazie, dl. prof. acad. Marius Porumb, organizatorul muzeului a spus: „Iniţiativa Mitropoliei Clujului de a reorganiza Muzeul de Artă Religioasă într-o formulă modernă, profund ştiinţifică, de tezaurizare a unor valori artistice şi istorice sau de valoare documentară, o datorăm vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Iniţiativă a fost preluată cu entuziasm de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei. Amenajarea demisolului Catedralei Mitropolitane din Cluj, spaţiu destinat unui tezaur de inestimabilă valoare, cuprinde istoria Bisericii din regiune, începând cu vechile episcopii ale Vadului şi Feleacului, dar şi pagini din istoria reînfiinţatei arhiepiscopii clujene”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, în cuvântul său, a arătat că organizarea muzeului reprezintă o punte peste istorie care valorifică bogăţia Bisericii: „Mulţumim tuturor celor ce s-au implicat în reorganizarea muzeului care cuprinde multe mărturii a trecerii prin istorie a neamului nostru român-creştin-ortodox şi credem că toate acestea vor fi pentru viitorii un imbold pentru a păstra şi a valorifica darurile pe care ni le-au lăsat strămoşii şi pentru a duce steagul credinţei înainte”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter