Actualitate

Clujul, un oraş sigur? Cartiere întregi lăsate fără supraveghere. În oraş, nu se mai instalează nicio cameră video

În Cluj-Napoca sunt montate 275 de camere de supraveghere pentru care municipalitatea plăteşte, în fiecare an, o chirie de 100.000 de euro firmei Electrogrup. Chiar dacă necesitatea acestora este pusă la îndoială (vezi vandalizarea celor mai importante monumente, iar tâlharii şi violatorii sunt prinşi cu ajutorul camerelor de supraveghere aparţinând unor firme private), există clujeni care solicită amplasarea acestor camere în unele cartiere. Surpriză însă: sistemul primăriei nu mai permite amplasarea niciunui astfel de dispozitiv în oraş.

Clujenii care locuiesc în cartierul Someşeni solicită amplasarea unor camere de supraveghere reclamând faptul că din cimitirul din zonă se fură pe rupte florile de la coroane sau că viaţa copiilor este pusă în pericol de fiecare dată când trec strada din cauza şoferilor vitezomani.

“În cimitirul de la Someşeni toate florile de pe coroane au fost furate. Nu e un agent de pază, nu sunt camere, lumea intră, merge, vine, mi se pare total neplăcut. La un cimitir care e destul de mare să nu fie un agent de pază, nimeni să nu răspundă. Consider că ar trebui puse ceva camere puse acolo. Vis a vis de Primăria din Someşeni este o şcoală (n.red. Şcoala Gimnazială Traian Dârjan), sunt două semafoare, sunt două treceri de pietoni semaforizate. Nu există nicio cameră în caz de accident. Îi spun copilului meu să fie foarte atent. Doamne Fereşte, n-a murit încă nimeni acolo, dar zilnic un copil poate să păţească ceva”, a reclamat într-o emisiune radio un clujean, unde invitat era şeful Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean.


Acesta a recunoscut că la ora actuală sistemul de monitorizare a traficului rutier nu mai permite amplasarea vreunei camere de supraveghere.

“Din punct de vedere al sistemului de monitorizare a traficului rutier din municipiul Cluj-Napoca sistemul nu mai permite amplasarea niciunei camere la această oră. Noi suntem la capacitatea maximă. Însă, prin colegii mei, în Someşeni, începând din luna decembrie 2017 am activitat o secţie de poliţie locală. Am încadrat personal, nu avem încă suficient personal acolo, dar sunt poliţişti care îşi fac bine treaba acolo. O să vorbesc cu ei să fie prezenţi la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri pentru a tempera viteziştii şi pentru a evita accidentele rutiere”, a replicat Bonţidean.


“În Cluj avem foarte multe camere la intersecţii. De ce nu s-ar putea şi acolo monta o cameră?”, a insistat ascultătorul.

“Actualul sistem nu mai permite, dar putem rezolva problema şi prin alte metode nu doar cu camere. Este tardiv când s-a produs un accident de circulaţie să te uiţi pe camere. Noi trebuie să venim cu o chestie preventivă acolo”, a spus Bonţidean.


“În ziua de astăzi filmarea este mult mai ok”, a mai precizat clujeanul.

Harta camerelor de supraveghere ale Clujului


Fiecare dintre aceste 275 de camere, fie ele fixe sau mobile, costă 179 de lei pe lună din vistieria clujenilor.

Cele mai multe camere sunt în centrul oraşului. Aici sunt montate 63 de camere fixe si mobile, care ar trebui să surprindă, teoretic, orice ilegalitate comisă în Piaţa Unirii, Piaţa Mihai Viteazu, Baba Novac, Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Cipariu.


Toate cele patru colţuri ale Pieţei Unirii sunt împânzite cu camere de supraveghere, inclusiv parcarea cu plată din centrul acesteia şi lângă magazinul Sora.

În cartierul Mărăşti există doar 9 puncte unde sunt instalate camere de supraveghere. În total, 34 de camere de supraveghere video, dintre care 12 mobile şi 22 fixe.

Cea mai mare aglomerare de camere de supraveghere se afla în sensul giratoriu din Mărăşti, acolo unde sunt amplasate şapte astfel de aparate, dintre care două mobile şi cinci fixe, scrie ziardecluj.ro. Alte puncte strategice pe care angajaţii municipalităţii le supraveghează cu ajutorul tehnologiei ce costă Primaria Cluj-Napoca nu mai puţin de 100.000 de euro pe an sunt în intersecţiile străzilor Aurel Vlaicu şi Siretului, Fabricii şi Bucureşti, Teodor Mihali şi Calea Dorobanţilor, Traian Moşoiu, Bucureşti şi Paris, Bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Paris şi Piaţa Mărăşti. 

În Mănăştur sunt 20 de astfel de aparate de supraveghere, în Grigorescu mai puţin de 10, în Gheorgheni 20, iar în Zorilor peste 25. Camere de supraveghere sunt montate şi în proximitatea "obiectivelor şi a mobilierului de interes urban". În această categorie se încadrează Parcul Central, aparatele de fitness, fântânile arteziene, Sala Sporturilor, stadionul CFR, pasajul pietonal de la gară sau strada Piezisa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter