Actualitate

Clujul celor 12.000 de străini. Aproape 80 de „intruși” expulzați, amenzi de peste 160.000 lei

În cursul anului 2019, polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj au asigurat managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 11.941 persoane.

Clujul celor 12.000 de străini. Aproape 80 de „intruși”, expulzați din județ. Amenzi de peste 160.000 lei, sursă foto: Alexandra Sofroni/ monitorulcj.ro Clujul celor 12.000 de străini. Aproape 80 de „intruși”, expulzați din județ. Amenzi de peste 160.000 lei, sursă foto: Alexandra Sofroni/ monitorulcj.ro

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Cluj, în cursul anului 2019, au asigurat managementul șederii și rezidenței pe raza județului pentru 11.941 persoane, dintre care 4.483 străini din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Vietnam, Turcia, Maroc, Tunisia și 7.458 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Franța, Italia, Germania, Spania și Ungaria.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajare/ detașare în muncă, studii, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE) sau stabilirea domiciliului pe teritoriul ţării, potrivit Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj.


În ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost depuse un număr de 191 de invitații pentru străini din Egipt, India, Pakistan, Maroc, Tunisia, etc., respectiv un număr de 13 cereri de admisie în scop de reîntregirea familiei. În perioada analizată, au fost înregistrate 1.207 cereri pentru eliberarea avizelor de muncă pentru lucrători permanenți, detașați și înalt calificați, fiind aprobate și emise un număr de 1.067 avize.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere temporară/ permanentă și au fost emise 2.248 de permise de ședere pentru cetățeni din state terțe, dintre care 2.178 pentru ședere temporară și 70 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 1.707 de documente pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, din care 1.633 de certificate de înregistrare, respectiv 74 cărți de rezidență.


78 de străini, ilegal pe teritoriul județului Cluj

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 50 de acțiuni/ controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile care au atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 78 de străini în situații ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 126 decizii de returnare de pe teritoriul României și două comunicări de părăsire a țării. De asemenea, au fost 8 situații privind 11 străini pentru care a fost dispusă măsura îndepărtării sub escortă de pe teritoriul României.

În perioada de referință au fost aplicate 224 de sancțiuni contravenționale în valoare de 161.650 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, respectiv OG 25/2014 privind angajarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, republicată.


„Admisia cetățenilor în România, controlul permanent asupra respectării legalității șederii pe raza județului, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului”, se arată în raportul pe anul trecut al Serviciul pentru Imigrări al județului Cluj.

CITEȘTE ȘI: Eu când urmez? Întrebarea de pe buzele a zeci de studenți străini la ușa Serviciului pentru Imigrări Cluj, nemulțumiți de mobilizare

abonare newsletter