Actualitate

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI! Eroii de la „Vă ajutăm din Cluj”, alături de persoanele cu nevoi, în timpul distanțării sociale

Mai mulți clujeni au dezvoltat o rețea de voluntariat, „Vă ajutăm din Cluj” printr-un sistem de suport intracomunitar prin grupuri de Facebook și ședințe pe Zoom. Cine sunt ei și cum își ajută semenii aflați la ananghie, în timpul distanțării sociale impusă de epidemia de coronavirus.

Eroii de la "Vă ajutăm din Cluj", alături de persoanele cu nevoi, în timpul distanțării sociale.Foto: inclusiv.ro Eroii de la "Vă ajutăm din Cluj", alături de persoanele cu nevoi, în timpul distanțării sociale.Foto: inclusiv.ro

Scopul lor e să sprijine persoanele vulnerabile, cărora le este aproape imposibil să-și acopere nevoile de bază, dar și susținerea cadrelor medicale cu echipamente de protecție. Până acum, au livrat peste 120 de pachete și mii de viziere pentru cadre medicale din județ și de prin țară, scrie Inclusiv.ro într-un reportaj realizat pe străzile Clujului.

Cine sunt oamenii (care) „Vă ajută(m) din Cluj”

Era luni seară, 9 martie, când judecătorul Cristi Dănileț a sunat-o pe Ligia Măhălean să-i spună că trebuie să se organizeze și să se implice în criza generată de COVID-19. Ligia știa asta, o simțea cu fiecare știre care-i trecea prin fața ochilor. „Am mai stat o zi, pentru că mă gândeam că sigur cineva va face ceva, vedeam că la Sibiu evoluează lucrurile rapid, dar la Cluj nimic”, își amintește ea. Pe 11 martie, a creat grupul de Facebook „Vă ajutăm din Cluj” și i-a trimis un mesaj scurt lui Dănileț: „Bine, mă bag”. Ligia are 30 de ani și e coordonator de proiecte la PATRIR.


Cami Gui are 33 ani, a lucrat în lumea corporate ca project manager timp de zece ani, iar acum e dedicată full-time mediului non-profit prin Clujul Sustenabil, unul dintre cele cinci ONG-uri care s-au implicat în „Vă ajutăm din Cluj”. În cadrul grupului, ea este omul care păstrează legătura cu presa, dar și cea care coordonează distribuția alimentelor.

Ioana Buliga are 24 de ani și e de profesie jurist, însă a devenit șomeră de curând. Ea este unul dintre voluntarii rețelei „Vă ajutăm din Cluj” și se ocupă de livrarea alimentelor. După ce pregătește pachetele cu alimente, Ioana sună beneficiarii pentru a le spune că urmează să ajungă la ei și să le comunice suma exactă pentru plată.


Voluntarii de la „Vă ajutăm din Cluj” încurajează cât pot de mult plata online, însă pentru cazurile în care singura opțiune este plata numerar au dezvoltat un protocol. Voluntarul sună beneficiarul și află dacă are bani fix sau cât trebuie să dea rest și dacă e cazul, pune restul necesar într-o pungă cu ziplock și o lasă în plasa de cumpărături. Între timp, beneficiarul pregătește un alt ziplock cu banii pentru cumpărături și îi lasă pe preșul de la intrare după livrarea pachetului de către voluntar.

Cosmin Stoenoiu explică pe întelesul tuturor cum protecția voluntarilor și diminuarea riscurilor e ghidată de principiul: „ori ești posibil infectat și trebuie să îi protejezi pe restul, ori toți sunt posibil infectați și trebuie să te protejezi pe tine”.


Voluntarii, întâmpinați mereu cu mulțumiri și vorbe calde

După ce a făcut toate cumpărăturile, voluntara merge spre domiciliul beneficiarei. Din fața liftului o sună din nou, pentru a-i comunica codul de siguranță, o măsură de protecție la care s-au gândit pentru a evita posibilele înșelăciuni.

Sus, beneficiara o așteaptă cu ușa deschisă. Ioana îi spune să intre în casă și să închidă ușa, apoi volunatara iese din lift, așează plasele pe preș, coboară câteva scări înspre etajul trei și strigă „puteți să ieșiți, am lăsat punguța.” După mulțumiri și vorbe calde, doamna îi spune că totuși, parcă ar mai fi loc de niște fructe și legume în pachet.


Doamna Luminița are 81 de ani și locuiește singură. A aflat de grupul voluntarilor de la o emisiune la radio în care primarul Emil Boc a adus vorba de „Vă ajutăm din Cluj”. A trecut o lună de când nu a mai ieșit afară, spune că au rugat-o copiii și nu vrea să le facă probleme.

Despre grupul "Vă ajutăm din Cluj"

În grupul "Vă ajutăm din Cluj" sunt acum 13 oameni care coordonează aproximativ 21 de voluntari activi, și o bază cu încă 300 de înscriși, care au livrat 120 de pachete (45 cu medicamente/75 cu alimente). Au o echipă de gestionare a distribuirii alimentelor, a medicamentelor și un call-center (0364.406.517, număr cu tarif normal, apelabil între orele 9 și 19, de luni, până duminică) prin care preiau cererile.


Sub umbrela organizatorică a grupului sunt în prezent cinci structuri neguvernamentale locale, care au parteneriate cu încă două entități nonprofit foarte active în această perioadă.

CITEȘTE ȘI:

Spitalele clujene au primit peste 180.000 de echipamente de protecție de la voluntarii Beard Brothers, CERT și Vă Ajutăm din Cluj

„Vă ajutăm din Cluj” oferă sprijin persoanelor vârstnice și celor vulnerabile la infectarea cu coronavirus

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter