monitorulcj.ro Menu
Economie

BCR, singura bancă dispusă să împrumute Clujul cu 400 milioane de lei

Primăria Cluj-Napoca va contracta un credit bancar de 85,1 milioane euro pentru finalizarea unor lucrări mari de investiții în următorii ani. Municipalitatea recunoaște că nu are bani nici pentru sediul Filarmonicii, nici pentru reabilitarea de poduri sau modernizarea unor clădiri.

Primarul Emil Boc spune că o prioritate în următorii 2-3 ani o constituie “realizarea unui volum de investiții cât mai mare”.

Banca Comercială Română (BCR) a depus singura ofertă la licitația lansată de Primăria Cluj - Napoca pentru contractarea unui împrumut de 400 de milioane de lei. Creditul ar fi necesar pentru finanțarea unor investiții publice de interes local.


Primăria Cluj - Napoca a publicat pe 23 noiembrie anunțul prin care solicita o finanțare internă rambursabilă în valoare de 400 de milioane de lei. Până la termenul limită din 23 decembrie, a depus ofertă doar BCR, conform datelor din platforma de achiziții publice SICAP, potrivit economica.net.

Durata creditului va fi de 360 luni (30 de ani), de la data semnării contractului de finanțare rambursabilă internă. Perioada de grație va fi de 48 de luni de la data primei trageri. Perioada de tragere va fi de 48 de luni de la data semnării contractului de finanțare rambursabilă internă, cu posibilitatea prelungirii perioadei de trageri fără costuri suplimentare. De asemenea, perioada de rambursare va fi de 312 luni.


Primăria Cluj - Napoca apelează la acest împrumut pentru finanțarea unor investiții publice de interes local.

Pe parcursul derulării contractului de finanțare rambursabilă internă, municipiul Cluj-Napoca își rezervă dreptul de a efectua modificări și/sau completări ale investițiilor publice de interes local realizate din finanțarea rambursabilă internă, potrivit informațiilor din SICAP. Modificările și/sau completările investițiilor publice de interes local realizate din finanțarea rambursabilă se vor face prin Hotărâri de Consiliu Local.


"Ofertantul ce va fi declarat câștigător și va avea calitatea de contractant în contractul de finanțare rambursabilă în valoare de 400.000.000 lei va accepta fără rezerve modificarea și/sau completarea listei investițiilor publice de interes local", potrivit clarificărilor din SICAP.

Lista investițiilor ce vor fi realizate din credit:

Clădirea sălii de concerte sediul Filarmonicii, Piața Transilvania și parcare subterane – 288 milioane lei


Reabilitare arhitecturală a imobilului situat în “Ansamblul urban-Centrul Istoric al orașului Cluj-Napoca”, strada Iuliu Maniu nr. 1 – 10,9 milioane lei

Reabilitarea Reabilitare arhitecturală a imobilului situat în “Ansamblul urban-Centrul Istoric al orașului Cluj-Napoca”, strada Iuliu Maniu nr. 3 – 8,6 milioane lei


Reabilitare Pasaj strada Locomotivei (pasaj gară) – 11,5 milioane lei

Consolidare și reabilitare imobile existente, eliminare corpuri parazitare Piața Unirii nr. 1 și 2 – 20,4 milioane lei

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

“Vom lua un credit pe termen lung. Noi avem un grad de îndatorare a orașului de 6%. Nivelul maxim e de 35% permis de lege. Noi am avea o posibilitate să luăm un credit mare. Să poți lua credit trebuie să îți dea aprobare Guvernul prin Ministerul Finanțelor, că ei au un plafon național de împrumut și tu trebuie să te încadrezi în acel plafon. Există spațiu pentru 2020, dar trebuie să începem procedura de acum. Filarmonica este obiectivul principal” (martie 2019)