Actualitate

Cine-concertele, un nou concept, în PREMIERĂ la TIFF anul acesta

Anul acesta, Festivalul Internațional de Film Transilvania aduce un nou concept, nemaiîntâlnit în România: cine-concertele.

 

 


Bijuterii ale cinematografiei „silențioase” și filme-cult care au făcut istorie primesc un suflu nou la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca).

 


TIFF aduce anul acesta, în premieră în România, conceptul de cine-concerte. Acestea presupun îmbinarea filmelor „silențioase” cu acompaniamente live de muzică originală, contemporană, semnată de mari artiști ai momentului.

Filmele de acest tip, prezentate la TIFF

Cine-concertele incluse în programul ediției aniversare vor oferi publicului spectacole ce îmbină magia imaginilor cu experimentele muzicale unice. Printre acestea se numără următoarele filme.


Ura (La Haine), muzică live de Asian Dub Foundation (UK), ce va avea loc sâmbătă, 24 iulie, ora 21:45, la Castelul Bánffy de la Bonțida.
 
Povestea filmului, la fel de actuală, chiar și la 25 de ani de la premiera în cinema, urmărește 24 de ore din viața a trei tineri, într-un cartier mărginaș al Parisului, măcinat de proteste și abuzuri ale poliției. Scenariul, inspirat dintr-un eveniment similar cu tragedia care a dat naștere mișcării Black Lives Matter, a fost scris de Kassovitz ca reacție la uciderea unui tânăr imigrant de către poliția franceză, în 1993. Colaborarea cu  Asian Dub Foundation nu e deloc întâmplătoare. Reveniți de curând în topurile muzicale britanice, aceștia s-au remarcat încă de la început ca promotori ai drepturilor civile.

Fargo by Fragments (Franța), care va avea loc luni, 26 iulie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților
 
O infuzie de texturi electronice și ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artiștilor francezi îi va însoți pe cinefili într-o călătorie vibrantă prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi și Peter Stromare a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei.

Infernul, muzică live de Edison Studio (Italia), ce va avea loc marți, 27 iulie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților
 
Moștenirea lăsată literaturii universale de Dante Alighieri este celebrată, la 700 de ani de la dispariția scriitorului și filozofului, printr-un cine-concert marca Edison Studio. Artiștii îi dedică acestuia un proiect muzical inedit, care va acompania live proiecția Infernul (Inferno, 1911), primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital.


Programate inițial la ediția anterioară TIFF și amânate în contextul restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc față în față pe Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România), două compozitoare, dirijoare și interprete de renume care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru același film mut, un clasic al genului gothic melodrama, Malombra (1917), în regia lui Carmine Gallone.

Malombra, coloană sonoră live de Julie Roué (Franța), care se va ține joi, 29 iulie, ora 20:00, la Muzeul de Artă

Julie Roué cântă la pian, chitară și multe alte instrumente, reușind să transforme sunetele obiectelor în muzică. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, universul său muzical îmbinând acordurile clasice cu elemente jazz, electro, world music și experimental, cu o puternică influență pop. Va fi prezentă la TIFF alături de percuționistul Stan Delannoy și de Louise Belmas (keyboard, laptop).

Malombra, coloană sonoră live de Simona Strungaru (România), ce va avea loc vineri, 30 iulie, ora 20:00, la Muzeul de Artă
 
Apreciată pentru experimentele sale muzicale inedite, Simona Strungaru va interpreta propria versiune a coloanei sonore Malombra alături de Sebastian Burneci (trompetă) și Adi Tetrade (percuții). Pianistă și compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics și live street art, coloane sonore pentru animații și musicaluri. Evenimentul programat la această ediție marchează revenirea artistei la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare din Cluj, într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter