Actualitate

FOTO/VIDEO. Doi tineri Cluj au cucerit cele mai înalte vârfuri montane din România în doar 9 zile!

Vlad Bolboacă și Mihai Bolboacă sunt doi frați din Cluj care au reușit o performanță extraordinară. În doar 9 zile, clujenii au reușit să cucerească 13 din cele 14 vârfuri montane din România, de peste 2.500 de metri!

Aventura a fost dusă la capăt în proporție de 90%, fiindcă tinerii au reușit să cucerească 13 din 14 vârfuri montane din țara noastră.

Vlad Bolboacă (25 de ani) și Mihai Bolboacă (26 de ani) din cele 9 zile, 7 le-au petrecut pe munte, escaladând, iar timp de 2 zile au făcut pauză sau au condus de la o locația la alta.


Vlad Bolboacă (25 de ani) și Mihai Bolboacă (26 de ani) din cele 9 zile, 7 le-au petrecut pe munte, escaladând, iar timp de 2 zile au făcut pauză sau au condus de la o locația la alta.


„Eram februarie la un prieten în apropiere e Brașov și a venit Mihai cu ideea să ajungem pe toate vârfurile de peste 2.500 de metri și i-am sugerat să încercăm să le facem pe toate într-o săptămână. Atunci am început să ne documentăm, să vedem ce trasee sunt, unde am putea să ne cazăm, cât ar fi de condus și așa am început să ne facem planurile”, a povestit Vlad Bolboacă.

Cea mai grea parte a traseului

Cu toate că cei doi frați au avut un traseu stabilit de la bun început, din cauza condițiilor meteo nefavoriabile, au fost nevoiți să îl modifice.


„Noi când am stabilit că vom merge la începutul lunii iunie ne-am asunat faptul că condițiile meteo nu vor fi cele mai bune și că va fi posibil să trebuiască să ne adaptăm. Asta a fost cel mai greu. Am pornit duminică, în data de 31 mai. Noi ne propusesem să mergem din Bucegi înspre Retezat și a doua zi trebuia să mergem să facem altfe două vârfuri. Dar a trebuit să ne oprim la 2.300 de metri și să ne întoarcem fiindcă ceața era prea deasă, iar marcajul era acoperit de zăpadă, nu vedeam traseul și nu puteam să urcăm. Apoi ne-am reorientat, trebuind să ne abatem de la planul inițial. Am făcut un ocol destul de mare și de obositor cu mașina, a trebuit să ne recalculăm traseele, cazările”, a spus Vlad.

Un singur vârf necucerit

Întreaga lor aventură a fost povestită de prietenul lor, Radu Bărăian.


„Un singur vârf ratat, vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt din țară, iar asta la recomandarea salvamontului din zonă. Băieții au încercat totuși abordarea vârfului, însă au constatat și ei destul de repede că riscul este mult prea ridicat”, a scris tânărul.

„Ca să fiu sincer era prevăzut că nu vom ajunge pe Negoiu, fiindcă ne spusese salvamontul. Cumva eram împăcați cu gândul, dar când am ajuns pe conul Colțun și am văzut că Negoiu pare relativ aproape am avut o mică speranță că am putea ajunge. În momentul în care ne-am dat seama că e prea periculos traseul am fost frustrați. Timp de o oră tot am încercat să găsim soluții cum să ajungem în vârf în siguranță. Am analizat toate posibilitățile, dar până la urmă tot am ajuns la concluzia că trebuie lăsat pe altădată”, a povestit Mihai.


Vlad și Mihai au străbătut în jur de 130 de kilometri la pas prin mai importante grupe de munți din România: Făgăraș, Parâng, Retezat și Bucegi.

Aproximativ 2.000 km le-au petrecut la volan efectiv inclusiv de la Cluj-Napoca la Bușteni sau de pe Transfăgărășan la Cluj-Napoca (din care 200 pe drumuri forestiere foarte obositoare).

Luni, în ultima zi a acestei aventuri ieșite din comun, frații Bolboacă au reușit fără mari probleme să ajungă pe al 9-lea cel mai înalt vârf din România, Vf. Vânătarea lui Buteanu, aflat la 2.507 metri. Băieții au avut nevoie de 3 ore și 43 de minute pentru a bifa și acest pisc, având să parcurgă în total aproximativ 9 km și o diferență de nivel 954 metri.

„Am discutat cu ei la telefon și mi-au spus că s-au simțit foarte bine pe traseu, deși trezirea a fost puțin mai grea, vremea a fost excelentă și priveliștea din jur pe măsură. Atât de curată a fost azi atmosfera încât băieții au surprins in fotografiile pe care le-am postat atât Trapezul format din Viștea și Moldoveanu, cât și celebra porțiune de drum de pe Transfăgărășan”, a adăugat Bărăian.

Imediat după revenirea de pe traseu, cu strângere de inimă, Mihai și Vlad s-au urcat în mașină și au pornit spre Cluj-Napoca, urmând ca de marți să reînceapă munca și să revină la statutul de oameni, asta după ce în ultimele 9 zile au dat dovadă că duc spre niște super-eroi de primă clasă.

Plăcerea unei aventuri duse la bun sfârșit

Având spirit de aventură și fiind iubitori ai traseelor montane, experiența a fost una inedită pentru cei doi frați clujeni.

„Mi-a plăcut mult. Amândurora ne plac aventurile, experiențele pe munte, să stăm cât mai mult pe traseu. Nu a fost alergare, nu am fost contra-cronometru. Plecam dimineața, ne întorceam seara. A fost perfect!”, a mărturisit Vlad.

„Cu siguranță vom mai face ceva asemănător. Iubim mult muntele și de mult timp voiam să facem o astfel de excursie, să mergem mai multe zile pe munte. Experiența a fost superbă. De mult mi-am dorit ceva de genul și anul viitor chiar am vrea să le facem pe toate în zile consecutive în măsura în care se poate, dar când vremea va fi mai bună. Anul acesta nu ne-au ajutat condițiile meteo foarte mult. Recomand oricui, este o experiență purificatoare din punct de vedere fizic și psihic”, a completat Mihai.

Cele 13 vârfuri peste 2.500 de metri din România pe care tinerii le-au cucerit sunt: 

Vf. Moldoveanu – 2.544 de metri

Vf. Viștea Mare – 2.527 metri

Vf. Parângul Mare – 2.519 metri

Vf. Lespezi – 2.522 metri

Vf. Cornul Călțunului – 2.505 metri

Vf. Peleaga – 2.508 metri

Vf. Păpușa 2.504 metri

Vf. Vânătarea lui Buteanu – 2.507 metri

Vf. Hârtopul Darei – 2.505 metri

Vf. Omu – 2.505 metri

Vf. Bucura Dumbrava – 2.503 metri

Vf. Capul Morarului – 2.501 metri

Vf. Dara – 2.500 metri

 

CITEȘTE ȘI:

Imagini FABULOASE surprinse în Munții Apuseni, publicate de alpinistul clujean Vlad Căpușan

 

CITEȘTE ȘI:

Zsolt Torok, după ascensiunea pe Cerro Tore: Sunt munți pe care dacă îi urci poți să te lași de alpinism, însă sângele te îndeamnă să continui”

 

 

abonare newsletter