Actualitate

Expoziţie de icoane la Catedrala Ortodoxă

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/06_ziua/12 catedrala pta a.iancu poze interiorexterior_a.g._62.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Astăzi va fi inaugurat Muzeul Mitropoliei Clujului, proiect demarat de Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania.

La 90 de ani de la reînfiinţarea Eparhiei Române a Vadului, Feleacului şi a Clujului se va inaugura, astăzi, după slujba de dimineaţă, de la ora 13.30, Muzeul Mitropoliei Clujului.

Proiectul a fost demarat de Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania.


Expoziţia, care va fi permanentă, va aduce în faţa vizitatorilor icoane pe lemn şi pe sticlă, reprezentative pentru evoluţia artei vechi religioase şi a picturii bisericeşti din Transilvania. Expoziţia va mai cuprinde potire, cruci, stampe, troiţe şi cărţi vechi.

Curatorul ştiinţific al expoziţiei, acad. Marius Prumb, a declarat că această manifestare este un mod de a inaugural sărbătorile de iarnă.


„Începând cu celebrarea lui Moş Nicolae se deschide la Catedrala Mitropolitană din Cluj cea mai frumoasă expoziţie de icoane şi alte obiecte bisericeşti, ca să ne aducem aminte de faptul că, în preajma naşterii Domnului trebuie să fim mai curaţi sufleteşte”, a spus acad. Marius Porumb.

Muzeul va fi amenajat în subsolul bisericii din Piaţa Avram Iancu, unde este înhumat Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu Anania şi va fi deschis permanent.


„Am ales această dată pentru a inaugura expoziţia pentru că este foarte important să corelezi anumite date. De exemplu, astăzi este Sfântul Nicolae, cel care are grijă de copii. Am ales această dată pentru inaugurarea expoziţiei în memoria Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania care a demarat aceast proiect”, a spus dl. Porumb.

Una dintre icoanele care vor fi expuse datează din secolul al-XV-lea, fiind cea mai veche dintre exponate.


„Majoritatea obiectelor care au pus bazele muzeului au fost colecţionate în timpul păstoririi episcopului Nicolae Ivan, în special prin strădaniile referentului cultural de atunci, părintele consilier dr. Sebastian Stanca, prin a cărui neobosit zel s-au adunat numeroase cărţi bisericeşti, cărţi latineşti vechi, icoane, cruci, prapori, odăjdii, studii şi reviste”, se arată într-un comunicat de presă al Mitropoliei Clujului.

abonare newsletter