Actualitate

„Verde” pentru regulamentul privind trotinetele electrice. Ce prevede forma finală a acestuia?

Consilierii locali au aprobat regulamentul pentru trotinetele electrice operate de firme private.

„Verde” pentru regulamentul privind trotinetele electrice. Ce prevede forma finală a acestuia? „Verde” pentru regulamentul privind trotinetele electrice. Ce prevede forma finală a acestuia?

 

 


Regulamentul privind condițiile de utilizare a trotinetele electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca a primit „undă verde” din partea consilierilor locali ai municipiului Cluj-Napoca în ședința de marți, 3 noiembrie.

 


Proiectul a fosT adoptat în unanimitate, cu 23 de voturi „pentru”.

Ce modificări au apărut la regulament?

Principala modificare apărută în regulament în urma dezbaterii se referă la prelungirea termenului în care operatorul este obligat să ridice trotinetele parcate ilegal, de la 90 de minute, cât era alocat inițial, la 120 de minute.


„Operatorul este obligat să ridice trotinetele staționate de domeniul public în locațiile interzise în maxim 120 de minute. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria Cluj-Napoca prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica o taxă de ridicare a cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a Consiliului Local a municipiului Cluj-Napoca”, se arată în regulament.

În referat se mai arată că administrația publică locală nu are competența de a restricționa accesul persoanelor sub 18 și fără permis auto de a folosi trotinetele electrice, așa cum unul dintre participanții la dezbatere a propus, fiind în contradicție cu prevederea de la art. 70 alin. (2) din OUG nr. 195/2002, modificată și completată prin OUG 13/2020: „(2) Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani”.


Trotinetele parcate ilegal, ridicate de RADP

O altă hotărâre a Consiliul Local prevede tariful pentru ridicarea, transportul și depozitarea trotinetelor electrice staționate neregulamentar pe domeniul public al municipiului, operațiune pe care Primăria o va realiza prin RADP. Astfel, tarifele propuse sunt următoarele:

- 75,39 lei/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de ridicare a trotinetelor de pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca;


- 16,56 lei/zi/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de depozitare a trotinetelor ridicate de pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca.

Unde nu ai voie să lași trotineta?

Potrivit regulamentului, este interzisă amplasarea și staționarea trotinetelor electrice de către operatori și utilizatori a acestora în următoarele spații:

- Pe trotuare cu lățime mai mică de 2 m;
- În zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 m înainte și după stație;
- Pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor;
- În zona standurilor de taxi, pe toată lungime standului;
- În zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea treceri și 25 m înainte și după trecerea de pietoni;
- În locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
- Pe spațile verzi;
- În intersecții și la mai puțin de 10 m de intersecții;
- În zona acceselor auto și pietonale;
- Pe șantierele în lucru de pe domeniul public;
- Pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

În cazul trotuarelor cu lățimea de minim 2 m, amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceștia există, cu condiția aplicării lățimii maxime de 0,5 m din lățimea trotuarului. Proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar.

De asemenea, se arată că amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice este permisă pe zonele pietonale, în locații retrase care să nu împiedice accesul la diverse amenajări.

Regulamentul prevede totoadată că operatorii privați sunt obligați prin regulament să coopereze pentru crearea unei platforme accesibile publicului prin care să fie monitorizate spațial toate trotinetele din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI

Dezbaterea privind trotinetele electrice a încins spiritele. Boc: „Nu știu la București ce faceți, dar la Cluj veți avea reglementare”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter