Actualitate

Riscă noul depozit de deșeuri din Pata Rât să rămână fără autorizație? A. Dohotaru: „Nu se respectă distanța legală față de zonele locuite”

Noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) se află și într-un areal în care Planul Urbanistic General propune o arie naturală periurbană, și pe un deal cu alunecări de teren care a crescut considerabil costurile lucrării.

Riscă noul depozit de deșeuri din Pata Rât să rămână fără autorizație? Adrian Dohotaru: „Nu se respectă distanța legală față de zonele locuite!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Riscă noul depozit de deșeuri din Pata Rât să rămână fără autorizație? Adrian Dohotaru: „Nu se respectă distanța legală față de zonele locuite!”, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Întârzierile majore în a implementa un sistem eficient de colectare separată și reciclare este pricinuită de „competența scăzută” a Consiliului Județean Cluj, condus de Alin Tișe, afirmă deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru. Potrivit parlamentarului clujean, din cauza acestor întârzieri, România este în risc de infringement (n.red. neîndeplinirea obligațiilor), existând șansa ca din banii contribuabililor să fie plătite sume considerabile pentru lipsa colectării separate și a reciclării.

„Noile depozite întârzie să fie deschise și autorizarea lor poate trena și din cauza ilegalităților. Atât media locală, cât și calculele proprii, arată clar că s-au investit eronat peste 50 de milioane de euro într-un nou depozit de deșeuri amplasat greșit, sub distanța legală de 1.000 de metri față de zonele locuite!”, acuză Adrian Dohotaru, care a trimis o serie de întrebări către Agenția de Protecția Mediului.


Consiliul Județean Cluj a depus la Agenția de Protecția Mediului documentația pentru autorizarea noului depozit de deșeuri. Deputatul dorește să afle cum a fost posibilă amplasarea Centrului într-o zonă „în care se încalcă prevederile legale”. De asemenea, acesta amintește și de depozitele temporare din Pata Rât, aparținând Primăriei Cluj-Napoca și unui operator privat.

Potrivit afirmațiilor lui Dohotaru, acestea au fost autorizate la distanțe de sub 1.000 de metri față de locuințe construite aparent legal – locuințele modulare realizate de Primărie pentru persoanele evacuate de pe strada Coastei. Răspunsul autorităților a fost că aceste depozite funcționează ca stații de transfer pentru deșeuri și pot fi construite la distanțe de sub 300 de metri de zone locuite, amintește parlamentarul clujean.


CITEȘTE ȘI: Este Pata Rât istorie? Activiștii spun că NU! „Când se vor trage la răspundere cei vinovați?”

CITEȘTE ȘI: Se formează un nou „munte” de gunoaie la Pata Rât? „Rampa temporară” A CRESCUT!


CITEȘTE ȘI: Tișe a „îngropat” 12 mil. € sub un strat de pământ. Dedesubturile afacerii Pata Rât: contracte la valori duble, suplimentări de bani la limita legii. Cu o întârziere de 8 ani, groapa de gunoi S-A ÎNCHIS!

Ultimele Stiri
abonare newsletter