Actualitate

Cluj-Napoca are buget de 326 mil. €. Aceleaşi investiţii în parkinguri, parcuri, pasaje, poduri. Boc: „Fir-ar să fie, că paharul ăsta are o mare parte goală”

Anul 2019 nu arată foarte bine la capitolul investiţii dacă ar fi să ne luăm după proiectul de buget pe acest an al municipiului Cluj-Napoca.

Chiar dacă primarul Emil Boc a anunţat foarte multe investiţii noi, acestea nu au nicio şansă să se realizeze în viitorul apropiat din cauza alocărilor bugetare insuficiente. Potrivit edilului, în acest an, Primăria Cluj-Napoca a pierdut 20 de milioane de euro.

Lista obiectivelor de investiţii pe anul 2019 cuprinde de la reabilitare/modernizare/extindere şcoli şi grădiniţe, construire de noi creşe (Donath şi Grigore Alexandrescu), locuinţe sociale (Ghimeşului) parkinguri (Primăverii 8 şi 20, Mogoşoaia, Hasdeu) la construcţii de poduri, bani pentru amenajarea malurilor Someşului şi alocări bugetare (din nou) pentru cele mai vechi proiecte ale Primăriei (vezi Centrul Cultural Transilvania sau alunecările de teren din Lomb).


Dintre lucrările noi, enumerăm modernizarea străzilor Tipografiei – Regele Ferdinand, Bună Ziua, Molnar Piuariu, Kogălniceanu-Universităţii, Iuliu Maniu sau extinderea zonei pietonale Piaţa Lucian Blaga-străzile Napoca, Petru Maior, Emil Isac şi Republicii.

Unele proiecte au nişte alocări bugetare, în unele cazuri, de tot râsul, ceea ce va face imposibilă inaugurarea vreunui obiectiv în acest an.


De exemplu, municipalitatea a alocat bani (4,5 milioane lei dintr-un total de 75 milioane lei) pentru diverse studii în vederea introducerii trenului metropolitan pe ruta Gilău-Floreşti-Cluj-Baciu-Apahida-Jucu-Bonţida.

Potrivit documentelor, bugetul general de venituri pe anul 2019 sare de 1,2 miliarde lei, iar cheltuielile trec de 1,5 miliarde lei. Cei mai mulţi bani merg pentru funcţionarea instituţiei 901,6 milioane lei, la dezvoltare fiind alocaţi 645,3 milioane lei.


“Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2019, bugetul general cu toţi banii care vin, pleacă, este de 326 de milioane de euro. Din aceşti bani o bună parte vin şi pleacă, nu îi ai la îndemână să faci multe lucruri cu ei. Ca să înţelegi chestiunea aceasta cu banii care trebuiau să vină din cotele din impozitul pe venit pe care le-am avut în analiză anul trecut când am pierdut 28 de milioane de euro. Acum mă refer la acei bani care ne vin de la Bucureşti nouă din impozitul pe venit, din ceea ce plătesc clujenii pe venit, din locurile de muncă existente aici, din impozitul de 12% care se întoarce la Primărie. Comparaţia noastră este cu 2017. Anul trecut, în comparaţie cu 2017, am pierdut 28 de milioane de euro, 16 milioane de euro pe execuţie. În 2017 am primit cote din impozitul pe venit în valoare de 92 milioane euro”, a explicat primarul Emil Boc, la un post de radio.

Sarcini în plus de la Guvern pentru Primărie

Potrivit edilului, Clujul pierde bani din buget prin “sarcini suplimentare” care nu au mai existat.


“În 2019, în acest buget, avem prevăzute a primi cote din impozitul pe venit în valoare de 99 milioane euro. O creştere cu aproximativ 7 milioane de euro. Dar, pe de-o parte, în comparaţie cu anul de referinţă în care am pierdut, avem mai mult cu 7 milioane de euro, asta e partea plină a paharului, dar e cam mică partea asta plină a paharului, fir-ar să fie, că e o mare parte goală. Care e partea goală? Ne-au venit sarcini suplimentare în plus. Dacă nu ne venea nimic în plus şi era numai plus 7 milioane de euro era foarte frumos. Avem următoarele pierderi la bugetul local prin sarcini suplimentare care nu au existat până acum. Şi vă spun care sunt acestea: suportarea din bugetul local a asistenţei sociale care până acum era 90% suportată de la bugetul naţional, 10% de la Primărie, acum e 100% suportată de noi, 8,7 milioane de euro, calcule exacte, sarcină pe care nu am avut-o până în momentul de faţă. Vă mai dau o veste proastă. Creşterea salariului minim pe economie la 3.000 de lei în domeniul construcţiilor în 2019 determină modificarea tuturor contractelor pe care le are Primăria şi obligativitatea de a actualiza preţul contractelor. Nu ne dă nimeni banii aceştia în plus. Pierdere de 10,3 milioane de euro. Mai avem încă o pierdere: faptul că pe lunile ianuarie, februarie şi martie nu am primit cotele defalcate la procentul de 60% cât este prevăzut în legea bugetului şi la 41%, am pierdut şi de acolo 8,4 milioane de euro. Avem o pierdere de 27 de milioane de euro, primim 7 milioane de euro în plus, un minus de 20 de milioane de euro pe care le avem în raport cu ceea ce ni s-ar fi cuvenit. Raportat la 2017”, a mai spus Boc.

Unde sunt prevăzuţi aceşti bani să meargă

“Voi începe cu obiectivele care sunt pe bugetul local şi nu pe fonduri europene. Cele mai importante obiective de investiţii: finalizarea locuinţelor sociale de pe Ghimeşului, se vor finaliza în 2019, parkingul de pe strada Primăverii 20, se va finaliza în 2020, parkingul de pe Primăverii 8, tot în 2020 se va finalize, parkingul de pe Mogoşoaia 9 , tot în 2020, parkingul Hasdeu, tot în 2020, dar banii de pe acum trebuie să îi punem. Autobuze şcolare vor veni în luna mai, PUZ, studiu de circulaţie, autorizaţie de construcţie şi exproprieri pentru Calea Moţilor, Calea Mănăştur, Uzinei Electrice, strada Mărginaşă, se vor extinde aceste zone pentru a introduce transportul dedicat şi pe această zonă. De asemenea, proiectul care vizează autorizaţia de construcţie, studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană a Clujului, lucrăm intens la acest capitol”, a mai spus Boc.


Poduri, extinderi de străzi, parcuri. Proiecte anunţate de ani buni

“Am alocat bani pentru realizarea Podului Fabricii care se termină în 2019, Podul Porţelanului care e prevăzut să se termine în 2019, Podul Garibaldi prevăzut în 2020. De asemenea, modernizarea şi extinderea străzii Bună Ziua, care va începe anul acesta, sper să putem finaliza la începutul anului următor, staţii de încărcare pentru autobuze electrice, modernizare semaforizare în oraş. Pentru prima dată vom acorda şi vom cumpăra un punct medical avansat pentru acordarea primului ajutor, acel cort cu dotări de ultimă generaţie, modernizarea Parcurilor Ştefan cel Mare, Caragiale, 14 Iulie, puncte gospodăreşti îngropate. Se vor continua cele mai importante proiecte: bursele pentru elevi, ajutorul pentru plata chiriei persoanelor singure, gratuităţi la transport pentru elevi, studenţi, pensionari, şomeri, programul autobuzele şcolare, programul Şcoală după şcoală, alocarea suplimentară de bani pentru ONG-uri, pentru sănătate, pentru culte, pentru sport. De asemenea, continuăm procesul de bugetare participativă” a mai spus primarul Clujului.

Proiectele din fonduri europene

“6 milioane de euro pentru creşterea şi îmbunătăţirea spaţiului pietonal, Piaţa Lucian Blaga, strada Republicii, strada Napoca, Emil Isac, amenajare piste de biciclete (2019-2020), modernizare 21 Decembrie, benzi dedicate transportului public, proiect de 12 milioane de euro, revitalizarea malurilor Someşului, Parcul Armătura, platoul Sălii Sporturilor, un proiect de 9 milioane de euro. Amenajarea primei străzi smart Molnar Piuariu, 1,2 milioane euro, modernizarea zonelor Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand, străzile adiacente, un program de 4,9 milioane de euro, amenajarea străzilor Kogălniceanu, Universităţii, Iuliu Maniu, 10,7 milioane de euro. Pentru spaţii verzi, amenajarea Parcului Tineretului, 4,9 milioane de euro, amenajarea parcului în cartierul Între Lacuri, 2,4 milioane euro. Pentru transportul în comun 24 de tramvaie, 30 autobuze electrice, 50 de troleibuez care se ridică la 32 milioane euro tot fonduri europene”, a conchis Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter