Actualitate

Boc îi amăgeşte, din nou, pe clujeni cu un aqua park. De data aceasta, în Gheorgheni

Emil Boc promite, din nou, construirea unui aqua park şi a unei baze sportive pe o suprafaţă de 16,5 hectare în Gheorgheni în fosta pepinieră Becaş. Costurile realizării aqua park-ului se ridică la suma de 30 de milioane de euro.

“Avem un extras de carte funciară care consfinţeşte o suprafaţă de 16,5 hectare de teren în proprietatea municipiului Cluj-Napoca şi în administrarea RADP, teren în zona Becaş, fota pepinieră Becaş lângă Baza Sportivă şi lângă cartierul Armatei din Gheorgheni cu destinaţie zonă verde de agrement parrcuri sportive în PUG-ul municipiului Cluj-Napoca şi care din acest moment este liberă de sarcini şi este la dispoziţia cetăţenilor. De multe luni de zile avem o consultare în cadrul Primăriei şi venim în faţa voastră să vă propunem de principiu să acceptaţi demararea procedurilor legale pentru a realiza pe aceste 16,5 hectare două obiective importante de infrastructură pentru municipiului Cluj-Napoca. În primul rând, e vorba de realizarea unui aqua park şi în al doilea rând e vorba de realizarea unei baze sportive de performanţă pentru fotbal, U Cluj dar şi pentru celelalte echipe care au performanţă în oraş”, a declarat Emil Boc în debutul şedinţei extraordinare de Consiliu Local.

Potrivit municipalităţii, aqua park-ul se va ridica pe aproximativ 11-12 hectare “şi va conţine cele mai moderne dotări în domeniu”, iar pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare de teren ar urma să se realizeze o bază sportivă pentru performanţă în Cluj-Napoca “pentru U Cluj, dar şi pentru celelalte echipe, CFR Cluj sau altele”.


“De principiu, această bază sportivă ar urma să aibă şi pistă de atletism pentru a putea să se desfăşoare acolo nu numai fotbal ci şi atletism. Pentru sportul de masă avem baza sportivă din Gheorgheni şi dorim să reproducem în oglindă în Mănăştur în zona La Terenuri o structură similară a unei baze sportive pentru toţi clujenii. Baza sportivă va avea trei terenuri de fotbal, cu drenaj, cu instalaţie de irigaţie programabilă, cu nocturnă. De asemenea, cu ceea ce înseamnă vestiar, duşuri, grup sanitar, sală masaj, cabinet medical, sală de forţă, facilităţi specifice unei baze sportive de perfomanţă”, a mai spus Boc.

În privinţa realizării, baza sportivă ar costa 1,52 milioane de euro, bani care ar uma să vină din bugetul Primăriei Cluj-Napoca.


“Partea care ţine de realizarea aqua park-ului, o lucrare care se cifrează undeva la 15-20-30 de milioane de euro, propunem să o realizăm în privat, cu o firmă privată care va fi selecţionată potrivit procedurilor de achiziţie publică, mă refer la un contract de concesiune lucrări. Pentru a se putea demara investiţia avem nevoie de aprobarea în Consiliul Local a studiului de fezabilitate, a studiului de oportunitate şi a masterplanului. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie nişte cheltuieli făcute”,a mai spus edilul.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus că cele 12 hectare pentru aqua park se vor împărţi în felul următor: două zone de câte patru hectare pentru partea de aqua park interior plus exterior, plus o parte de parcare pe aproximativ trei hectare de teren pentru a fi amenajate 800 de locuri de parcare.


“Pe partea de exterior, am gândit minim cinci tobagane, care să aibă o înălţime echivalent cu un bloc de 6 etaje. Practic, ne dorim să fie un aqua park modern. La fel, avem o zonă creionată pentru copiii între 3 şi 7 ani care să fie restricţionată, iar la partea de interior acest aqua park va fi dotat cu parte de spa, saună, înfrumuseţare, diverse tratamente, iar inclusiv la exterior ne-am gândit să amenajăm tobogane care să fie folosite şi funcţionabile şi pe perioada iernii. Terenul este într-o zonă care se potriveşte, iar în acest moment avem în discuţie să demarăm şi un studiu de trafic pentru a falicita cât mai uşor accesul la această infrastructură”, a spus Tarcea.

Emil Boc a spus că aqua park-ul este “una dintre nevoile actuale ale Clujului”.


„Din nefericire, proiectul Băilor Someşeni care, privat fiind 100%, a fost o mare aşteptare din partea cljenilor şi mulţi l-au identificat cu municipalitatea, deşi noi nu avem niciun milimetru de teren acolo, nu s-a realizat. Noi le dorim succes investitorilor să îl facă. E loc şi pentru Băile Someşeni în acest oraş. Cert este că noi nu mai putem aştepta ca acolo proprietarii să facă investiţia. Dacă vor dori să o facă, vor avea sprijinul nostru, dar oraşul nu poate rămâne pe loc. În sfârşit, avem şansa să venim cu un teren curat de sarcini”, a spus Boc.

Consilierul local Dan Morar (PSD) l-a întrebat pe Boc când vor fi gata aceste proiecte, având în vedere că despre aqua park se vorbeşte la Cluj de ani buni.


“Aceste lucruri ne vor fi expuse în studiul de oportunitate şi în studiul de fezabilitate”, a replicat Boc.

“Este prima dată când se lansează un asemenea proiect pe un teren liber de sarcini. Terenul de la Sun încă este în litigiu, plus că trece şi o magistrală de curent deasupra. Erau nişte costuri fantastice. Discutăm de un lucru concret pe un teren liber de sarcini”, a spus şi Tarcea.

abonare newsletter