Actualitate

(P) Nicotina: „mituri” și realitate în legătură cu fumatul

Printre fumători circulă deseori teorii sau „mituri”: cea mai dăunătoare substanță din țigară este nicotina, care dă dependență și poate cauza bolile asociate fumatului.

Fumatul produce mii de substanțe nocive. Dar cele mai multe și mai nocive dintre ele, printre care se numără așa-numiții carcinogeni (substanțe care produc cancerul), nu au, de fapt, legătură cu nicotina. Ele provin din arderea tutunului. Fumătorul fumează pentru nicotină, dar ceea ce este cel mai toxic este fumul de țigară care conține toate aceste substanțe nocive.

Prin urmare, este adevărat că nicotina provoacă dependență și că nu este lipsită de riscuri, dar nu este cauza principală a bolilor asociate fumatului.


O soluție mai puțin nocivă: nicotină fără ardere

Pe scurt, nu nicotina e de vină, cât procesul prin care este extrasă din tutun în timpul fumatului, și anume prin ardere. Spre exemplu, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă generează niveluri semnificativ mai reduse ale substanțelor nocive în comparație cu fumul de țigară. Ele pot reprezenta o soluție de reducere a riscurilor pentru fumătorii care nu renunță la fumat. Totuși, cea mai bună soluție pentru aceștia rămâne renunțarea completă la fumat.

Material realizat cu susținerea Philip Morris România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter