Actualitate

Aquaparkul s-a înecat înainte să se construiască

Realizarea unui aquapark în Cluj-Napoca, proiect așteptat de peste zece ani, nu se mai regăsește pe lista de priorități ale Primăriei pentru 2020.

Anul trecut, primarul Emil Boc spunea că realizarea aquapark-ului în cartierul Gheorgheni este condiționată de finalizarea Centurii Metropolitane.

"Pentru aquapark încă nu s-a găsit o altă locație. Singura locație propusă e cea discutată de noi în Gheorgheni, dar care nemulțumește pe foarte mulți. Așa că așteptăm să mai dezbatem acest subiect și să ne propună specialiștii și locații alternative. Nu dorim să demarăm proiecte controversate. Majoritatea oamenilor sunt nemulțumiți de locul propus de noi. Dacă soluția care o avem va fi considerată cea mai bună vom merge cu ea, dacă apare o soluție mai bună vom merge mai departe cu aceea. Prefer o analiză suplimentară și soluția aleasă să rezulte în urma unei largi consultări și dezbateri publice”, a spus Emil Boc.


Partea de interior a Aqua Park-ului va avea o suprafață construită de 20.900 de metri pătrați, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați.

Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare și aer curat vor avea la dispoziție opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase, anunță primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.


„Vedeta” Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 metri și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea de asemenea la dispoziție o parcare cu peste 1.200 de locuri. Accesul se va realiza pe două căi, iar accesul principal fi amenajat pe un drum nou, desprins din actuala strada Soporului, cu o lungime de circa 1 km și cu două poduri peste Pârâul Becaș.

Conform devizului general întocmit de SC Novelty AE SRL la comanda RADP Cluj-Napoca, valoarea estimată a investiției este de 198,2 milioane de lei (fără TVA). Costurile construcției și montajului sunt estimate la 125,5 milioane de lei (fără TVA), restul investiției reprezentând dotările.


Una dintre probleme ridicate de cetățeni a fost zgomotul care va fi produs odată ce va fi dat în funcțiune aquaparkul. Anul trecut, în martie, zeci de clujeni au protestat în Consiliul Local față de decizia Primăriei de a construi un aquapark în Gheorgheni-Becaş.

Mai mulţi locuitori de la Pata Rât, susţinuţi de societatea civilă, au afişat mesaje în timp ce primarul Emil Boc explica cum va arăta viitoarea investiţie. “Primăria Cluj-Napoca măsoară calitatea vieţii cu specii de peşti şi meduze şi nu cum locuiesc clujenii în acest oraş. Asta vă aduce voturi, domnule Boc?”, au susţinut protestatarii.


Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Avem proiectul pe care l-am discutat în Consiliul Local, ca formă, cum să arate, ce compenente are, este vizat, aprobat, este un proiect  modern ca și concept, dar nu am închis ușa discuției cu privire la locație. Am așteptat și încă aștept discuții, e un proiect prea important pentru comunitate ca discuția să nu fie continuată. Locația inițială este aceea pe care o cunoașteți, în Becaș, în Gheorgheni. Am ținut cont de observațiile oamenilor cu privire la retrageri față de zona rezidențială și sunt acum distanțe generoase, dar, repet, subliniez, nu am închis discuția pe locație. Am închis discuția pe format, cum să arate proiectul, ca și structură. Sunt foarte atent și receptiv la toate discuțiile pe care acest proiect l-a generat, atent la opinia societății civile. Două lucruri pot să vă spun, da, proiectul se va face, conceptul este acesta, locația nu este încă definitivă. Analizăm toate variantele posibile. Facem analiză cost-beneficii în fiecare caz în parte, dar acest lucru urmează să fie finalizat conform procedurilor noastre până la sfârșitul lunii mai”.

abonare newsletter