Actualitate

Costuri fantastice. Metroul din Cluj costă un miliard de euro

Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că implementarea metroului la Cluj va costa un miliard de euro. Vorbim de o linie de 16 kilometri între Florești și Podul Ira din Mărăști.

Primarul Emil Boc a semnat împreună cu primarii comunelor Gilău, Florești, Baciu, Apahida, Jucu și Bonțida acordul de asociere privind realizarea în parteneriat a studiilor de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică adecvată pentru trenul metropolitan și metrou.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat, marți, că cele două investiții se ridică la peste un miliard de euro.


“Această investiție, estimată în acest moment, se ridică undeva la un miliard de euro, un miliard și o sută de milioane de euro, este o valoare estimată pentru metrou și tren metropolitan. Pentru trenul metropolitan estimarea noastră este 75 de milioane de euro, iar pentru metrou un miliard de euro. Dacă discutăm de zona de suprafață, acest metrou este de 100 de milioane de euro pe kilometru. În condiția în care el se face mixt, și de suprafață și subteran, atunci discutăm de 50 de milioane de euro. Acestea sunt estimări. Nu știm dacă din cei 16 kilometri jumătate vor fi suprateran sau subteran. Acest proiect nu poate fi făcut din bugetele locale. Ne gândim la sumele pe care le putem accesa din fondurile europene. În Cluj discutăm despre niște costuri fantastice. La Podul Ira va fi un nod intermodal, cel care se coboară din metrou poate să ia trenul până la aeroport. Zonele cele mai aglomerate sunt Mănăștur, Mărăști. Zona Someșeni nu este aglomerată, suprapopulată. Face față transportul public în comun”, a declarat Tarcea la o emisiune TV.

Cine va “conduce” trenul metropolitan

Potrivit viceprimarului, într-o primă etapă se va implementa trenul metropolitan care va circula pe relația Bonțida, Jucu, Apahida, Cluj, Baciu.


“Acest proiect presupune achiziția de noi rame care să funcționeze pe actuala linie de cale ferată, ramele înseamnă trenul metropolitan, vagoanele, nu trenul cum îl știm noi, clasic, un tren mai mic ca și dimensiuni, adaptat pentru transportul de scurtă durată. Acolo sunt alte scaune, altă capacitate. Rămâne de văzut cine va opera acest tren, urmează într-o etapă ulterioară să se stabilească cum vom face operațională această linie de transport nouă. Că va fi cu CTP-ul, cu o altă companie care va fi înființată sau va fi cu o companie care există deja, orice opțiune este deschisă.  Această linie va avea aproximativ 43 de kilometri. Vor fi reabilitate gările care astăzi sunt funcționale, Bonțida, Jucu, Apahida, Cluj, Baciu. De asemenea, vor fi construite câteva puncte noi care vor fi stabilitate cu autoritățile locale. La Cluj-Napoca discutăm de gara Someșeni, de un nod important în zona Ira, stația de la Clujana, gara centrală, o stație la Tetarom, acolo sunt 3.000 de angajați”, a mai spus Tarcea.

“Primul pas a fost cu CFR. După ce am avut acordul verbal al celor de la CFR, am trecut la încheierea de parteneriat cu comunele limitrofe. Noi folosim linia de cale existentă. Noi trebuie să ne asociem, să prezentăm CFR-ului studiile, să vadă despre ce este vorba, după aceea își dau acordul. Noi trebuie să generăm proiecte. Avem acest acord de principiu cu CFR, ei au nevoie de detalii, de niște date”, a mai spus Tarcea.


Urmează metroul

“În etapa imediat următoare va urma o linie de metrou care să vină din Gilău până la Podul Ira. La fel și linia de metrou se împarte în două. De la Florești până la Podul Ira, urmând ca într-o altă etapă să fie prelungirea din Florești în Gilău, urmând ca transferul călătorilor din Gilău și Florești să se facă cu autobuze. De asemenea, o să fie o legătură directă între Gilău și Nădășel pentru cei care vor să folosească trenul. Va fi legat transportul public de călători cu fiecare stație de încărcare/debarcare a călătorilor pe această zonă metropolitană pentru că altfel nu va funcționa acest tren metropolitan. Altfel, se coboară omul la Clujana, cu ce va merge până în Zorilor sau Gheorgheni? Licitațiile pentru studiile de prefezabilitate le vom face deodată, se lucrează la aceste caiete de sarcini, în perioada următoare le vom pune pe SEAP să vină ofertanții pentru realizarea acestor studii”, a completat Tarcea.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca


Metroul pe care îl pregătim să îl construim la Cluj nu este unul care să reproducă o situaţie existentă astăzi. De exemplu, metroul viitorului nu va mai avea acele captatoare de curent şi nu va fi un tunel aşa de mare aşa cum este astăzi pentru că for fi înlocuite mecanisme electrice şi de altă natură. Va fi şi un cost mai redus. Tot ce se face va ţine cont de evoluţia tehnologiei în materie de realizare a metroului, de aceea am avut nevoie de un consultant pentru a vedea tot ce este mai actual în lume cu privire la construcţia de la zero a unui metrou. E mai simplu să construieşti un metrou de la zero decât să îl modernizezi pe cel existent. E complicat să modifici ceea ce este creat”.

În aprilie 2018, primarul Emil Boc a anunțat că japonezii sunt interesați de construirea unui metrou la Cluj-Napoca. Potrivit edilului, linia de metrou ar urma să fie construită în următorii “10-15 ani”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter