Actualitate

Record negativ în infrastructură. 2 ani de întârzieri pentru că o secțiune din Autostrada Sebeș - Turda nu are încă proiect tehnic avizat

În noiembrie 2014 o asociere condusă de firma Impresa Pizzarotti semna un contract de 120 milioane de euro pentru proiectarea și execuția Lotului 1 de 17 kilometri a autostrăzii A10 Sebeș - Turda. Patru luni mai târziu proiectul tehnic al autostrăzii trebuia predat și avizat.

sursa foto peundemerg.ro sursa foto peundemerg.ro

Cu toate acestea, nici până în ziua de astăzi, după 25 de luni - proiectul pentru nodul rutier de la Sebeș între A10 și A1 Orăștie - Sibiu nu a primit avizul Companiei de Autostrăzi. Motivele? În repetate rânduri constructorul ar fi proiectat nodul ba cu unele structuri și poduri mai scurte, ba cu rampe de legătură ce au doar o singură bandă pe sens, aspecte neacceptate de către autoritățile de la drumuri, scrie HotNews.

Contractul pentru Lotul 1 din A10 Sebeș - Turda a fost semnat în noiembrie 2014 cu Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA - Pomponio Construcții SRL pentru suma de 541.739.137 lei, circa 120 mil. de euro.


Contractul prevedea patru luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Cu alte cuvinte, proiectarea trebuia terminată la început de 2015, iar tot lotul de autostrada ar fi trebuit, contractual, să fie finalizat la final de 2016. Cu toate acestea, proiectarea uneia dintre secțiuni nu e avizată nici în ziua de azi.

Mai exact, este vorba de Secțiunea C, nodul rutier de la Sebeș între autostrada A10 Sebeș - Turda și A1 Orăștie - Sibiu, în zona DN1-Lancrăm.


Întârzierea uriașă acumulată vine pe fondul unor multiple neînțelegeri între constructor și Compania de Autostrăzi, asta după ce asocierea italiană ar fi proiectat și reproiectat nodul rutier în diverse configurații ce nu au putut primi girul autorităților.

În 2015 asocierea condusă de firma Impresa Pizzarotti punea pe masa CNADNR-ului un proiect tehnic pentru nodul de la Sebeș în care structurile și podurile erau "desenate" mai scurt față de cerințele descrise în Studiul de Fezabilitate și caietul de sarcini. Miza antreprenorului era să facă o serie de economii și simplificări față de SF.


Pe final de 2016, antreprenorul a revenit cu un nou proiect în care bretelele de legătură dintre cele două autostrăzi și DN1 ar fi urmat să fie realizate cu o singură bandă pe sens, nu cu două. Autoritățile nu au fost de acord, din nou, invocând printre altele și siguranța traficului care ar fi afectată în cazul unor bretele cu doar o bandă pe sens.

De cealaltă parte, antreprenorul s-a apărat spunând că în oferta pe care a depus-o la licitație nu a detaliat câte benzi vor urma să aibă bretelele, iar construcția unor legături cu două benzi pe sens ar însemna cheltuieli suplimentare de zeci de milioane de lei, potrivit HotNews.ro.


În același punct se află proiectul și azi, la peste 25 de luni de la momentul în care proiectul tehnic al autostrăzii trebuia să fie gata.

În momentul de față, cu toate amânările și întârzierile pe care întreg proiectul autostrăzii A10 Sebeș - Turda le-a cunoscut în ultimii doi ani, nerezolvarea rapidă a situației nodului rutier de la Sebeș ar putea duce la un decalaj serios între restul autostrăzii - ce are șanse să fie gata spre finele anului 2018 - și legătura cu autostrada A1.


Practic, dacă proiectul nodului de la Sebeș nu va fi aprobat cât mai curând astfel încât constructorul să treacă la treabă - există riscul ca A10 Sebeș - Turda să nu poată fi legată de A1 Orăștie - Sibiu și să avem de-a face cu o nouă "gaură" în rețea, asemănător cu situația de la A3 Gilău - Nădășelu sau cea de pe A1 Lugoj – Deva, unde 10 kilometri au zăcut nefolosiți timp de doi ani pentru că autostrada se termina în câmp, nefiind gata tronsonul următor.

A10 Sebeș - Turda, Lotul I

17 km - de la intrarea pe autostrada de la Sebeș până la Pârâul Iovului
Valoare: 541.739.137 lei
Stadiu: în lucru parțial
Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA - Pomponio Construcții SRL
Contract: Semnat pe 14 noiembrie 2014
Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016
Stadiu fizic (martie 2017): 17.42%
Stadiu financiar (martie 2017): 26.47%

Ultimele Stiri
abonare newsletter