Actualitate

Teatrul Maghiar, invitat la festivalul BITEF din Serbia

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/21_ziua/12 foto istvan biro 10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Spectacolul „Strigăte şi şoapte” al Teatrului Maghiar de Stat va fi pus în scenă la festivalul BITEF din Serbia, unul din cele mai importante din Europa.</p>

Spectacolul „Strigăte şi şoapte”, în regia lui Andrei Şerban, al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, va fi prezentat în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Teatru din Belgrad, la Novi Sad, pe 22 şi 23 septembrie.

Adaptarea scenică a filmului lui Ingmar Bergman a primit trei premii UNITER în 2010: premiul pentru Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor (Andrei Şerban) şi Cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán).


Unul din cele mai mari festivaluri

Festivalul BITEF, fondat în 1967 este unul dintre cele mai mari şi importante festivaluri de teatru din Europa. Scopul festivalului este de a prezenta noile tendinţe în artele performative şi de a încuraja depăşirea frontierelor politice, culturale, lingvistice. Festivalul a primit în anul 1999 înalta distincţie „Premio Europa per il teatro”.


Evenimentele au loc în mai multe locaţii, iar anul acesta în afară Belgrad spectacole vor fi prezentate şi în Novi Sad şi oraşul Niš. Selecţia oficială este făcută de Jovan Ćirilov, directorul artistic al festivalului, precum şi de către regizoarea Anja Suša. În programul festivalului figurează şi mase rotunde, workshopuri, proiecţii de filme, seminare de critică de teatru şi expoziţii.

Juriul acordă patru premii în fiecare an: Merel Premiu Mira Trailović pentru cel mai bun spectacol, premiul special pentru producţia care aduce cea mai importantă contribuţie la reînnoirea artei teatrale, premiul publicului şi premiul cotidianului Politika.


Cel mai bun spectacol din 2010

Spectacolul „Strigăte şi şoapte” a avut premiera în 24 ianuarie 2010 şi este făcut după un scenariu original al lui Igmar Bergman şi a fost considerat cea mai bună producţie teatrală a anului respectiv. Spectacolul lui Andrei Şerban plăsmuieşte o fiziologie a rănii, a relaţiilor amputate, a universurilor îmbolnăvite şi zdruncinate. Spaţiul de joc este unul foarte intim în care Andrei Şerban încearcă, împreună cu actorii, să reconstruiască procesul de repetiţii de dinaintea filmărilor. Din distribuţie fac parte: Bogdan Zsolt în roluri distincte (Bergman, Doctorul, Pastorul, Joakim, Frederik), Pethö Anikó, Kató Emöke, Kézdi Imola, Varga Csila şi Albert Csila.

abonare newsletter