Actualitate

Taxa pentru acces în Capitală. Emil Boc îi sugerează Gabrielei Firea să cumpere autobuze nepoluante

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru mașinile care nu sunt înmatriculate în București și Ilfov și care doresc să circule în oraș.

“Ce se propune la București e corect ca diagnostic. Poluarea este o problemă. Da, avem o problemă majoră în România cu mașini rable care ne-au împânzit orașele. Diagnosticul este corect, tratamentul nu știu dacă e întotdeauna cel mai potrivit. Să vedem dacă va rezista controlului de legalitate și eventual de constituționalitate. Adică, să impui anumitor mașini care nu au număr de anumită localitate posibilitatea de a intra într-un oraș sau altul. Îmi amintesc că la mare, la Constanța, s-a încercat o asemenea taxă și a fost declarată nelegală. Cineva dădea ca exemplu că dacă fiecare oraș sau comună între București și Brașov și-ar pune o taxă ce s-ar întâmpla? Este de văzut dacă această structură va rezista din punct de vedere legal. Pe de altă parte, e nevoie de o lege națională care să reglementeze modul de utilizare a mașinilor: ce nivel Euro 3,4,5, hibrid, cadul legal național e cel care reglementează circulația pe drumurile publice. Problema este corectă, trebuie aceste decizii luate, asumate, dar gândiți-vă că Guvernul a fost acela care a dat drumul la probleme. În momentul când a liberalizat fără taxa de primă înmatriculare, acolo se află răul primordial care a declanșat această ofensivă a rablelor în orașele din România. Studiem cu atenție, nu neglijăm ce se întâmplă la București”, a comentat Emil Boc, marți dimineață, la un post de radio.

Edilul Clujului îi sugerează Gabrielei Firea să dea dovadă de o “atitudine pro activă” a administrației și să creeze alternative prin transportul public.


“Noi avem în studiu la Cluj această problemă de poluare a mașinilor, și noi am analizat și suntem în fază de evaluare a proiectului cu privire la numărul de mașini, la starea tehnică și a gradului de poluare pe care îl produc aceste mașini în oraș. Soluția trebuie văzută la mijloc. Ce putem aplica este ca alternativa să fie transportul public. Atunci când ai creat linii dedicate rapide, eficiente și credibile din start pui cetățeanul să aibă opțiunea dacă utilizează mașina sau ia transportul public. Aceste lucruri trebuie să fie complementare, pe de-o parte, măsuri care să limiteze poluarea, dar pe de altă parte, o atitudine pro activă a administrației locale de a crea alternative viabile pentru transportul public. Trebuie să îi pui la cetățean o alternativă la dispoziție. Cea mai bună alternativă nepoluantă este transportul public nepoluant. Atunci când ai autobuze, ai mai puține mașini în trafic”, a conchis Boc.

Proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei vrea să introducă vinietă pentru mașinile din alte județe care intră în București și să interzică accesul mașinilor cu normă de poluare sub Euro 3 în zona centrală a fost pus în dezbatere publică pe site-ul instituției. Termenul până la care persoanele interesate pot transmite puncte de vedere este 30 septembrie. Dacă vor fi aprobate de Consiliul General, taxele ar urma să intre în vigoare de pe 1 ianuarie 2020.


Ce prevede exact proiectul de hotărâre pus în dezbatere:

- Începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din interiorul Zonei de Acţiune pentru Calitatea Aerului ZACA , este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 - 22:00, după cum urmează:


a) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 4, Euro 5, Euro 6 precum şi pentru autovehicule electrice sau hibrid, accesul este permis fără restricții.

b) Pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C. Pentru autovehicule înmatriculate în afara municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare minim Euro 3, accesul este permis doar în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-B.


d) Pentru autovehiculele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în intervalul menţionat.

- Se defineşte Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – - str. Lânăriei - Calea Șerban Vodă - bd. Mărăsesti - str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății - Calea 13 Septembrie - str. Izvor - str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan - str. Berzei - str. Buzești – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.


- Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului București și a judeţului Ilfov, cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor putea circula în Municipiul Bucureşti, mai puțin în perimetrul ZACA, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00 - 22:00, numai în urma achiziționării vinietei electronice Oxigen-B.

- Autovehiculele cu masa totala autorizată mai mică de 5 tone, înmatriculate în afara Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi Euro 6, precum şi cele hibride sau electrice, vor putea circula pe toate arterele din Municipiul București, numai în urma achiziționării vinietei electronice de tip Oxigen-B.

Ultimele Stiri
abonare newsletter