Actualitate

“O comunitate are frică de Dumnezeu”. Boc explică de ce Primăria alocă milioane bisericilor

Nu mai puțin de 43 de solicitări venite din partea cultele religioase au fost înregistrare la Primăria Cluj-Napoca pentru a primi finanțare nerambursabilă pentru construcția de noi biserici sau reabilitarea celor existente. În total, bisericile au primit în acest an suma record de 3,58 milioane lei.

“Și bisericile fac parte din comunitatea noastră. Avem nevoie și de sănătate, și de sport, și de religie și de activități culturale. Toate aceste lucruri întregesc o comunitate. Nu putem spune «izolăm pe unii pentru că vrem mai mult în altă parte». O comunitate este închegată are și frică de Dumnezeu și credință și are și dorința de a petrece timpul liber prin activități sportive, de a susține sistemul de sănătate, de a susține sistemul de ONG-uri și de activități culturale. Bisericile sunt o componentă fundamentală, importantă a vieții noastre. Religia, ne place sau nu ne place, eu nu mă pronunț aici în nume personal, și eu sunt credincios, sunt creștin în felul meu și am o credință în Dumnezeu, la fel cred că are fiecare om o credință și o respectăm oricare ar fi ea, și de aceea Primăria și Consiliul Local abordează problema Bisericii într-o manieră echidistantă susținând toate cultele religioase recunoscute de lege. Eu nu susțin această opțiune în care spunem «astăzi numai x, mâine numai y». Avem nevoie ca și comunitate să dăm importanță tuturor componentelor existente în societate”, a declarat Boc marți la un post de radio.

Consilierii locali au votat luni alocarea sumei de 3.585.000 lei din bugetul local pentru bisericile din municipiu.


La Primăria Cluj-Napoca au fost depuse 43 de proiecte de la Mitropolia Clujului, Biserica Greco-Catolică, Protopopiatul Romano-Catolic Cluj, Oficiul Provincial al Franciscanilor, Eparhia Reformată din Ardeal, Biserica Unitariană Maghiară-Episcopia Unitariană, Conferința Transilvania de Nord a Bisericii Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea, Cultul Creștin Penticostal, Cultul Creștin Baptist, Comunitatea Evreilor din Cluj-Cultul Mozaic.

Dintre acestea, Comisia a selectat în vederea finanțării un număr de 39 de proiecte.


Potrivit municipalității, “în ceea ce privește proiectele selectate spre a fi finanțate, acestea vizează domenii cum ar fi reabilitarea lăcașurilor de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea de lăcașe noi de cult, construirea și repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, construirea și repararea centrelor sociale ale unităților de cult”.

De departe, cea mai mare sumă merge către cultul ortodox, 2,4 milioane lei, în special către Arhiepiscopia Clujului, pentru continuarea reparațiilor la clădirea Centrului Eparhial (100.000 lei), mobilier bisericesc în Capela Campus Teologic “Nicolae Ivan” (70.000 lei), continuare construcție Centru Misionar Social "Sf. Apostol Andrei" (445.000 lei) și pentru continuarea picturii în mozaic la Catedrala Mitropolitană (150.000 lei).


Cultului greco-catolic i s-a repartizat suma de 600.000 lei pentru continuarea construcției Catedralei din Piața Cipariu.

Au mai primit bani Cultul Romano-Franciscan – 129.000 lei, Cultul reformat – 135.000 lei, Cultul unitarian – 30.000 lei, Cultul adventist – 38.000 lei, Cultul penticostal – 185.000 lei și Cultul mozaic- 38.000 lei.


În 2017, Primăria Cluj-Napoca a decis alocarea sumei de 3,2 milioane lei pentru cultele religioase, iar în 2016 consilierii locali votau alocarea sumei de 2,6 milioane lei pentru biserici. Proiectele cu care bisericile au venit în fața Primăriei în ultimii trei ani sunt aproape identice.

Deputatul Emanuel Ungureanu a venit în luna martie la o ședință extraordinară de Consiliu Local pentru a-i cere primarului Emil Boc să nu mai dea bani la biserici şi să îi redirecţioneze către spitale.

abonare newsletter