Actualitate

Casa disidentei Doina Cornea va fi cumpărată de Primărie și transformată în muzeu

Casa Doinea Cornea, disidentă anti-comunistă, va fi cumpărată de Primăria Cluj-Napoca, urmând să fie transformată în casă memorială.

 

 


Primăria Cluj-Napoca cumpără casa disidentei anti-comuniste Doinei Cornea, de pe strada cu același nume, la numărul 16.

Imobilul este compus din 4 camere, o bucătărie și dependințe, cu suprafața de 150 metri pătrați.


Construcția  va fi transformată într-o casă memorială Doina Cornea. Primăria investește 283 de mii de euro în acest proiect, iar decizia finală va fi luată în ședința consiliului local din 15 decembrie.

„Am convocat o ședință de consiliu local pentru marți. Vom avea pe ordinea de zi un punct oarecum de suflet pentru ceea ce a însemnat și înseamnă pentru România, pentru democrația românească, Doina Cornea. Vom cumpăra casa Doinei Cornea, o vom transforma în casă memorială și vom reda șansa ca întreaga generație care nu știe cum a fost cu comunismul să aibă o dovadă vie a unui om care a stat vertical în perioada aceea și ne-a atras atenția că valorile adevărate sunt în altă parte și nu în acelea promovate la vremea respectivă. Este un gest moral de recunoaștere a valorii Doinei Cornea, un gest prin care dăm șansa generațiilor tinere să vadă ce însemna comunismul”, a anunțat Emil Boc.


Strada „Doina Cornea”, fosta stradă Alba Iulia

La începutul lunii iulie, consilierii locali au aprobat schimbarea denumirii străzii Alba Iulia în strada „Doina Cornea”. Pe această stradă este localizată și casa în care a locuit disidenta anti-comunistă.

Schimbarea denumirii străzii a fost aprobată, în unanimitate, cu 24 de voturi pentru, în şedinţa Coniliului Local de joi, 2 iulie 2020.


„M-am ținut de cuvânt cu Doina Cornea, ce am discutat de multă vreme. Am înaintat propunerea ca strada Alba Iulia să fie schimbată în strada Doina Cornea, acolo unde este viitoarea Casă Memorială Doina Cornea, ca o formă de respect pentru un om al României și un suflet drag al țării acesteia, care a avut curajul pe care mulți români nu l-au avut în vremurile acelea complicate din perioada comunismului. Este o formă minimă de respect pe care orașul o poate aduce pentru Doina Cornea”, a declarat Emil Boc, la începutul lunii mai.

Cine a fost Doina Cornea?

Doina Cornea a fost o cunoscută disidentă anti-comunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), ”Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, notează wikipedia.org. A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.


Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Doina Cornea a fost condusă pe ultimul drum cu onoruri militare

 

Strada Doina Cornea, în procedură administrativă. Boc: „M-am ținut de cuvânt. Știu că vor fi nemulțumiri”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter