Actualitate

Taxa de care nu scapi, nu primeşti nimic la schimb şi care umple buzunarele statului. Cu siguranţă AI PLĂTIT-O ŞI TU dacă ai fost cel puţin o dată la mare

20 de milioane de euro încasează anual statul român de pe urma şoferilor dintr-o taxă de pod! Nu există şofer care să nu fi plătit măcar o dată această taxă dacă şi-a petrecut concediul pe litoralul românesc.

sursa foto radio romania actualitati sursa foto radio romania actualitati

Puţine sunt fabricile de bani mai profitabile ca Podul de la Feteşti. O adevărată comoară pentru bugetul statului care scoate din buzunarele românilor aproximativ 20 de milioane de euro anual. Dar ce se întâmplă cu aceşti bani?

În perioada ianuarie-iulie 2017, mai bine de 3,3 milioane de vehicule au tranzitat podul de la Feteşti, achitând taxa impusă de CNAIR. Această taxă este de la 13 lei până la 91 de lei, în funcţie de tipul vehiculului, scrie 4tuning-ro.


Dacă ar fi să calculăm la cel mai mic tarif, cel de 13 lei, suma totală încasată pe primele 6 luni este de aproximativ 10 milioane de euro. Evident, această sumă este mult mai mare, deoarece au trecut şi zeci de mii de utilitare, care plătesc între 47 şi 91 de lei pentru o singură trecere.

Cele 10 milioane de euro sunt încasate de CNAIR din taxa de pod de la Feteşti se adaugă altor poduri cu taxe, cum ar fi Giurgiu, Calafat sau Giurgieni.


Numele acestei taxe plătite de toţi şoferii se numeste "tarif trecere pod". Şi dacă credeţi că aceşti bani sunt investiţi în întreţinerea şi modernizarea podului, fiind o taxă punctuală, astfel încât să mai puteţi trece şi la anul pe acelaşi pod în siguranţă, ar trebui să vă gândiţi de două ori.

Orice şofer sau pasager al maşinilor care trece peste pod îşi dă seama că cele două poduri peste Dunăre din zona Feteşti-Cernavodă sunt într-o stare jalnică. Vopseaua care trebuie să protejeze oţelul s-a cojit şi rugina s-a instalat peste tot. Multe şuruburi lipsesc, iar cărucioarele suspendate pe şine folosite cândva la întreţinerea, inspectarea şi vopsirea podului, sunt total neutilizabile.


Aşadar, pe ce se duc cele 20 de milioane de euro pe care şoferii le plătesc în fiecare an? Cu aceşti bani s-ar putea construi câte un pod peste Dunăre în fiecare sezon, s-ar putea realiza încă un segment de autostradă, s-ar putea lărgi anumite drumuri aglomerate. S-ar putea face multe lucruri care să faciliteze drumul către litoral.

Conform declaraţiei oficialilor CNAIR, tariful de pod se foloseşte, de fapt, la altceva. Banii sunt folosiţi pentru "proiectarea, repararea, administrarea, întreţinerea, exploatarea şi modernizarea drumurilor de interes naţional, precum şi pentru garantarea şi rambursarea creditelor externe şi interne contractate în acest scop".


Mai pe româneşte, scrie 4tuning.ro, această taxă de pod este doar o altă rovinietă. Este, de fapt, a 3-a taxă de drum pe care o plăteşte fiecare şofer fără să comenteze. Avem taxa de drum inclusă în preţul carburantului. Avem taxa oficială de drum numită rovinietă, pe care trebuie să o aibă achitată orice vehicul. Şi avem şi această taxă de drum pe care o plătim de fiecare dată când trecem peste podul Feteşti.

Podul de la Feteşti produce mulţi bani, face miliarde de lei şi milioane de euro anual. Nu este corect ca aceşti bani să fie investiţi în alte proiecte de infrastructură, deoarece se transformă astfel într-o altă taxă de drum. A treia pe care şoferul o plăteşte! Nu este corect ca omul care plăteşte taxa de pod de la Feteşti să achite 13 lei, iar aceşti bani să fie investiţi într-un drum judeţean din Teleorman, acolo unde are primarul blat şi unde cel mai probabil şoferul nu va ajunge niciodată.


Podul de Aur de la Feteşti:

91 de lei este cel mai scump tarif pentru o trecere

20 de milioane de euro încasaţi anual din taxa de pod

72% dintre şoferi au plătit electronic

Etichete: soferi cnair rovigneta
Ultimele Stiri
abonare newsletter