Actualitate

Încă un pas pentru Centura Metropolitană. Studiile de fezabilitate, aproape de final

Emil Boc a declarat că miercuri urmează să se organizeze la CNAIR o ședință în cadrul căreia să fie semnate ultimele documente care vor aproba finalizarea studiilor de fezabilitate pentru Centura Metropolitană și trecerea la următorul pas, adică la licitație.

Emil Boc, întrebat despre eventuale soluții în ceea ce privește traficul din Cluj-Napoca, care este tot mai îngreunat de la an la an, a anunțat că miercuri ar urma să se organizeze la București o ședință pe tema Centurii Metropolitane.

„Mâine avem programată ședința la Compania Națională de Transport de la București, CNAIR, la comisia tehnică de specialitate pentru avizarea în forma finală a documentațiilor. Aici au fost câteva întârzieri în programarea acestei ședințe. Sper să se poată finaliza ca după aceea să finalizăm studiile de fezabilitate și Guvernul după aceea să poatră trece la procedurile de licitație în vederea realizării acestei centuri metropolitane de 39 de kilometri. Noi lucrăm în locul Guvernului și, în consecință tot ce lucrăm trebuie să ne avizeze ei, pentru că ei sunt titularii de proiect, ei primesc banii europeni, ei trebuie să organizeze licitația. Noi doar am vrut să grăbim acest proces, să nu pierdem banii europeni și să dăm clujenilor o soluție de mobilitate. Ceea ce am făcut până acum se consideră deja depășit: cei 54 de km din Autostrada Transilvania, centura Apahida Vâlcele sau prelungirea Bulevardului Muncii, care au fost proiecte mari de investiții pe care le-am fîcut în anii anteriori. Deja aceste lucrări devin insuficiente. De aceea am trecut la nivelul următor, această centură metropolitană”, a explicat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.


Anul trecut, în octombrie, municipalitatea a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate la centura metropolitană a Clujului, după ce, iniţial, licitaţia a fost contestată. În primă fază, câştigătoarea licitaţiei a fost o firmă din București implicată în scandalul demolării Autostrăzii Sibiu-Orăștie.

Oferta declarată câștigătoare a contractului de achiziție publică este asocierea Transinvest Budapest KFT -Specialterv Epitomernoki KFT- SC Explan SRL – SC Cadsil SRL.


Valoarea contractului este de 17,1 milioane lei fără TVA.

Iniţial, societatea SC Consitrans SRL, controlată de Eduard Hanganu, Viorica Hanganu şi Mihai Olariu, a câştigat această licitaţiei. Numele firmei a apărut în scadalul autostrazii Sibiu-Oraştie. Potrivit unui raport al CNADR, inginerul Consitrans, responsabil de lucrare, ar fi închis ochii la mai multe nereguli săvârşite de constructorul autostrăzii.


În Master Planul General de Transport al României, Centura Metropolitană (Etapa I) este prevăzută cu 4 benzi de circulație cu o lungime totală aproximativă de 38,8 km, din care aproximativ 31,3 km reprezintă drum nou, iar 7,5 km modernizare drum existent sau drum nou. Drumurile de legătură (Etapa II) propuse conform PUG sunt în lungime totală aproximativă de 33,6 km drumuri noi sau modernizare de drumuri existente.

Primăria Cluj-Napoca şi-a asumat realizarea studiilor pentru centura metropolitană. Primul pas a fost licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a proiectului de autorizaţie de construcţie. Jumătate din centura metropolitană este pe raza municipiului Cluj-Napoca, restul pe raza celorlalte comune. Proporţional, fiecare unitate administrativ-teritorială va suporta costul studiului de fezabilitate.


„Primăria Cluj, la fel care toate metropolele europene, nu mai pot gândi în granițele strict administrative prevăzute de lege. Oamenii locuiesc în Florești, Baciu, Apahida, vin și pleacă din Cluj și suntem afectați cu toții dacă nu gândesc integrat”, a adăugat Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter