Actualitate

Primăria Cluj schimbă regulamentul pentru vânzarea fructelor și legumelor pe domeniul public. Detaliul de care trebuie să țină cont toți comercianții

Vânzătorii de legume și fructe de pe domeniul public nu își vor mai putea etala marfa de-a lungul trotuarului, fiind obligați să-și amenaje locul "profesional și la standarde europene", potrivit Primăriei Cluj-Napoca.

Consilierii locali vor dezbate în ședința de săptămâna viitoare noul regulament privind amplasarea mobilierului urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Astfel, dacă va trece de votul consilierilor, orice comerciant, persoană fizică sau juridică, va trebui pe cheltuială proprie să-și achiziționeze noul mobilier de dimensiunea, culoarea și materialul decis de primărie. Mai mult, odată achiziționat, comercianții nu vor avea voie să vândă produsele de pe acest mobilier, acesta fiind destinat doar expunerii produselor.


Comercianții amenință cu proteste dacă acest regulament va trece de votul consilierilor locali.

"Am urmărit asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea acestui tip de activitate de expunere a produselor alimentare de tip legume-fructe în fața spațiilor de comercializare proprii, organizarea într-un mod unitar, estetic al mobilierului folosit în acest scop, păstrarea ordinii și curățeniei spațiului public, practicarea unui comerț civilizat. Regulamentul este aplicabil atât persoanelor fizice, cât și celor juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare a produselor de tip legume-fructe. Prin aceste reglementări am avut în vedere stimularea dezvoltării activității de comercializare a produselor de tip legume-fructe, încurajarea liberei inițiative, asigurarea concurenței neloiale, informarea corectă și protejarea intereselor consumatorilor", se arată în referatul de aprobare privind amplasarea mobilierului urban destinat vânzării de legume și fructe.


Ce spune noul regulament:

Amplasamentele pentru mobilierul urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe pe raza municipiului Cluj-Napoca vor fi situate exclusiv în fața unor structuri de vânzareîn cadrul cărorase desfășoară activități de comerț al fructelor și legumelor.


Este interzisă amplasarea mobilierului urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe în zonele construite protejate ultracentrale.

Mobilierul urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe se va amplasa exclusiv în fața structurilor de vânzare care trebuie să dețină în mod obligatoriu acord de funcționare.


Amplasarea mobilierului urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe se va face exclusiv de-a lungul fațadelor structurii de vânzare autorizate fără a se depăși limitele acestora.

Mobilierul urban se va amplasa astfel încât să nu afecteze circulația pietonală și activitatea desfășurată în spațiile învecinate. Se va asigura respectarea unei lățimi libere a trotuarului pentru circulația pietonală de minimum 3 m.


Amplasarea mobilierului urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe pe domeniul public sau privat al municipiului este permisă numai în baza unui abonament de teren comerț stradal.

Potrivit noului regulament, dimensiunile mobilierului ar urma să aibă 1,20mx0,50 mx1,20 m, dimensiunea maximă acceptată fiind 1,60mx0,70mx1,20m, materialul folosit fiind metalic, metalic și lemn, iar culoarea va fi gri. Modalitatea de expunere: lădițe de lemn, coșuri de nuiele, răchită, papură.

Mobilierul va avea 3 rafturi înclinate și va fi posibilă amplasarea acestuia în sistem modulat. Nu se va depăși numărul de 3 obiecte de mobilier. Este interzisă amplasarea de mobilier urban destinat expunerii produselor alimentare de tip legume-fructe cu formă, dimensiuni, culoare și din materiale diferite decât cele prevăzute.

Comercianții vor trebui să realizeze din fonduri proprii acest mobilier.

Mai mult, ei nu ar avea voie să vândă legumele și fructele direct de pe mobilierul urban destinat expunerii. De asemenea, este interzisă amplasarea de umbrele, parasolare și alte elemente similare pentru protejarea produselor ce fac obiectul expunerii.

Nerespectarea obligațiilor prevăzute constituie contravenție, comercianții riscând amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

"Sunt printre cei mai afectați comercianți de legume și fructe, suntem profund nemulțumiți de decizia care s-a luat și de soluțiile care s-au găsit. Nu se poate să nu fie o consultare cu noi înainte de a se lua o decizie. Niciuna dintre deciziile care s-au luat nu ne avantajează, ba mai mult s-au luat pentru a ne împiedica sub orice formă să comercializăm și să expunem marfa pe domeniul public. Nu se poate să impui moblierul care nu ne avantajează deloc și e destinat doar pentru expunere și tot înăuntru să rămână marfa pentru vânzare. Marfa aceea după ce stă o zi afară pentru expunere se aruncă pentru că e perisabilă. Ni s-a transmis că vom fi consultați dar nu ne-a băgat nimeni în seamă, ba mai mult suntem amenințați indirect că după data de 20 se reiau controalele și se vor aplica amenzi, se va confisca marfa. Unde vă credeți? Atâta rea intenție nu s-a mai văzut. Dacă nu obținem ceea ce solicităm, suntem hotărâți să continuăm cu proteste de amploare", spune un comerciant.

abonare newsletter