Actualitate

Cum va arăta sediul verde al Consiliului Județean Cluj. Planul urbanistic, în consultare publică

Consiliul Județean Cluj va avea prima clădire verde publică din România. Planul urbanistic pentru amenjarea sediului instituției este în consultare publică.

Cum va arăta sediul verde al Consiliului Județean Cluj. Planul urbanistic, în consultare publică Cum va arăta sediul verde al Consiliului Județean Cluj. Planul urbanistic, în consultare publică

Potrivit documentației prezentate în PUZ, se dorește reglementarea urbanistică a zonei studiate prin schimbarea regimului de înălțime aferent UTR-ului de la S+P+4+M la S+P+7, respectiv a înălțimii maxime permise de la 18 metri la 31 metri și abateri permise de 2 metri pentru spații tehnice. Planul Urbanistic Zonal de Dezvoltare ia în studiu o suprafață de 1 hectar de teren de pe strada Dorobanților din care parcela de 2.300 pentru extindere (concesionată de Județ de la Primărie), parcela cu actualul sediul al CJ Cluj (3.021mp), parcela cu sediul Bibiliotecii Octavian Goga (2.000 de mp concesionați de la Primărie) și locul de joacă (2.783 mp) de pe Coastei al Primăriei.

Astfel, regimul de înălțime propus pentru noul sediu al Consiliului Județean Cluj este de S+P+6 și o înalțime maximă de 31m + 2m pentru spații tehnice. Clădirea va rămâne mai joasă decât sediul Bibliotecii Județene Octavian Goga, care are un regim de înălțime de S+P+7 și o înălțime maximă de aprox, 32,15m.


Accesul pietonal principal în clădirea propusă se va realiza de pe partea sud-vestică a acesteia, din piațeta pietonală propusă între clădirea nouă propusă și clădirea Bibliotecii. Pentru clădirea nouă se vor propune și accese pietonale secundare pentru mentenanță sau accese angajat, conform aceeași planse.

Singura intervenție pe parcela cu CF nr.290366, ce se află în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, și care are amenajat deja un spațiu sportiv și o pistă de biciclete, este crearea unui acces pietonal care face legătura dintre aceea zona de recreere (și accesul acesteia la cartierul rezidențial din apropiere) și zona de piațetă publică a noii amenajări exterioare a Clădirii Consiliului Județean și a amenajării de strictă necesitate a taluzului.


56 de locuri de parcare, în subsolul clădirii

Numărul de parcări auto organizat la subsolul imobilului propus va fi de 56 de locuri, parcajul propus fiind unul subteran prin extinderea subsolului existent al clădirii propuse. Intrările şi ieşirile la parcaje şi garaje vor fi astfel dispuse încât să asigure o circulaţie fluentă şi să nu prezinte pericol pentru traficul cu care se intersectează.

Pe ansamblul parcelei studiate, spaţiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minim 35% din suprafaţa totală şi vor cuprinde exclusiv vegetaţie joasă, medie şi înaltă.  De asemenea, se arată că nu se dorește împrejmuirea terenului,  ci se vor folosi doar ziduri de înălțimi mici pentru o delimitare vizuală între Cladirea Consiliului Județean și cea a Bibliotecii Județene. 


Sediul, proiectat de arhitecții de la Starh

Concursul de soluții pentru transformarea în clădire verde a sediului CJ Cluj a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), în 2019. Marele premiu i-a revenit societății Starh - Arhitectură, construcții, design SRL din București, constând în atribuirea contractului de proiectare are o valoare de 970.000 de lei (fără TVA).

Urmând direcțiile impuse de normele de certificare ca și clădire verde, imobilul va fi prevăzut cu sisteme inteligente de gestionare a utilităților precum și de stimulare a mobilității alternative prin încurajarea mersului cu bicicleta și prin prevederea unor stații de încărcare pentru autovehicole electrice. Totodată, urmează a se realiza un spațiu accesibil pentru persoane cu dizabilități locomotorii, de vedere sau auz, asigurându-se accesul tuturor în zona publică, în spațiile de lucru și în spațiile exterioare.


Clădirea va respecta standardul de clădire cu consum de energie aproape zero, însemnând că va avea un consum maxim de energie primară din surse convenționale (combustibili fosili) de 69 kWh/mp/an și un nivel maxim al emisiilor de CO2 de 19 kg/mp/an.

CITEȘTE ȘI 


Sediul Consiliului Județean Cluj, prima clădire publică verde din România

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter