Actualitate

Nu mai sunt bani la buget? Primăria Cluj-Napoca se împrumută cu 300 milioane de lei

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație publică pentru contractarea unui credit de 300.000.000 lei, cu rambursare în 15 ani.

Nu mai sunt bani la buget? Primăria Cluj-Napoca împrumută 300 milioane de lei Nu mai sunt bani la buget? Primăria Cluj-Napoca împrumută 300 milioane de lei

Licitația privind „Contractarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de 300.000.000 lei pentru realizarea de investiţii publice de interes local” a fost lansată sâmbătă în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Durata creditului este de 180 de luni de la data semnării contractului, din care perioada de graţie este de 36 de luni de la data primei trageri, iar perioada de rambursare este de 144 luni". Termenul limită de depunere a ofertelor este 14.07.2020.

Primarul Emil Boc a anunțat despre intenția municipalității de a contracta un credit mai mare decât cel dorit acum, de 400 milioane de lei, încă din 2019. În luna martie a anului trecut, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local se număra un proiect de hotărâre privind „Aprobarea contractării unei finanțări rambursabile în valoare de 400 milioane de lei (circa 85,1 milioane euro), pentru asigurarea surselor de finanțare pentru realizarea investițiilor în municipiul Cluj-Napoca”.


Creditul, necesar pentru continuarea investițiilor

Ulterior, în data de 23 noiembrie 2019, Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat anunțul prin care solicita finanțarea internă rambursabilă în valoare de 400 de milioane de lei. Până la termenul limită din 23 decembrie, singura ofertă a fost depusă de Banca Comercială Română (BCR), conform datelor din platforma de achiziții publice SICAP.

În mai 2020, primarul Emil Boc admitea că nu renunță la creditul necesar pentru „modernizarea și construirea de unități de cultură și recreere, reabilitarea arhitecturală a clădirilor, reabilitarea de drumuri și pasaje”, care sunt considerate obiective prioritare pentru a aduce Cluj-Napoca la standardele impuse de Uniunea Europeană.


Centrul Cultural „Transilvania”, printre proiectele care stau la baza creditului

Tot în luna mai, Monitorul de Cluj readucea în discuție proiectul Centrului Cultural „Transilvania”, care ar urma să fie construit pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, fiind subiect de discuții de peste un deceniu. Dacă pentru Academia de Muzică „Gheorghe Șincai”, Guvernul va construi sediu în clădirea-ruină de la Bucium, Filarmonica Transilvania încă își pune speranțele în clădirea din Mărăști.

După șapte ani și cinci licitații eșuate, proiectul rămâne încă la stadiul de promisiune, întrucât nicio firmă nu a depus ofertă pentru construirea clădirilor din cartierul Mărăști. Valoarea contractului este estimată între 350 milioane lei și 1,426 miliarde lei. Ultima licitație a fost lansată în 8 februarie 2020, fără succes. Emil Boc a recunoscut că, în lipsa ofertelor, proiectul urmează să fie revină în Consiliul Local.


CITEȘTE ȘI

Primăria se agață cu dinții de un împrumut URIAȘ. Bani de la bancă pentru marile proiecte?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter