Actualitate

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, vrea să rupă înțelegerea cu Guvernul pentru terenul spitalului regional de urgenţă

Decizia Consiliului Judeţean Cluj prin care Ministerul Sănătăţii a primit un teren de 14 hectare pentru spitalul regional ar putea fi revocată, în condiţiile în care autorităţile clujene vor să-şi construiască singure spitalul regional, însă Sorina Pintea a anunţat că se va face de către MS.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că se analizează posibilitatea revocării hotărârii CJ Cluj prin care s-a dat terenul de 14 hectare gratuit Ministerului Sănătăţii pentru spitalul regional de urgenţă, deoarece nu se mai respectă termenii şi se va amâna proiectul până după anul 2023.

„Se discută mult despre spitalul regional de urgenţă Cluj, unde au fost confuzii în spaţiul public. Fiecare zi de întârziere înseamnă vieţi pierdute, iar principalul responsabil pentru această situaţie este Guvernul, care nu mai are bani pentru co-finanţarea europeană pentru perioada 2017-2020. Am făcut o adresă la Ministerul Dezvoltării Regionale şi cerem sprjinul Comisiei Europene, Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană, pentru a solicita autorităţilor române să modifice ghidul de finanţare, astfel încât Consiliul Judeţean Cluj să devină eligibil pentru acest proiect şi ar putea să co-finanţeze spitalul cu 2%, 28% să finanţeze Guvernul şi 70% CE. (…) Analizăm posibilitatea să revocăm hotărârea CJ Cluj prin care am dat terenul de 14 hectare gratuit Ministerului Sănătăţii pentru spital, deoarece nu se respectă termenii stabiliţi şi Guvernul va amâna până după 2023 proiectul acestui spital”, a spus Tişe.


Potrivit acestuia, costul mediu unui astfel de spital regional de urgenţă în Europa se ridică la 200-250 de milioane de euro, din care 100 de milioane doar clădirea, faţă de 500 de milioane de euro cât este suma avansată de Ministerul Sănătăţii.

Săptămâna trecută, CJ Cluj a trimis o adresă Guvernului şi Comisiei Europene pentru a modifica ghidul de finanţare, în ideea în care ar vrea să acceseze fonduri europene pentru a începe construcţia spitalului regional, considerând că Guvernul a amânat investiţia.


Luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la Bistriţa că spitalul regional de la Cluj se va face de către Ministerul Sănătăţii cu fonduri prin Banca Mondială şi că a rămas surprinsă de declaraţiile făcute de conducerea Consiliului Judeţean Cluj, care “ar trebui să se ocupe de Spitalul de Pediatrie”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter