Actualitate

Cum votează persoanele care se află în carantină din cauza COVID-19?

Alegerile locale se vor desfășura duminică, 27 septembrie, dar într-un mod diferit, dată fiind situația epidemiologică actuală. Cum vor vota persoanele care se află în izolare sau carantină?

Cum votează persoanele care se află în carantină din cauza COVID-19? Cum votează persoanele care se află în carantină din cauza COVID-19?

 

 


În acest an procesul de votare este mai dificil deoarece există numeroase reguli de distanțare socială și protecție împotriva COVID-19. Multe persoane se află în izolare sau carantină, lucru care complică situația deoarece nu se pot deplasa la secția de votare.


Persoanele care prezintă simptome COVID-19 și trebuie să stea închise 14 zile pot solicita urna specială pentru a-și exercita dreptul de a vota. Astfel, pentru a primi urna la locuință trebuie să realizeze o cerere prin care să o solicite.


În acest caz este necesar ca persoana în cauză să aibă domiciliul sau reședința în localitatea în care este carantinat, unde se află secția de votare.

„Persoanele  care  se  află  în  izolare  sau  carantină  au  posibilitatea  de  a  solicita  urna  specială.  În acest  sens,  persoanele  în  cauză  vor  trebui  să  depună  o  cerere  prin  care  să  solicite  trimiterea urnei speciale la adresa lor”, afirmă  Diana Pleș, avocat Iordăchescu & Asociații.
Cum solicită urna specială persoanele care nu se pot deplasa în afara locuinței


Cererea trebuie  depusă  la  secția  de  votare  de  care  aparține  persoana  în cauză. Totuși, cererea poate să fie depusă de orice persoană, având în vedere că cei care se află în izolare sau carantină nu se pot deplasa în afara locuinței.  

Cererea trebuie depusă cu o zi înainte de alegeri, adică sâmbătă 26 septembrie, între orele 18:00  și  20:00. Dacă o persoană trebuie să stea în carantină după această dată se consideră situația ca fiind una excepțională și poate solicita urna și după termen.


Cererea de solicitare a urnei speciale poate să fie redactată atât de mână, cât și electronic, de pe calculator. Pe aceasta trebuie trecută data și semnătura alegătorului care o solicită. Documentul trebuie să conțină și următoarele: numele,  prenumele,  codul numeric personal, domiciliul sau reședința, precum și seria și numărul actului de identitate.

La final, trebuie anexate documentele care să justifice motivul pentru care este solicitată urna specială.  Pot fi  atașate  orice  documente  care  să  dovedească  faptul  că persoana în cauză nu se poate prezenta la secția de votare.
Cum votează persoanele internate în spital?


Depunerea cererilor pentru persoanele care sunt internate în spital trebuie asigurată de către conducătorul instituției, în cazul în care sunt minim 200 de persoane care o solicită.

„Conform art. 7 alin. (3) din Hotărârea nr. 81/2020 BEC dacă se solicită exercitarea dreptului de vot  prin  intermediul  urnei  speciale  de mai mult de  200  de  persoane  internate,  conducătorii unităților   asigură   depunerea   cererilor   de   votare   prin   intermediul   urnei   speciale   în   ziua prevotării” continuă Diana Pleș.

Urnele mobile vor fi transportate de către echipaje însărcinate cu acest lucru, la spitalele destinate COVID-19 și locuințele persoanelor aflate în carantina/izolare. Acestea vor ajunge la persoanele respective după ce s-au asigurat urnele speciale persoanelor care au depus cereri din alte cauze decât COVID-19.

CITEȘTE ȘI:

Horațiu Mălăele a fost diagnosticat cu COVID-19! Cum se simte actorul?

 

Un vaccin anti-Covid dă roade! Experimentul a crescut imunitatea în fața virusului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter