Actualitate

Doar 5 panouri fonoabsorbante montate pe autostrada Sebeș-Turda pentru liniștea CIC

Pe lotul 4 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, deschis circulației pe 30 iulie 2018, CNAIR a solicitat constructorului să instaleze doar 5 panouri fonoabsorbante între autostradă și Centrul de Întreținere și Coordonare (CIC).

Potrivit Pro Infrastructura, aceste panouri nu-și au rostul, ele atingându-și scopul dacă sunt puse pe lungimi mult mai mari.

„Ne întrebăm retoric: cine sunt eminențele cenușii care au gândit soluția tehnică? Și, mai grav, oare vom reuși cu astfel de ”specialiști” să executăm autostrăzi montane foarte dificile precum A1 Sibiu-Pitești, A8 Târgu Mureș-Târgu Neamț sau A3 Comarnic-Brașov?!”, scriu cei de la Pro Infrastructura pe o rețea de socializare.


Specialiștii spun că performanța unui panou fonoabsorbant (fonoizolant) este dată în bună măsură de grosimea și de tipul de material folosit, de asemenea, înălțimea panoului este importantă. Barierele sonore trebuie instalate cât mai aproape de sursă sau de receptor. Barierele de pe marginea drumului trebuie să fie continue și să se întindă pe distanțe mari pentru a fi eficiente. Ideal ar fi ca barierele fonice să fie cât mai înalte, în orice caz, mai inalte decât un gard obișnuit. Însă, în cazul în care acest lucru nu este posibil, barierele joase pot fi eficiente pe drumuri înălțate și pe pasarele.

Etichete: autostrada
abonare newsletter