Actualitate

CJ Cluj anunță că a găsit alte două locații pentru Spitalul Monobloc de Copii

După ce terenul Primăriei Cluj-Napoca din Borhanci a fost declarat cu risc de alunecări, Consiliul Județean Cluj ia acum în considerare alte două locații pentru construirea Spitalului Monobloc de Copii.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a anunțat că administrația județeană nu a renunțat la construirea unui nou Spital Pediatric Monobloc, însă lipsa unor terenuri potrivite pentru această investiție a pus bețe în roate proiectului. Anul trecut, Consiliul Județean a primit de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca un teren în cartierul Borhanci, expertiza geotehnică arătând însă că suprafața propusă are risc crescut de alunecări de teren.

"Noi am căutat tot anul 2019 un teren potrivit să începem construcția unui Spital de Copii. Nu am abandonat această idee, însă din păcate nu am găsit. Clujul duce o lipsă acută de terenuri. Niciuna dintre locațiile găsite nu a fost potrivită. Avem nevoie de 7 hectare de teren, deoarece e nevoie de spațiu verde, clădiri modulare, spații pentru studenți, parcări. Am căutat mai multe variante de a dobândi un teren îndeosebi de la instituțiile publice pentru a nu mai plăti câteva milioane de euro pe terenuri din privat. Am căutat inițuial o variantă de cumpărare, dar prețurile erau extrem de mari și nu erau într-o zonă în care noi să putem face un spital. Într-un final am găsit o variantă cu Primăria în zona Borhanci unde ar fi trebuit să fie un cartier de case, făcut de o firmă privată. Din păcate studiile geotehnice pe care le-am făcut cu Primăria au arătat că pentru a stabiliza acel deal este nevoie de o investiție de aproximativ 60 de milioane de euro, în condițiile în care un Spital de Copii se poate face în acei bani. O alunecare de teren ar fi ținut proiectul an de zile blocat. Nu am putut merge pe această variantă am convenit ca pe termen scurt să extindem secțiile din actuala curte a Spitalului de Copii pentru a extinde Pediatrie 1 cu o clădire modulară, și acest lucru îl vom face în acest an”, a declarat Tișe, la un post local de radio.


În momentul de față, consiliul județean analizează două locații aparținând unor instituții publice pentru noul spital de copii, a mai arătat Alin Tișe, însă acesta a refuzat să spună despre ce terenuri este vorba.

"Avem două locații pe care le analizăm, două locații care aparțin de două instituții diferite și care au acceptat să ne ajute. Nu mai vreau să înaintez locații și instituții pentru că o dată ce spun că am căutat, înseamnă că l-am găsit și dacă nu l-am făcut, am mințit. Prefer să spun doar atunci când e bătut în cuie. Există două instituții dispuse să ne ofere un teren. Acesta va fi proiectul de bază al următorilor patru ani, construcția unui spital de copii. Clujul nu își mai poate permite să rămână fără un Spital nou și va fi prioritate zero după obținerea terenului în următorii patru ani să se construiască acest spital", a mai spus Tișe. 


Unitatea medicală ce se dorește a fi construită va avea un profil regional și va dispune de o capacitate de 700 de paturi, cu 200 mai mult comparativ cu cele existente în prezent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter