Actualitate

Muzee pe care le poţi vizita virtual în perioada aceasta

Teama de coronavirus a luat cu asalt universul culturii, iar „streaming-ul” a devenit noul live pe care mizează muzee din întreaga lume.

Muzee pe care le poţi vizita virtual în perioada aceasta Muzee pe care le poţi vizita virtual în perioada aceasta

Majoritatea spaţiilor culturale sunt închise în această perioadă, din cauza coronavirusului. Şi dacă tot suntem îndemnaţi să stăm acasă, să ştiţi că există câteva locuri frumoase pe care le puteţi vizita, totuşi, prin intermediul ecranului.

Muzeul Prado, cel mai vizitat din Spania, a lansat iniţiativa „El Prado contigo” (Prado, cu tine) pentru a menţine legătura cu publicul. Muzeul extinde totodată timpul dedicat vizitelor online pe reţelele de socializare, pentru a‑şi prezenta colecţiile începând cu ora 10.00 dimineaţa, ora obişnuită de deschidere a muzeului.


În Franţa, maximul exponent al artei Muzeul Luvru, oferă o conexiune online pentru a cunoaşte nu doar principalele sale opere ci şi achiziţiile noi, printre care „Apolo”, o sculptură provenită din Pompeii (Italia) a cărei expunere a fost posibilă datorită mobilizării a 5.600 de donatori.

Dacă ţi‑e dor de Londra, fă o vizită la British Museum chiar acum! Tot de pe canapea, bineînţeles. Şi poţi face turul chiar şi‑n pijama, fără să o superi pe regină.


Tot de pe canapea sau din pat, în pijama şi papuci, pot fi consultate ale temple ale artei precum Muzeul Peggy Guggenheim din Veneţia – închis temporar – prin prezentări virtuale ale principalelor sale opere, însoţite de explicaţiile angajaţilor muzeului.

Tururile virtuale, oferite de marile muzee din toată lumea


Din America Latină alte muzee precum Malba din Buenos Aires oferă vizite virtuale dedicată arhitecturii şi colecţiei sale permanente, o ocazie minunată pentru a cunoaşte operele lui Diego Rivera, Emilio Pettoruti, Frida Kahlo, sau Helio Oiticica.

Muzeul Regina Sofia din Madrid dispune de un web care este „un muzeu paralel”, potrivit instituţiei, cu ajutorul căruia vizitatorii pot accesa 170 video de expoziţii şi înregistări audio şi podcasturi.


Este pus la dispoziţie şi siteuri precum „Repensar Guernica” cu imagini ale emblematicei opere a lui Picasso, care oferă detalii „imperceptibile” la simpla vedere a ochiului, sau „Fuera del canon. Las artistas pop en la Colección”, despre rolul femeilor în arta pop din anii 60 şi 70.

Web‑ul muzeului Thyssen îi primeşte pe internauţi pentru vizite virtuale ale colecţiei sale permanente şi temporară „Rembrandt el retrato en Amsterdam” vernisată în urmă cu câtva zile.


În timp ce în Italia sunt oferite spre parcurgere virtuală Muzeele Vaticanului, sau Glaeriile Uffzi din Florenţa, într‑o ocazie unică pentru vizitatori de a nu fi nevoiţi să plătească biletul de intrare, sau să stea la cozi lung de intrare.

Şi alte muzee s‑au alăturat acestei iniţiative, precum Muzeul Arheologic din Atena, British Museum din Londra – cu o singură expoziţie a tezaurului – Metropolitan Museum din New York, sau Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.

În țară

Poți merge online și în câteva muzee de la noi din țară. Muzeul Național de Isorie a României, de exemplu.

Sau Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, unde ai chiar și sunete și ghid audio.

Muzeele din Țară care au tururi virtuale și imagini panoramice:

În Cluj-Napoca, Gospodăriile din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” pot fi vizitate printr-un tur virtual panoramic.

Muzeul Naţional de Istorie a României – BUCUREŞTI

Muzeul Naţional al Ţăranului Român – BUCUREŞTI

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” – BUCUREŞTI

Muzeul Național de Artă al României – BUCUREŞTI

Observatorul Astronomic, Institutul Astronomic al Academiei Române – BUCUREȘTI

Cetatea Alba Carolina – ALBA

Muzeul Național al Unirii – ALBA

Biserica Neagră – BRAŞOV

Muzeul Național Brukenthal – SIBIU

Muzeul Cetății Histria

Ultimele Stiri
abonare newsletter