Actualitate

Evenimentele-experiment, organizate tot mai des. Clujul, primul oraș din țară care dorește organizarea unui concert-test

Tot mai multe țări din Europa vor să organizeze evenimente-experiment, pentru a testa probabilitatea de răspândire a virusului în acest condiții. În România, prima inițiativă în acest sens vine de la Cluj-Napoca, unde primarul Emil Boc propune organizarea unui concert-test. Rămâne de văzut doar care vor fi regulile pentru participanți, fiind luate în calcul obligativitatea vaccinării ori a testării.

 

 


După concertul organizat în Barcelona, unde 5.000 de persoane au participat la un eveniment pentru a se analiza dacă riscul de infectare cu COVID-19 este unul ridicat, tot mai multe țări i-au urmat exemplul, dorind să testeze aceeași ipoteză. Și în România există deja planuri legate de acest experiment, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunțând că își dorește organizarea unui concert-test în oraș, în această vară.

 


Astfel, la evenimentul din Barcelona la care au participat 5.000 de persoane, accesul s-a făcut pe bază de teste rapide, doar 6 persoane ieșind pozitive, fapt pentru care nu li s-a permis intrarea. Participanții au purtat mască de protecție pe tot parcursul evenimentului, ca masură de protecție și prevenție.

Finala Eurovision, organizată în Olanda

Și Germania a dorit să testeze șansele de răspândire a virusului, organizând mai multe concerte filarmonice, cu câte 1.000 de participanți, accesul fiind făcut tot pe bază de teste rapide. Totodată, Olanda a găzduit în luna martie un meci de fotbal la care au participat nu mai puțin de 5.000 de suporteri, a căror acces s-a făcut pe bază de test rapid. Olandezii au repetat experimentul și într-un club, în care au intrat 1.300 de participanți. În acest din urmă caz, condițiile de participare au impus efectuarea testele cu 48 de ore înainte de eveniment, 12 persoane fiind confimate pozitiv cu COVID-19. Aceștia au primit rezultatul pe o aplicație națională, astfel evitându-se deplasarea acestora la eveniment.


De asemenea, în Olanda va avea loc în luna mai finala Eurovision, dar și mai multe meciuri de forbal. În România, există discuții momentan pentru a se organiza Campionatul European de Fotbal în iunie, la care ar putea participa peste 12.000 de suporteri în tribune, însă până în acest moment, nu au fost anunțate care vor fi regulile impuse.

Boc își dorește organizarea festivalurilor la Cluj

La Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a anunțat că își dorește organizarea unui concert-test, după modelul celui din Barcelona. Edilul clujean este un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor și este de părere că orașul are infrastructura necesară pentru un asemenea eveniment, dacă și autortățile locale vor fi de acord.


„Sunt un susținător al deschiderii evenimentelor și a festivalurilor. În acest moment, prioritatea noastră este starea de sănătate a populației. Un experiment interesant a fost cel din Barcelona, unde 5.000 de oameni au putut participa la un eveniment pentru a se observa dacă riscurile sunt atât de mari. În costul biletului a fost inclus și un test antigen. Din toți participanții au fost opriți doar 8, pentru că erau infectați cu noul coronavirus. Acum sunt urmărite efectele și se va constata cât de periculos sau nu, un eveniment de genul.

Este un experiment care va permite sa se tragă concluzii la nivel european. Susțin, dacă autoritățile centrale sunt de acord, să facem la Cluj un astfel de experiment, să vedem dacă respectând toate normele, putem redeschide evenimentele. Avem infrastructura - stadion, sală polivalentă - pentru a testa modalitatea în care putem redeschide în siguranță evenimentele”, a declarat Emil Boc la Digi24.


Testare zilnică pentru participanții Untold

Totodată, organizatorii celor două mari festivaluri, Untold și Neversea, au declarat că sunt dispuși să aplice reguli stricte pentru a putea organiza evenimentele în această vară. Directorul de comunicare a festivalurilor, Edy Chereji, a spus că organizatorii își doresc să asigure testarea zilnică a oamenilor înainte de a intra în festival. Astfel, dacă autoritățile acceptă propunerea, cele două festivaluri s-ar putea organiza în această vară, urmând ca festivalul Untold să aibă loc în Cluj-Napoca.

„Eu sunt foarte optimist pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă. Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul au dreptul să meargă la un eveniment, restaurant sau hotel. Noi propunem în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Edy Chereji, potrivit Antena 3.

CITEȘTE ȘI

Emil Boc: „Festivalurile trebuie să aibă loc! Sunt susținător fără echivoc. Viața nu poate rămâne încremenită”

Ultimele Stiri
abonare newsletter