Actualitate

Societatea Drumuri și Poduri, aproape de faliment. Au cerut insolvență

DPJ Cluj SA , aflată în subordinea Consiliului Județean se aflau tot mai aproape de faliment de câțiva ani, din această pricină, ieri, 23 iulie, și-au cerut insolvența. Fostul prefect Călin Platon, directorul Societății Drumuri și Poduri Judeţene Cluj SA și-a dat demisia.

Drumuri și Poduri Județene, în urma datoriilor acumulate, a cerut insolvența, a anunțat Gazeta de Cluj.

„Pot să confirm că societatea a cerut insolvență. Documentele au fost depuse astăzi. În ultima ședintă a forului județean, în care s-a aprobat bugetul județului, implicit bugetul companiei, directorul la acel moment spunea că are nevoie de sumele de bani cerute din cauză că au fost disponibilizări, a justificat cu faptul că există contracte în curs. De la acel moment ce s-a întâmplat se pare că a dus la insolvență. Vom vedea ce documente s-au depus, care sunt formele prin care se va continua insolvența și dacă vor ieși din insolvență sau vor intra în faliment”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Valentin Jucan, consilierul personal al Președintelui CJ, Alin Tișe.


Drumuri și Poduri Județene (DPJ) SA este în proprietatea Consiliului Județean și are ca obiect de activitate construirea, întreținerea, repararea și modernizarea drumurilor de interes județean. Aproape toate lucrările care s-au realizat pe drumurile județene din Cluj în acești ani au fost executate de DPJ Cluj SA.

Firma este cu un picior în groapa falimentului de câțiva ani. Deși a "mâncat" bani serioși din bugetul județului, situația societății nu s-a îmbunătățit.


În februarie 2018, Consiliul Judeţean Cluj a decis majorarea capitalului social la Societatea Drumuri şi Poduri Judeţene cu 8 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro) ca măsură pentru salvarea acesteia de la insolvenţă.

Potrivit unui document, la 31 decembrie 2018, Drumuri și Poduri Județene a înregistrat o pierdere în valoare de 8,6 milioane lei.


“Drumuri și Poduri Județene a realizat venituri totale în sumă de 31,7 milioane lei (sursele de venituri fiind de 22,8 milioane de la Consiliul Județean Cluj și 8,9 milioane lei de la terți) și cheltuieli totale în sumă de 40,4 milioane lei. S-au realizat venituri mai puțin cu 3,4 milioane lei. Această nerealizare a veniturilor a dus la înregistrarea pierderii. Numărul de salariați a fost de 170, iar câștigul mediu lunar brut a fost de 32.503 lei/persoană. Nu s-au achitat obligațiile la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale aferente lunilor octombrie și noiembrie 2018 care sunt în valoare de 871.306 lei și pentru care am obținut eșalonare pe 12 luni de la Administrația Financiară”, se menționează în raportul semestrial al Consiliului de Administrație al societății.

Datoriile totale la 31 decembrie 2018 sunt în sumă de 17,5 milioane lei (credite, datorii către furnizori și datorii către bugetul de stat). În 2018 nu au fost realizate investiții constând în utilaje pentru construcții de drumuri din surse proprii.


Președintele Consiliului de Administrație de la DPJ Cluj, Ioan Curt, spune că pentru anul 2019 se are în vedere “un program cu măsuri de stopare a pierderilor”, inclusiv de reziliere a contractelor de lucrări care produc pierderi încă din perioada de execuție.

„Fără un program susținut de redresare și un sprijin din partea Consiliului Județean, considerăm că societatea riscă să intre într-un blocaj financiar de natură a pune în pericol continuarea în condiții normale a activității”, spune Curt.


Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 al societății Drumuri și Poduri Județene SA, veniturile totale estimate a fi realizate sunt în sumă de 28,3 milioane lei, iar nivelul total al cheltuielilor a fost estimat la suma de 28,2 milioane lei. Profitul brut estimat este de 71.000 lei. Pentru anul 2019 nu s-au prevăzut investiții noi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter