Actualitate

O mână de clujeni au produs 150.000 de viziere pentru cei din linia întâi

Membrii organizației VeDem Just- Voci pentru Democrație și Justiție au produ, în doar două luni, 150.000 de viziere pentru cei care luptă în linia întâi cu coronavirusul.

Voluntari viziere Vă ajutăm din Cluj Voluntari viziere Vă ajutăm din Cluj

În urmă cu mai bine de două lungi, membrii organiuzației VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție au decis să se implice activ, să ajute cât pot în lupta împotriva coronavirusului. Și-au dat seama că, pe lângă pacienți, cei care trebuie ajutați sunt cei care luptă în linia întâi: cadre medicale, polițiști, jandarmi, pompieri.

CITEȘTE ȘI:


Tone de plastic au ajuns la Cluj pentru confecționarea de viziere

Miercuri a fost ultima zi a voluntarilor care în ultimele două luni au muncit zilnic ore întregi pentru confecționarea vizierelor. În total au fost produse 150.000 de viziere care au fost distribuite atât în țară, cât și în Republica Moldova.

Un proces complex pentru realizarea vizierelor


Inițial, 20.000 de viziere au fost produse cu plastic din țară, apoi a fost nevoie să fie importat. Drumul complex pe care aceste viziere l-au făcut de la materie primă până au ajuns la oamenii din linia întâi a fost descris de judecătorul clujean Cristi Danileț, care a fost implicat în această acțiune și care a livrat personal viziere în întreaga țară.

„Procesul a însemnat următoarele operaţiuni: strâns donații făcute de cetățeni şi firme, produs imnul vizierelor, contractat firmă din România pentru import 24 tone de plastic din Italia, aşteptat rândul la debitat materialul în Italia, contractat firmă de transport din Italia în România, conceput proiectul de decupare a plasticului, transportat două role de la Cluj la Sibiu unde au fost prelucrate de comunitatea de acolo, debitat la Cluj restul rolelor mari aduse cu TIR-ul în altele mai mici, contractat tipografie din Cluj şi inovat o operaţiune tehnologică pentru producerea a unei cantităţi mari de viziere în timp mic, procurat ştanţă din Anglia printr-un intermediar din Braşov, încercări repetate şi comandat alte ştanţe până am dat de modelul potrivit, ceea ce a implicat schimbarea proiectului (proiectul iniţial viza 270.000 de viziere, cel nou a generat în final 130.000 de viziere), transportat role mici la tipografie, achiziţionat cutii şi pungi de plastic cu bule pentru împachetat, ştanţat plasticul în vizoare şi două tipuri de bretele, achiziţionat elastic pentru legat bretelele şi scotch pentru legat cutiile, închiriat cântare pentru numărat digital vizoare şi bretele, tipărit instrucţiuni de asamblare, postat în online filmuleţ de asamblare, tipărit etichete de lipit pe fiecare cutie, anunţat voluntarii Vă Ajutăm Din Cluj pentru a ajuta la cântărit-numărat-împachetat, asigurat masa pentru voluntari, iar pentru o parte deplasarea de acasă la tipografie, transportat viziere în localitate cu maşina personală, transportat viziere în alte judeţe cu firmă de marfă, expediat viziere prin firme de curierat, depozitat restul vizierelor”, a povestit Cristi Danileț.


Zeci de persoane au participat la realizarea vizierelor

Au fost implicate mai multe firme şi câteva zeci de persoane într-o operaţiune unică în România: din cele 300.000 de viziere produse în toată ţara în perioada pandemiei, o jumătate sunt cele produse în Cluj-Napoca în proiectul VeDem Just. Mai mult, 35.000 de viziere au ajuns în Republica Moldova şi în Transnistria.


Restul vizierelor vor fi livrate în curând

În momentul de faţă mai sunt în depozitul clujean 40.000 de viziere care vor fi distribuire în funcţie de cerere. Sunt vizate mai ales inspectoratele școlare.


„Tot ce s-a distribuit a fost gratuit. Vizierele au ajuns la doctori, asistenţi medicali, infirmieri, medici de familie, medici dentişti, farmacişti, poliţişti, jandarmi, poliţişti de penitenciare, asistenţi sociali, profesori, din Cluj şi încă 22 judeţe din România”, a adăugat Danileț.

Asociația VeDem Just promovează educaţia juridică în şcoli. În perioada pandemiei a făcut parte din mișcarea națională viziere.ro care și-a propus dotarea cu scuturi faciale a personalului medical din prima linie implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19. Asociaţia este membru fondator al mişcării civice Vă ajutăm din Cluj!

CITEȘTE ȘI:

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI! Eroii de la „Vă ajutăm din Cluj”, alături de persoanele cu nevoi, în timpul distanțării sociale

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter