Actualitate

Taximetria din Cluj, nerentabilă? De ce nu se găsesc taxiuri la orele de vârf şi cine e de vină

Clujenii se plâng de lipsa taximetrelor, iar taximetriștii cer, în continuare, majorarea tarifelor și eliberarea mai multor autorizații de taxi. Un studiu făcut la comanda Primăriei arată că unul dintre motivele lipsei de taximetre din municipiu este dat de faptul că taximetriștii lucrează foarte puțin.

Un clujean a intrat în direct joi dimineaţa la un post de radio unde s-a plâns viceprimarului Dan Tarcea de lipsa taximetrelor la anumite ore din zi. Suprinzător, Tarcea i-a dat dreptate şi spune că din discuţiile cu taximetriştii, unele curse în anumite ore din zi nu ar fi rentabile.

 „Sunt un cetăţean care în momentul în care are nevoie de un taximetru, vreau să ajung din punctul A în punctul B pentru că sunt presat de timp şi nu am altă soluţie (...) pe mine mă interesează ca şi cetăţean să găsesc taximetru, dar problema este că nu găsesc în momentul la care doresc eu. Sunt anumite ore la care nu găseşti taximetre şi asta mă deranjează. Nu folosesc taxi zilnic, dar când am nevoie nu găsesc. Numărul taximetrelor, raportat la numărul populaţiei, este mult prea mic. Există o variantă ca eu ca şi client să fiu mulţumit: taximetriştii să lucreze pe ore”, a spus Vlad.


„Cu 20 de lei pe oră nu mai sunt profitabil”

În replică, viceprimarul Clujului spune că recunoaşte că există o problemă şi că mulţi taximetrişti preferă ca în orele cele mai aglomerate din zi să nu iasă cu taxiul în stradă.

“Sunt 100% de acord cu dumneavoastră. Dar haideţi să vă spun cum se face. Este o reglementare prin lege care spune că trebuie să fie 4 taximetre la 1.000 de locuitori. Asta înseamnă că noi ar fi trebuit să avem la nivelul municipiului Cluj-Napoca undeva la 1.250 de taximetre. Conform ultimului recensământ sunt 324.000 de locuitori. În acest moment avem aproape 2.500 de taxiuri, avem 2.470. Avem mai mult, aproape dublu, faţă de numărul de taximetre pentru că s-au emis autorizaţii într-o perioadă în care nu era această lege. În mod normal, ar fi trebuit lăsată autoritatea publică locală să îşi poată stabili singură numărul de taximetre necesar pentru că nu avem aceeaşi situaţie ca la Bistriţa, să stabileşti 4 taximetre la 1.000 de locuitori. Pe lângă cei 324.000 de oameni care sunt rezidenţi, mai avem studenţii”, a spus Tarcea.


Taximetriştii, monitorizaţi prin GPS?

“Eu am discutat cu reprezentanţii taximetriştilor şi i-am întrebat de ce nu sunt într-un anumit interval orar taximetre. Şi mi s-a răspuns că o dată tariful e prea mic şi că la acest tarif nu pot să meargă 3-4 kilometri. Exemplu: face cineva o comandă de pe strada Câmpului la capăt, mă duc până pe strada Câmpului, vine în zona Mănăştur, dus-întors sunt 6 kilometri, dar clientul plăteşte 3 kilometri. A doua chestiune e că fac o oră din Mărăşti şi până în Mănăştur şi încasez pe oră 20 de lei. «Cu 20 de lei pe oră nu mai sunt profitabil». Şi atunci, foarte mulţi taximetrişti preferă ca în orele cele mai aglomerate să nu iasă cu taxiul în stradă. am avut discuţii şi în această direcţie să fie măcar un număr minim de taximetre în stradă, am încercat să le punem şi GPS pe maşini să monitorizăm acest lucru, calculul unui tarif la taximetru se face pentru 8 ore pe zi, adică nu putem să spunem că taximetristul trebuie să lucreze 16 ore pe zi sau 12 ore pe zi. Clienţii au perfectă dreptate, sunt anumite intervale orare în care stai şi 20-30 de minute să aştepţi taxi. Mai repede ajungi pe jos”, a continuat viceprimarul.

“Din 600 de taxiuri sunt active 180”

Dan Tarcea a mai scos la iveală şi faptul că la o verificare pe care a făcut-o la una dintre companii care are dispecerat, “din 600 de taxiuri erau active pe dispecerat 180”.


„Categoric există şi în această direcţie şi o nuanţă în care mai trebuie făcuţi paşi. Sperăm că vom reuşi să facem din taxi un serviciu de calitate. Legat de partea de tarife pentru taximetre, am avut o primă discuţie cu reprezentanţii taximetriştilor. Nu am ajuns la o concluzie. Trebuia să refacă anumite calcule. Au redepus documentaţia şi este în analiză la colegii mei. A fost deja o primă analiză făcută şi estimăm că în cel mai scurt timp vom putea să avem şi o rezoluţie în această direcţie. Faţă de prima documentaţie depusă, această documentaţie este mult mai complexă şi completă, dar încă nu am o situaţie clară asupra tarifelor”, a conchis Tarcea.

Taximetrist: “Şi la Barcelona aştepţi după taxi 20 de minute”

Ioan Pugna, vicepreşedintele Asociaţiei Taximetriştilor Cluj, spune că din cauza tarifului nemodificat există “o presiune” pe taximetrişti.


“Acest serviciu este foarte mult dorit în Cluj-Napoca. Legat de subiectul tarife, îi mulţumesc domnului viceprimar că ne-a lăudat a doua documentaţie depusă. Tariful, trebuie să înţeleagă orice cetăţean şi orice consumator, trebuie să acopere nişte cheltuieli. Referitor la ce a spus domnul Vlad, voiam să îi explic că în orice aglomeraţie urbană, că e Cluj-Napoca, Bucureşti, Barcelona sau Madrid, în rush hour, în perioadele de vârf, toate serviciile, nu doar cele de taximetrie, sunt cu o presiune imensă, la fel şi serviciul de taximetrie din cauza tarifului nemodificat de 6 ani, există o presiune. Când s-a ocupat toată flota activă din momentul respectiv, când oraşul e aglomerat aş vrea să îi spun clientului respectiv că şi în Barcelona se aşteaptă undeva la 20 de minute pentru un taxi. Eu sper ca la următoarea şedinţă de Consiliu Local să intre pe ordinea de zi proiectul privind modificarea tarifelor de taxi”, a spus Pugna.

Reamintim că la finalul lunii iulie, Primăria a refuzat majorarea tarifelor la taximetrie în Cluj-Napoca. Companiile din oraș cereau, ca de la 1 august, exact când începea festivalul Untold, prețurile să fie majorate la 3,75 lei/km pe timp de zi și la 4,50 lei/km pe timp de noapte.


În prezent, în Cluj-Napoca există 2.469 de autorizații emise, dar numărul acestora va crește de la 1 ianuarie 2020 la 2.500, exclusiv pentru şoferii care utilizează doar vehicule electrice.

CITEŞTE ŞI

Mai multe taxiuri în Cluj-Napoca, dar cu o condiție! Studiu: Taximetriștii lucrează foarte puțin, nu preiau comenzi din Florești și Apahida, clujenii preferă servicii de ridesharing

Ultimele Stiri
abonare newsletter